A čo si o nej myslíte? Že je dobrá, voňavá – a zdravá? Alebo že naopak, zdraviu škodí? Že dvíha tlak, že ohrozuje srdce a že nás dehydratuje? To sú len niektoré z nepravdivých mýtov, ktoré o káve u nás ešte stále kolujú. Poďme sa na ne pozrieť podrobnejšie.

Mária ŠTEFÁKOVÁ, diétna sestra v Národnom endokrinologickom a diabetologickom ústave v Ľubochni už 47 rokov zostavuje stravovací režim pre pacientov, ktorí sa do Ľubochne prichádzajú liečiť s dvomi typmi diagnóz: jedným sú endokrinologické ochorenia, druhým je diabetes mellitus.

Dve dôležité knihy o návrate k zdraviu po etape vážneho ochorenia srdca alebo mozgu. Tá prvá odpovedá na otázky, ako sa uzdraviť z mozgovej mŕtvice, druhá mapuje vplyv rôznych druhov potravín na choroby srdca. Plán prevencie a ochrany pred ochorením srdca je doplnený aj dvojtýždenným jedálničkom s receptami na zdravé a chutné jedlá.

Anglické slovo „smooth“ by sme do slovenčiny preložili ako „jemný“, alebo „hladký“. Smoothies sú veľmi populárne miešané kokteily, ktoré sa získavajú zmixovaním čerstvej zeleniny, ovocia a byliniek.

Danica Budovská nám poslala ďalší recept, tentokrát na jednoduché kvasené uhorky, ktoré vydržia  aj celú zimu. Nerozlučnú dvojicu vytvoria napríklad s granadírom.

Osteoporóza je tichý zlodej kostí. Je na nás, aby sme sa bránili a pomáhali organizmu vyrovnať sa s deficitom vápnika. Tento jednoduchý recept, ktorý funguje ako prevencia nedostatku vápnika, nám zaslal Laco Zachar z Bratislavy. K receptu pripojil aj zopár faktov.

Baklažán sa udomácnil v slovenskej kuchyni veľmi rýchlo. Surový končí v šalátoch, varený dávame do polievok, rozkrojené polovice plníme zeleninou a zapekáme v rúre. Edita Slabejová z Dubničky nám poslala recept na chuťovo vynikajúcu a k tomu ešte aj zdravú baklažánovú nátierku.

Skvelé, chutné, a pritom ľahké a zdravé, také sú placky zo strúhaného kalerábu, bohato plnené zeleninou. Spolu s Evou Fabovou z Dubničky, ktorá nám zaslala tento recept, vám želáme: Dobrú chuť!

Rakovina zahŕňa približne 200 druhov zhubných nádorov, ktoré postihujú rôzne orgány a tkanivá nášho tela. Rakovina hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm, skrátene KRK) je jednou z najčastejších foriem zhubných nádorov. Vo väčšine vyspelých krajín je na treťom mieste spomedzi všetkých foriem rakoviny. V mnohých prípadoch sa však KRK dá predísť zdravou životosprávou alebo sa dá odhaliť vo veľmi včasných predrakovinových štádiách (polypy, prekancerózy, rané štádiá nádoru).

 "Ako mnohé ženy, aj ja som postupne začala intenzívnejšie zaujímať o zdravú výživu. Hľadala som nové chute a pri cestách po Stredozemí ma očaril cícer (rímsky hrach)," napísala nám Barbora Hrnčířová z Brna a pridala aj recept a fotografiu cícerovej polievky so zaujímavou chuťou a ešte zaujímavejšími vlastnosťami - je totiž plná živín a zároveň vhodná pre znižovanie nadváhy.

Nájdete nás na FB