Fritule a kroštule

Fritule a kroštule

Napísala 

Dve fašiangové špeciality chorvátskej kuchyne. Kroštule pochádzajú z Benátok, kde boli nevyhnutnou súčasťou hodov počas známeho benátskeho karnevalu. V Chorvátsku sa udomácnili už dávno.

Tradičná chorvátska kuchyňa má pre každý sviatok pripravené iné typické jedlo. Na Vianoce sa podáva morka a hydina, ako aj sarma a treska. K oslavám Nového roka patrí pečené bravčové mäso. Karneval je spojený s kroštulami, na juhu pripravujú fritule. Počas Veľkej Noci sa ponúka šunka a varené vajcia so zeleninou, k tomu koláč pinca. Vo vnútrozemí sa počas žatvy dáva na stôl kulen, k dňu sv. Martina zase neodmysliteľne patrí pečená hus.

Kroštule

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 3 vajcia, 100 g cukor, 0,5 dl olivový olej, 2 lyžičky umu alebo inej aromatickej pálenky, prášok do pečiva, citrónová kôra, štipka soli, olej na vyprážanie, práškový cukor

Postup: zo surovín zamiesime pevné cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku 0,5 cm. Rozrežeme ho na šírku 2 cm a dĺžku 10 cm, alebo na ľubovoľné tvary. Vyprážame vo vriacom oleji. Hotové posypeme práškovým cukrom.

Fritule

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 1 lyžička cukru, 100 g droždia, soľ, 0,5 dl pálenky, 0,5 dl maraskina alebo umu, 50 g hrozienok, citrónová kôra, 50 g mandlí alebo vlašských orechov, 1 l oleja, práškový cukor

Z droždia, lyžičky cukru a múky urobíme kvások a necháme ho kysnúť. Hotový kvások vlejeme do múky, pridáme pálenku rakiju, maraskino, hrozienka, citrónovú kôru a nasekané sparené a olúpané mandle alebo jadrá vlašských orechov. Prilejeme toľko vlažnej vody, koľko cesto potrebuje a dôkladne ho vypracujeme, až pokým nezačne tvoriť bubliny. Cesto necháme prikryté v teple hodinu vykysnúť.

Do hrnca nalejeme olej a zohrieme ho na teplotu vhodnú na praženie. Z cesta za pomoci lyžice namočenej v oleji tvarujeme okrúhle fritule a pražíme ich vo vriacom oleji do zlatova. Fritule vyberáme drevenou naberačkou, aby olej dobre odkvapkal. Posypeme práškovým cukrom a ihneď podávame.

Viac receptov tradičnej chorvátskej kuchyne nájdete tu:

DOBAR TEK! DOBRÚ CHUŤ!

Gastronomický sprievodca po Chorvátsku, 192 strán, 5 €

Turistický sprievodca a kuchárska kniha v jednej publikácii – titul, ktorý slovom aj obrazom predstavuje výber z najlepších tipov pre dovolenku v Chorvátsku. Odporúča čitateľom päťdesiat destinácií, ktoré by mali vidieť, a sto gastronomických špecialít, ktoré by určite mali ochutnať. Objednávajte na č. 0908 069 388, poštovné neplatíte.

 

Posledná úprava 19.07.2016

Nájdete nás na FB