Kulen

Kulen

Napísala 

Sme vo vnútrozemí a tu je kombinácia rakúskej, maďarskej, orientálnej a domácej kuchyne najviditeľnejšia. Preslávené sú slavónske korenené klobásky, no a predovšetkým kulen, zvláštny druh údenej tlačenky, dnes už ochranná značka tohto regiónu. Žiadna svadba, žiadne krstiny či žatva sa nezaobídu bez kulenu.

Suroviny: 1,5 kg kvalitného bravčového mäsa zo stehna alebo pliecka, 15 h soli, 50 g cesnaku, 10 g korenia, 20 g sladkej a 20 g pálivej mletej papriky, hrubé črevo

Postup: Mäso nasekáme na drobné kocičky, pridáme rozotretý cesnak, soľ, korenie a papriku. Pre kulen je charakteristická práve papriková chuť, farba i ostrosť. Zmes dôkladne prepracujeme, naplníme ňou hrubé črevo, povaríme a ihneď dáme údiť. Údime najmenej tri až päť týždňov, pokým kulen nenadobudne tmavohnedú farbu.

Kulenova seka (sestra)

Princíp prípravy je podobný ako pri kulene, ale plní sa do bravčového čreva. Pretože je tenšia ako kulen, kratšie sa údi a je rýchlejšie hotová.


Viac informácií o Chorvátsku, jeho zaujímavých miestach a recepty z chorvátskej kuchyne nájdete v knihe

Dobar tek! Dobrú chuť! Gastronomický sprievodca po Chorvátsku

Kniha je vypredaná, v prípade záujmu hľadajte v antikvariátoch.



 
 

Posledná úprava 06.10.2021

Nájdete nás na FB