Po krk v pive

Po krk v pive

Napísala 

O svojom obľúbenom pive dokáže každý pivár spievať ódy. Chvály na kvality zlatého moku sa však objavujú aj u dermatológov, odborníkov na wellness a samozrejme, aj u klientov, ktorí vyskúšali blahodárne účinky kúpania v pive. Účinky takéhoto kúpeľa na vlastný organizmus si môžu vyskúšať aj návštevníci hotela Eko-Garten v Slavónskom Brode v chorvátskom vnútrozemí.

„Ak sa čo i len raz doprajete zážitok, akým je ponorenie sa do pivného roztoku s teplotou 40oC, vaše telo sa vám poďakuje. Pokožka zružovie a zvláčnie, cez potením uvoľnené póry odídu škodliviny, krvný obeh sa zaktivuje, psychika naopak zregeneruje. Sacharidy, proteíny a predovšetkým bohatý obsah vitamínov radu B, ktoré sa nachádzajú v pivných kvasniciach, vyživujú pokožku a majú dokázateľne omladzujúci účinok,“ hovorí Anorij Čukić, riaditeľ malého rodinného hotela Eko-Garten. Do Slavónskeho Brodu tento vedecky overený poznatok priniesol mladý lekár Damir Krunić (28), ktorý absolvoval stáž v Centre pre výskum rakoviny v nemeckom Heidelbergu, kde sa špecializoval na choroby kože. Tam sa dozvedel aj o účinkoch piva na regeneráciu a upevnenie elasticity kože. Po návrate domov spoločne s Anorijom Čukićom uviedli do života projekt wellness centra s takouto originálnou ponukou. Slavónci hostí ponoria do kokteilu vitamínov v špeciálnych drevených sudoch, v ktorých pivo kedysi naozaj zrelo. Najlepšie je opakovať túto procedúru dva až trikrát. No a klient zabalený v osuške relaxuje po saune kde inde ako opäť v originálnom lôžku vyrobenom z bývalého suda. Stratené tekutiny môžu samozrejme doplniť pivom, tentokrát zvnútra.

Slovíčko „eko“ v názve rodinného hotelíka znamená, že v ponuke služieb i na jedálnom lístku objavíte návrat k tradícii, k prírodným materiálom a receptom generácií starých rodičov. Kúpanie v pive do tejto filozofie perfektne zapadlo. Slavónia, teda oblasť chorvátskeho vnútrozemia, je totiž známa viac ako storočnou tradíciou výroby piva Osiječko, ktoré vyrábajú podľa tradičných receptúr s čo najmenším množstvom konzervantov. Dokonca tu rastie aj slavónsky dub, zvláštna odroda duba s kvalitným drevom, ktoré je vhodné na výrobu sudov, v ktorých tak dokonale zreje pivo, víno i koňaky.

Hostia majú k dispozícii sudy pre jedného, pre dvojicu i pre desať ľudí naraz. V kadiach je pripravené drevené sedadlo, na ktoré sa rozprestrie čisté plátno. K dispozícii sú aj maséri a masérky, ktorí masírujú stuhnuté šije alebo nohy zákazníkov. „Táto hektická a náročná doba prispieva k preťaženosti ľudí, k depresiám a ďalším civilizačným chorobám. Preto je odpočinok a návrat k prírode i k prirodzeným metódam oddychu taký potrebný a taký účinný,“ pripomína Anorij Čukić. Preto v tomto wellness centre nenájdete soláriá, riaditeľ hotela dokonca tvrdí, že svojim klientom nepúšťa ani hudbu  z DVD. Ak majú špeciálnu požiadavku na doplnenie atmosféry v pivnom kúpeli muzikou, na objednávku im zahrá ozajstná cigánska kapela. A pre hosťa, ktorý to myslí s návratom k prírode naozaj vážne, je pripravená posteľ vystlatá čerstvým senom.

Kade pre pivný kúpeľ sú mobilné, takže je možné vyviezť ich k chate do blízkeho lesa. Okrem intímnych večerí v dvojici, romantických víkendov pre manželské i milenecké páry, sem chodia aj pánske jazdy či „babince“ kamarátok. Pripravený je aj pestrý program pre firemné akcie. Spolupatričnosť zamestnancov a firmy sa posilňuje jazdou na koni, tímovým varením tradičných slavónskych špecialít, vychádzkami na koči, lukostreľbou v historických kostýmoch. Hotelová kuchyňa oživuje staré takmer zabudnuté recepty, aké si kedysi varili slavónski sedliaci. Okrem tradičného kulenu, čo je tunajšia špeciálna tlačenka, jedálny lístok ponúka čobanac, guľáš starých pastierov, fiš paprikáš, čerstvé škvarky, ktorým tu hovoria čvarak, alebo gušči paprikáš. Robieval sa z mäsa mladej husi zbavenej všetkých tukov, a slavónskym sedliakom, keď sa potrebovali zregenerovať po namáhavej práci alebo chorobe, kedysi robil také isté služby, ako v našich končinách slepačia polievka. „Recept mám od mojej tety,“ prezradil riaditeľ hotela,“ a verte, po tejto dobrote si každý oblíže prsty.“ Tak isto, ako si vychutná aj ďalšiu ponuku netradičných kúpeľov – kúpeľ v čokoláde a počas sezóny aj vo vode plnej ružových lupienkov alebo jabĺk prekrojených na polovice a určite pestovaných bez striekania. Tejto ponuke dávajú prednosť dievčatá a ženy. Mimochodom, ako sprievod hostí sú v hoteli vítaní aj ich domáci zvierací miláčikovia.

Danica JANIAKOVÁ

www.garten.hr

 

Posledná úprava 19.07.2016

Nájdete nás na FB