Príprava tých pečených na otvorenom ohnisku vyzerá síce jednoducho, ale v rukách majstra sa taká ryba podľa pomeru oleja, cibule a cesnaku mení na kulinársku rozkoš. Okrem brudetu, čo je rybací guľáš, sa ryby varia, dusia, pečú v rúre, na ohni i na rošte, marinujú, sušia, údia a konzervujú. Typickou zálievkou na pečenú a varenú rybu je nasekaný cesnak a petržlenová vňať v olivovom oleji. V Dalmácii platí, že ryba sa musí vykúpať trikrát: vo vode, v oleji a vo víne.
Viac informácií o Chorvátsku, jeho zaujímavých miestach a recepty z chorvátskej kuchyne nájdete v knihe
Dobar tek! Dobrú chuť! Gastronomický sprievodca po Chorvátsku
Kniha je vypredaná, v prípade záujmu hľadajte v antikvariátoch.