Ozajstný unikát a nová turistická akcia, to je Hradební opevnění mesta Znojmo. Po rekonštrukcii veže v Južnej priekope mestských hradieb vznikla nová trasa prehliadok po opevnení, po ktorej vás bude viesť fundovaný sprievodca. Znojmo tak má nové lákadlo pre turistov a návštevníkov mesta.

„Je to recept, ktorý sa u mojich príbuzných na Morave dedí z generácie na generáciu. Koláčiky patria na každý sviatočný stôl a nesmú chýbať predovšetkým na svadbách alebo krstinách.“ Recept na tieto vynikajúce tradičné koláče nám poslala Žofia Salčáková z Bratislavy, ďakujeme!

Výtvarníčka Eva Francová má svoj web a facebookovú stránku, ktorú sleduje 52 000 ľudí. Dáva tam recepty a postrehy zo života na vidieckom hospodárstve neďaleko Jičína, kde s manželom a tromi deťmi žijú od roku 1997. Jej rodina si tak splnila sen o príjemnom domove a bezpečnom zázemí. I keď spočiatku to celé vyzeralo ako neisté dobrodružstvo.

Soňa Hudecová-Podhorná: Dosiaľ nám chýbal česko-slovenský gastronomický slovník, aby sme rozumeli, čo si objednáva Slovák v „zemích českých“ a Čech na Slovensku, aby sme poznali nielen rozdiel medzi kelom, kapustou, zelím alebo květákom, ale aby obe strany vedeli aj to, čo dostanú na tanieri, ak si objednajú orebicu, haruľu, kaldoun, strapačky, štych, zádušník či felvertki...

Česká kuchyňa od čias Magdalény Rettigovej. „...třebaže mé nepatrné spisy nezůstaly ležet, přece jsem psala Kuchařku, nebo, buď Bohu žel, že tomu tak, až potud více lidu se shání po dobrém a chutném obědě než po nejkrásnější básni,“ napísala na sklonku svojho života Magdaléna Dobromila Rettigová (1785 – 1845) Jánovi Pospíšilovi z Hradca Králové.

Rozvoniavajúce jablkové koláče, čerstvý jablkový mušt, hudba, remeslá, hry pre deti, divadlo a hlavne pohoda a dobrá nálada – to sú Jablkové slávnosti v Hostětíne, ktoré v nedeľu 24. septembra čakajú aj na vás.

Čo najkrajšie prevonia domov? Predsa dobre upečený kysnutý koláč.

"Kedže je orechová sezóna a kvalitu tohto receptu môžu potvrdiť gurmánske jazýčky celej našej rodiny, posielam vám ho, možno si pochutnajú aj iní. Recept na čokoľvek orechové je dobrý vtedy, keď je aj hotové dielo šťavnaté a nadýchané. A táto torta taká je - nadýchaná, šťavnatá, chrumkavá tak akurát, navyše so štandardne jednoduchou prípravou."

Čechy známe i neznáme, Praha známa aj neznáma, Kuchyňa neskorého stredoveku a Čo možno neviete o živote našich predkov. Štyri zaujímavé témy, štyri výnimočné knihy pre milovníkov histórie aj gastronómie.

Známy sprievodca Lonely Planet zverejnil rebríček skrytých klenotov Európov, nádherných miest, ktoré zatiaľ ostávajú v pozadí záujmu cestovateľov – a neprávom. Zaradil sem aj Olomouc, mesto barokové a súčasné zároveň. Boli sme v Olomouci tri dni, poďte sa pozrieť, čo všetko môžete spoznať za taký krátky čas.

Nájdete nás na FB