Táto voňavá, nadýchaná špecialita s priemerom asi 4 cm môže mať rôzne náplne – makovú, tvarohovú, orechovú, lekvárovú.
Na 200 ks koláčikov potrebujeme:
0,5 kg hladkej múky, 0,5 kg polohrubej múky, 0,5 l mlieka, 21 dkg tuku (ideálne masla), 21 dkg práškového cukru, 4 žĺtky, 5 dkg kvasníc, štipku soli
Na tvarohovú náplň: tvaroh, cukor, hrozienka vopred namočené v horúcej vode, vanilkový cukor, prípadne citrónovú kôru a muškátový oriešok.
Vo vlažnom mlieku so štipkou soli rozpustíme kvasnice. Postupne pridáme vaječné žĺtky, rozpustené (ale nie teplé) maslo, múku a ostatné ingrediencie. Cesto necháme približne hodinu kysnúť. Potom je veľmi dôležité celé cesto ešte raz zamiešať a znovu nechať kysnúť v teple, napríklad pri radiátore, aspoň pol hodiny, aby bolo krásne vláčne. Tvarujeme koláčiky, do ktorých vložíme náplň podľa ľubovôle. Hotové koláče namáčame do rozpusteného, nie horúceho masla a vzápätí do posýpky z múky, cukru a masla. Uložíme na plech a necháme piecť do zlatista.
Dobrú chuť!
Viac zaujímavých faktov o českej (i slovenskej) kuchyni nájdete v knihe
Soňa HUDECOVÁ - PODHORNÁ
Kuriatko v kastrůlku
Česko-slovenský a slovensko-český (občas aj výkladový) slovník gastronómie
192 s., tvrdá väzba - teraz akciová cena 7,70 €
Gastronomický slovník si môžete objednať na tel. č. 0908 069 388 alebo na e-mailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., pošleme vám ho poštou na dobierku. Stojí 7,70 eur, poštovné neplatíte.
Objednávky v Českej republike vybavuje www.pemic.cz.