V rodisku Marca Pola

Napísala 

Korčula je ostrov s najbujnejšou vegetáciou na Jadrane. Tu sa roku 1254 narodil svetoznámy cestovateľ Marco Polo. 

Podľa hustých tmavých lesov ostrov v minulosti nazývali aj Čierna Korčula. Rastie tu cezmínový dub (Quercus ilex), z jeho dreva sa po stáročia stavali lode. Počas letnej sezóny sa tu koná festival, ktorý udržuje tradície dávnych rytierskych hier. Najväčší úspech u divákov má moreška, bojový tanec s mečmi.

V rovnomennom meste Korčula sa narodil Marco Polo (1254 – 1324), moreplavec, cestovateľ, tvorca máp, dobrodruh a obchodník z Benátok, ktorý Európe predstavil Čínu, pušný prach, papierové peniaze – a zmrzlinu. V životopise legendárneho objaviteľa Ďalekého východu a diplomata na dvore Kublaj chána sa Korčula objavuje ešte raz: 7. septembra 1298 padol do zajatia v námornej bitke Benátok s Janovom, ktorá sa odohrala pri brehoch jeho rodného ostrova. Na Korčuli dodnes žije niekoľko rodín s priezviskom Polo.

K mestskej bráne chránenej vežou s cimburím vedie barokové schodisko. Nezabudnite si pozrieť mestské múzeum, klenotnicu, múzeum ikon, kostoly, dom, v ktorom sa údajne narodil Marco Polo, a najmä gotickú Katedrálu svätého Marka. Možno vás prekvapí netradičná výzdoba vchodu do katedrály. Nahé sochy Adama a Evy symbolizujú odkaz pre tých, ktorí prichádzali na bohoslužby: zanechajte všetky hriechy vonku a do chrámu vojdite nahí a nevinní.

Svieži letný vietor mistrál je ideálny na jachtárstvo a windsurfing.

Najväčším mestom ostrova je Vela Luka, Veľký Prístav. Stavajú tu lode, spracúvajú ryby, lisujú olivový olej, vyrábajú víno a sušia figy. Vela Luka sa rozkladá na západe ostrova Korčula, mesto so zálivom obkolesujú vinohrady, olivovníkové háje, figovníky a pínie. Skvelé miesto na pokojnú rodinnú dovolenku.

Na ostrove sa darí píniám, cyprusom, boroviciam, palmám, figovníkom, mandľovníkom a granátovníkom. Vo vinohradoch v okolí dediny Čara sa rodí kvalitné biele hrozno Pošip. Obec Lumbarda vyhľadávajú návštevníci kvôli pieskovej pláži a suchému vínu zlatistej farby s názvom Grk (Grgić, Grék), ktoré sa vyrába z tamojšieho hrozna. Miestnou špecialitou sú lojové koláčiky a uštipci.

 


Uštipci

Suroviny: 500 g tmavej múky, 3,5 dl olivového oleja, 30 g droždia, 2 dl vody, soľ

Postup: Droždie rozpustíme vo vlažnej vode, pridáme múku, soľ, dobre zamiešame a vypracujeme mäkké cesto. Hodinu necháme odstáť v teple. Lyžicou vykrajujeme uštipci a vyprážame ich vo vriacom oleji.

 

Viac informácií o Chorvátsku, jeho zaujímavých miestach a recepty z chorvátskej kuchyne nájdete v knihe Dobar tek! Dobrú chuť! Gastronomický sprievodca po Chorvátsku

Knihu si môžete objednať na tel. č. 0908 069 388 alebo na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Stojí 5 eur, poštovné neplatíte.

 

Link na webové stránky Chorvátsko-slovenskej obchodnej komory, ktorá združuje spoločnosti z oboch krajín, ktoré hľadajú miesto na investovanie, partnera pre spoločný podnik, alebo chcú otvoriť svoje prevádzky na podnikanie:

http://www.chsok.sk/index.php

Posledná úprava 19.07.2016

Nájdete nás na FB