Pardubický perník

Napísala 

Priamo v lese, tak, ako to má byť, stojí Perníková chalúpka. A v nej sa dozviete toto: že v rozprávkach zvyčajne víťazí dobro nad zlom, no existuje jedna výnimka. Je ňou rozprávka o Janíčkovi a Marienke, dvoch zlých deťoch, ktoré nepoznali zázračné slovíčko „prosím“, kradli perníky a zavraždili v peci nevinnú živnostníčku, ktorá rada piekla medové koláčiky. Lenže aj tu platí: "kdo lže a krade, do pekla se hrabe..."

Tak ako, páči sa vám táto interpretácia klasickej rozprávky? Nám áno, i keď deti zo skupiny, s ktorou sme chalúpku v Perníkovom hejtmanství navštívili, boli evidentne zaskočené. Tak hádam si aspoň tie, ktoré takmer bez dychu počúvali sugestívne rozprávanie uja rozprávkara, zapamätali, že nesmú brať perník a že „kdo lže a krade“ (a navyše upaľuje v peci pracovité ježibaby), skončí v pekle. Ak je peklo saunou s tmavou jamou, z ktorej vykúkajú malí čertíci a nad ktorou lietajú anjelici na obláčikovo bielych vankúšoch, tak kúsok z neho tu už videli. Vyskúšať si mohli aj blúdenie strašidelne tmavým lesom s východom v dielni, kde sa vyrábajú pravé pardubické perníky.

Perníkové hejtmanství sa rozkladá pod Kunětickou horou. Ako sa tam dostanete? Vlakom, autobusom, autom, peši i linkou MHD číslo 16 priamo z Pardubíc, zastávka Ráby. Perníková chalúpka v bývalom loveckom zámočku skrýva v sebe aj unikátne Muzeum perníku a pohádek. Je to jediné múzeum perníku v Čechách a najstaršie v Európe. Uvidíte tu ukážky výroby perníka a môžete obdivovať desiatky ručne vyrezávaných drevených foriem, ktoré sa dedili z generácie na generáciu. Boli na nich motívy svetské i náboženské, vrátane takej novinky devätnásteho storočia, akou bol príchod železnice – no vždy šlo najviac na odbyt perníkové srdce. Receptov na perník existuje viacero, na ten pravý pardubický perník je recept tajný. Základ tvorí med, múka, kypridlo, vajce, korenie ako badyán, klinčeky a predovšetkým čierne korenie, po česky pepř. Pôvodne sa totiž táto dobrota volala podľa neho „peprník“, až skrátením názvu vznikol perník. Rozvaľkané cesto sa natlačí do formy vysypanej múkou, obtlačok sa vyklopí, oreže nožíkom, opatrne položí na plech a pečie pri miernej teplote 150 °C tri hodiny. Niekedy sa zdobí farebnými polevami. V múzeu perníku môžete obdivovať viac ako tisíc rôznych vzorov tejto sladkej medovej pochúťky, vrátane celej perníkovej dediny a veľkej perníkovej chalúpky, ktorá je zariadená nábytkom z, no hádajte, z čoho asi. Ten, kto si tu kúpi perníkový domček, dostane ho aj s číslom popisným a výpisom z katastra perníkových nehnuteľností.

Každý rok sa na zámku v Pardubiciach konajú slávnosti perníku, ktoré si užíva celé mesto. Pardubický perník je chránený certifikátom Európskej únie a musí byť vyrobený skutočne v Pardubiciach. V meste teraz pečú zdobený perník štyri firmy, piata vyrába perníky plnené.

Text a foto: Danica JANIAKOVÁ
 

Posledná úprava 09.07.2019

Nájdete nás na FB