Objavovať Karlove Vary začíname určite na kolonáde v centre mesta. Zakúpime si maľovanú konvičku na pitie a ochutnávame liečebné pramene, jeden za druhým. Deti milujú motív s kamzíkom, známym symbolom tohto kúpeľného mesta.

Ukážky z prvého slovensko-českého (občas aj výkladového) slovníka gastronómie Kuriatko v kastrůlku, autorka Soňa Hudecová-Podhorná

Aj v našich končinách sa hovorievalo, že „kto oskorušu pojedá a víno z nej pije, hnačku nemá, dobre žije“.

Máte chuť na skvelý výlet, nezabudnuteľný program a nejaké tie dobroty k tomu? Niekedy nevidíme možnosti, ktoré máme na dosah. Stačí hodinka-dve v aute a sme na Morave.

Trdlo je z hruškového dreva vyrezaný valec. Zručné pekárky zo Záhoria naň natáčajú cesto, ktoré pečú nad otvoreným ohňom. Posypú ho orechami a cukrom a trdelník - mimochodom, prvý slovenský výrobok, ktorý získal ochrannú značku Európskej únie - je hotový. A prečo slovo trdlo zľudovelo ako viac či menej "nežné" oslovenie? No, asi vám tým niekto dáva najavo, že ste "drevení".

Viedenský vyprážaný rezeň, segedínsky guľáš, maďarský paprikáš, české „vepřo-knedlo-zelo“, talianska pizza, francúzske palacinky, grécky šalát s poctivými olivami od južných morí... Aj takto vyzerá bežný slovenský jedálniček. Ak zatiaľ necháme bokom príslovečné bryndzové halušky (a aj tá bryndza má rumunský pôvod), možno stojí za to položiť si otázku, či je tradičná slovenská kuchyňa ešte živá. A ak áno, tak kto sú jej gastronomickí favoriti.

V seriáli Dovolenka so psom vám chceme predstaviť tie hotely na Slovensku, v ktorých sa k psím návštevníkom správajú prívetivo a môžete tam s nimi prespať. Dnes to bude  štvorhviezdičkový wellness  a liečebný Hotel Park v Piešťanoch. Nachádza sa v tichom mestskom parku, blízko ramena rieky Váh, necelých päťsto metrov od pešej zóny a kúpeľného ostrova. Vyhľadávajú ho hostia, ktorí chcú relaxovať a zároveň mať na dosah centrum spoločenského a kúpeľného diania.

Mnohí z nás si nevieme predstaviť život bez štvornohých miláčikov. Trávime s nimi voľné chvíle, berieme ich do prírody, na cvičiská, do tých kaviarní, do ktorých majú prístup. Počas práce ich nechávame doma a tešíme sa na večerné venčenie. Kam však s nimi, keď ideme na dovolenku? Ak nemáme rodinu, ktorá by sa o psieho miláčika postarala, volíme psí hotel, ktorý je pomerne drahý. Existujú aj ďalšie možnosti, áno, aj u nás na Slovensku, a s tými vás chceme v našom seriáli postupne zoznámiť.

Každý rok ma volá do Hrušova (toho vo veľkokrtíšskom okrese) takáto pozvánka: Príďte na Hontiansku parádu, uvidíte takmer zabudnuté roľnícke práce a remeslá v autentickom prostredí uprostred hrušovských lazov i priamo v obci. Rovno vo dvoroch môžete ochutnať starodávne jedlá a v amfiteátri si pozrieť folklórne vystúpenia.

Teda nie že by som vás chcela desiť, alebo vyvolať dávivý reflex, alebo čo, no fakt som to jedla. Chcelo to pár minút váhania, veľa odvahy, hlboký nádych a odpoveď na otázku: kedy, ak nie teraz? Zase až tak často sa k takejto delikatese človek nemá možnosť dostať.

Nájdete nás na FB