Uhorky - tentokrát kvasené

Napísala 

Danica Budovská nám poslala ďalší recept, tentokrát na jednoduché kvasené uhorky, ktoré vydržia  aj celú zimu. Nerozlučnú dvojicu vytvoria napríklad s granadírom.

Danka sa aj počas dovoleniek rada túla po trhoviskách, ktoré často ponúkajú výber domácich kvasených špecialít. V svojej knižke ručne písaných receptov od mamy a od kamarátok má aj návod na prípravu kvasených uhoriek. Vyhľadala pre vás na webe niekoľko informácií o tomto menej využívanom spôsobe konzervovania zeleniny. Prečo by mali byť také dobré? Tajomstvo sa volá: probiotiká: "Potraviny bohaté na probiotiká sú po a) kyslé mliečne výrobky: jogurty, kefír, zakysanka, acidofilné mlieka, niektoré syry, nepasterizovaná bryndza (pasterizovaná bryndza obsahuje menší počet probiotík a tzv. termizovaná bryndza probiotiká neobsahuje!) – a po b) kvasená zelenina: kyslá kapusta, kvasené uhorky, kvasená sója. Probiotiká nie sú žiadna módna novinka. Ich prospešné vlastnosti pozná ľudstvo už veľmi dávno. Baktérie mliečneho kvasenia (probiotiká) dokážu spôsobiť skysnutie mlieka a zaistia tak jeho dlhšiu trvanlivosť vo forme kyslomliečnych výrobkov. Túto vlastnosť probiotík využíva ľudstvo viac ako 6000 rokov. Iným príkladom využitia probiotických baktérií na konzerváciu potravy je kvasenie (kvasené uhorky).

Ešte malá exkurzia do histórie. Zrejme prvú zmienku o prospešných účinkoch probiotík nachádzame v perzskej verzii Starého zákona (Genezis 18:8: "Abrahám vďačil za svoju dlhovekosť tomu, že konzumoval kyslé mlieko". 

Rímsky historik Plínius v roku 76 pred naším letopočtom odporúčal pitie kyslého mlieka pri liečbe gastroenteritídy. 

Ajurvéda odporúča konzumáciu kyslomliečnych produktov pre zachovanie dlhodobého zdravia.

Na Kaukaze podobne využívajú kefír. 

Dnešná pasterizácia mlieka zničí všetky mikroorganizmy a probiotiká sú primiešavané do mliečnych produktov až následne v rovnakej forme, aká sa dá kúpiť v podobe tabletiek.

No a tu je sľúbený recept od Danky na poctivé kvasené uhorky: Najskôr si pripravíme zálev. Prevaríme vodu so soľou tak, že na každý 1 l vody dáme 3 dkg soli. Necháme vychladnúť na 70 oC. Na dno pohára dáme 1 strúčik cesnaku, 1 ružičku kôpru, 1 kúsok chrenu zrezaný na veľkosť pohára. Naložíme uhorky a na ne pôjde opäť kôpor a cesnak. Zalejeme nálevom a nasadíme viečko. Poháre postavíme na okenný parapet. Obsah sa najskôr "zabelie", asi po 3 tyždňoch sa "vyčistí". Kvasené uhorky sú chuťove skvelé, zdravé a vhodné aj pre cukrovkárov a ľudí, ktorí chcú schudnúť.

 

 

Posledná úprava 07.10.2021

Nájdete nás na FB