Na tanieri ryba

Na tanieri ryba

Napísala 

Čím bližšie k Jadranskému moru, tým viac v chorvátskej kuchyni prevažujú ryby. Na kuchynskom stole sa môže objaviť až stodvadsať druhov morských rýb.

Príprava tých pečených na otvorenom ohnisku vyzerá síce jednoducho, ale v rukách majstra sa taká ryba podľa pomeru oleja, cibule a cesnaku mení na kulinársku rozkoš. Okrem brudetu, čo je rybací guľáš, sa ryby varia, dusia, pečú v rúre, na ohni i na rošte, marinujú, sušia, údia a konzervujú. Typickou zálievkou na pečenú a varenú rybu je nasekaný cesnak a petržlenová vňať v olivovom oleji. V Dalmácii platí, že ryba sa musí vykúpať trikrát: vo vode, v oleji a vo víne.

Viac informácií o Chorvátsku, jeho zaujímavých miestach a recepty z chorvátskej kuchyne nájdete v knihe

Dobar tek! Dobrú chuť! Gastronomický sprievodca po Chorvátsku

Kniha je vypredaná, v prípade záujmu hľadajte v antikvariátoch.

 

 

Posledná úprava 06.10.2021

Nájdete nás na FB