Stručne o SlovinskuDva milióny obyvateľov, rozloha 20 273 km?, v hlavnom meste Ľubľana žije 280-tisíc ľudí. Mena: euro. Podnebie alpské, kontinentálne a stredomorské. 83 % obyvateľov Slovinci, 2 % Srbi, 1,8 % Chorváti, 1,1 % Bosniaci.
Krajinu poznáme predovšetkým kvôli tomu, že používame krátku trasu slovinských diaľnic ako tranzit k Jadranskému moru. Dôvodov na návštevu a na dlhšie zastavenie však môže byť viac. Ktoré to sú? Hlavné mesto Ľubľana s jeho ponukou kultúrnych a pracovných aktivít, hradom a pamiatkami, architektonickými skvostmi i kaviarňami na nábreží. Kultúrne centrum Maribor s múzeom vinárstva. Jazero Bled. Julské Alpy s možnosťami aktívnej dovolenky. Národný park Triglav. Kúpele a wellness, 87 termálnych prameňov a 15 centier zdravia. Slovinský kras a jaskyne. Dvadsať štyri kulinárskych oblastí s ich pohodovou atmosférou a domácou stravou. A samozrejme, legendárne lipicány.
Zelené, aktívne, zdravé Tri kľúčové slová, ktorými Slovinci predstavujú svoju krajinu ako atraktívny dovolenkový cieľ. Keďže je Slovinsko pomerne malé, prejdete ho autom za pár hodín a v rámci jedného dňa môžete vidieť a zažiť hory i more, jaskyne i kúpele. Tretina územia je chránená, preto ZELENÉ. Len vodopádov tu majú tristo. Prekvapí aj množstvo cyklotrás a pestré možnosti turistiky, raftingu, lyžovania, či canonyingu - preto AKTÍVNE. Koncentrácia kúpeľov a wellness je tiež lákavá, preto ZDRAVÉ.
Dni slovinskej gastronómie“Vinice zarodili, priatelia, sladkým vínom zas, čo omladzuje žily, srdcu a oku dáva jas, čo starosti z pŕs vyhostí a spraví z nich dom radosti.“ Tak to je ona, prvá sloha už spomínanej slovinskej hymny (v preklade Ľubomíra Feldeka). Slovinsko má kvalitné vinohradnícke lokality, uznávané značky vín a SloVino Institute, teda inštitút zameraný na rozvoj a výskum gastronomických a poľnohospodárskych činností. Sídli v Maribore, spravuje vínny portál SloVino.com a organizuje výstavy vín a vzdelávacie programy pre profesionálov i milovníkov vína. Tu dostanete všetky informácie a kontakty, ak budete mať záujem o spoluprácu so slovinskými výrobcami vína a poskytovateľmi služieb v oblasti turistického ruchu.
Počas nedávnych dní slovinského vína, turizmu a gastronómie sme všetko síce nestihli vidieť a ochutnať, ale zvládli sme aspoň tradičné slovinské špeciality ako krajnska klobása i prekmurská šunka, hľuzovky i olivový olej, ale aj také delikatesy ako čokoláda s praženou cibuľkou alebo zmrzlina s tekvicovým olejom. Nezabudnuteľná chuť to bola, podobne ako ochutnávka vín z rôznych slovinských regiónov. Zoznámili sme sa so stredomorskou bylinkovou záhradou v Kopere, s projektom KuleBike, čo je kulinária, ekológia a šport v jednom balíku; a s ponukou kúpeľov Olimia a Thermana. Boli sme srdečne pozvaní na návštevu - keď dozrie čas dovoleniek, toto pozvanie určite radi využijeme.
Danica Janiaková
Viac informácií aj tu: 10 TOP dôvodov na návštevu Slovinska