Vlani sa ubytovalo v Brne 127 000 hostí zo Slovenska; patríme na špičku v počte turistov, ktorí navštívili nielen Brno, ale aj celú južnú Moravu. Väčšina návštevníkov tu strávi priemerne dva dni, ale mesto má potenciál udržať si nás aj dlhšie. Čo všetko nám teda môže Brno ponúknuť od leta do konca roka 2019?

Ukážky z prvého slovensko-českého (občas aj výkladového) slovníka gastronómie Kuriatko v kastrůlku, autorka Soňa Hudecová-Podhorná

Objavovať Karlove Vary začíname určite na kolonáde v centre mesta. Zakúpime si maľovanú konvičku na pitie a ochutnávame liečebné pramene, jeden za druhým. Deti milujú motív s kamzíkom, známym symbolom tohto kúpeľného mesta.

Aj v našich končinách sa hovorievalo, že „kto oskorušu pojedá a víno z nej pije, hnačku nemá, dobre žije“.

Danica Budovská nám poslala ďalší recept, tentokrát na jednoduché kvasené uhorky, ktoré vydržia  aj celú zimu. Nerozlučnú dvojicu vytvoria napríklad s granadírom.

Máte chuť na skvelý výlet, nezabudnuteľný program a nejaké tie dobroty k tomu? Niekedy nevidíme možnosti, ktoré máme na dosah. Stačí hodinka-dve v aute a sme na Morave.

Baklažán sa udomácnil v slovenskej kuchyni veľmi rýchlo. Surový končí v šalátoch, varený dávame do polievok, rozkrojené polovice plníme zeleninou a zapekáme v rúre. Edita Slabejová z Dubničky nám poslala recept na chuťovo vynikajúcu a k tomu ešte aj zdravú baklažánovú nátierku.

Trdlo je z hruškového dreva vyrezaný valec. Zručné pekárky zo Záhoria naň natáčajú cesto, ktoré pečú nad otvoreným ohňom. Posypú ho orechami a cukrom a trdelník - mimochodom, prvý slovenský výrobok, ktorý získal ochrannú značku Európskej únie - je hotový. A prečo slovo trdlo zľudovelo ako viac či menej "nežné" oslovenie? No, asi vám tým niekto dáva najavo, že ste "drevení".

Ukážky z prvého česko-slovenského (občas aj výkladového) slovníka gastronómie Kuriatko v kastrůlku, autorka Soňa Hudecová - Podhorná

 "Ako mnohé ženy, aj ja som postupne začala intenzívnejšie zaujímať o zdravú výživu. Hľadala som nové chute a pri cestách po Stredozemí ma očaril cícer (rímsky hrach)," napísala nám Barbora Hrnčířová z Brna a pridala aj recept a fotografiu cícerovej polievky so zaujímavou chuťou a ešte zaujímavejšími vlastnosťami - je totiž plná živín a zároveň vhodná pre znižovanie nadváhy.

Nájdete nás na FB