Objavovať Taliansko I. - Friuli - Venezia Giulia

Napísala 

Región Friuli - Venezia Giulia leží na severe Talianska, hraničí s Rakúskom a Slovinskom a ponúka more i hory, pamiatky i skvelé jedlá. Priemerná teplota v lete 25 °C a 14 hodín slnečného svitu denne.

Od detí až po seniorov, každý si počas dovolenky či prázdnin nájde program, ktorý ho zaujme. Keďže čoraz viac Slovákov vyhľadáva dovolenku v Taliansku, čoraz častejšie sa stretnete aj s tým, že v hoteli a v reštauráciách zamestnávajú slovenský alebo český personál.

Lignano Sabbiadoro

Polostrov s ôsmimi kilometrami pieskových pláží s pestrofarebnými slnečníkmi a rozľahlými píniovými hájmi. Detské hry a diskotéky, tance naboso na piesku, kabarety a muzikály pre dospelých. Jachting a surfovanie, pláž pokrytá sieťou Wi-Fi, 20 km cyklotrás pre športovcov, kurzy plávania, jazda na koni. Pre rodiny ZOO a päť zábavných parkov:

www.gulliverlandia.it

www.aquasplash.it

www.netanday.it

www.parcozoopuntaverde.it

www.strabilialunapark.it

Milovníci pamiatok si užijú výlety do Benátok, Terstu, Udine, Passariany, Cividale, Aquilei a Palmanovy. Blízko je Pineta, elegantné záhradné mesto. K tomu samozrejme lákavá ponuka obchodov Made in Italy.

Jedna dovolenka a tri krajiny

Tarvisio, horská oblasť na hraniciach s Rakúskom a Slovinskom, len 20 km vzdialená od Villachu. Je stvorená pre zimné športy, letnú turistiku, trekking, horskú cyklistiku, vodné športy. Návštevníkov láka sloganom: Tri krajiny počas jednej dovolenky. Strategická pozícia na hraniciach viedla k spojeniu zimnej ponuky: na medzinárodný skipas môžete byť ubytovaní v jednom hoteli a využívať lyžiarske vleky vo všetkých troch krajinách. V lete vás očarí harmónia tunajších jazier. Cez celú oblasť vedie nová cyklotrasa. Na svoje si prídu aj golfisti, majú tu k dispozícii 18-jamkové ihrisko.

Špeciality tunajšej gastronómie

Jednoznačne svetoznáme biele vína. I keď aj červené sú skvelé. Presvedčiť sa o tom môžete počas júnového festivalu vín. Organizátori pripravili balík služieb, ubytovania a degustácií, ktorý stojí od 125 eur vyššie. Koncom mája a koncom augusta sa konajú dni otvorených pivníc a hviezdnych čaší. Pôvodné druhy hrozna pestovali friulianskí vinohradníci už za čias starých Rimanov až do 19. storočia, kedy vinohrady zničila fyloxéra. Odvtedy tu pestujú medzinárodne uznávané odrody, najmä Pinot šedý, Merlot, Sauvignon, ale dokázali zachovať aj štyri autochtónne druhy hrozna, ktoré rastú iba v tomto regióne. Svetoznámou značkou je Friulianské suché biele víno, z červených značiek Refosco.

Ochutnať treba aj tunajšiu grappu. Známa značka, ktorá sa vyrába v meste Udine, sa volá Nonino, Deduško. Spoznáte ju podľa etikety, na ktorej je zobrazený starý muž, ten pravý typ Taliana, ktorý si dokáže vychutnávať život v každom veku.

V gastronómii nachádzame mix troch kultúr: románskej, nemeckej a slovanskej. Slovanské vplyvy vidieť predovšetkým v kuchyni z údolia rieky Natizone, pri hranici so Slovinskom. Svetoznáma je suchá šunka San Daniele. Dlhú tradíciu má aj varená šunka – áno, aj tu ju poznajú ako „pražskú“. Tajomstvo názvu je jednoduché: pôvodný recept patril k špecialitám celého Rakúska-Uhorska. "Pražská šunka" z tejto provincie sa varí v chlebe a podáva s chrenom.

Syr Montazio


Ten istý syr môžete ochutnať v troch podobách. Najskôr ako chutný kravský syr podlhovastého tvaru. Konzumovať sa môže po minimálne dvoch mesiacoch zrenia.

Existuje aj v „chrumkavej“ verzii, ako jedinečná pochúťka k vínu. Starý syr, ktorý už nikto nechce jesť, postrúhate a rozpustíte na nepriľnavej panvici. Stačí minútu, kým sa syr roztaví a vytvorí tú správnu štruktúru. Potom sa pokrája alebo poláme a podáva.
V Taliansku z neho robia aj košíčky, roztavenú zmes lejú do formy a keď stuhne, naplnia košíčky haluškami s ricottou alebo iným teplým jedlom.

Druhá variácia na syr Montazio: uvaríte zemiaky s cibuľou, roztlačíte ich na pyré, do ktorého nastrúhate syr. Premiešate, necháme rozpustiť na teflónovej panvici, vyberiete a po vychladnutí nakrájate na kocky, ktoré podávate ako jednohubky.

Koláč Gubana

Okrúhly koláč pripomína bábovku. Trpezliví pekári ho pečú z rôznych prísad. Nesmú medzi nimi chýbať oriešky, škorica, slivovica, hrozienka. Z toho istého cesta sa robia aj „štruky“, tradičné malé svadobné koláče.

Na 10 až 12 porcií koláča gubana potrebujeme:

prísady na cesto: 1 a ? šálky masla a ďalšie maslo na vymastenie formy a potieranie cesta, 3 ? šálky múky, 2 balíčky droždia, 1/3 šálky teplej vody, 1/3 šálky cukru, 1 a ? čajovej lyžičky soli, 1 veľké vajce, 1 šálku mlieka izbovej teploty

prísady do plnky: ? šálky hrozienok, ? šálky nahrubo nakrájaných vlašských orechov, ? šálky krájaných olúpaných mandlí, ? šálky píniových orieškov, ? šálky cukru, 1 čajovú lyžičku nesladeného holandského kakaového prášku, 2 čajové lyžičky mletej škorice, ? čajovej lyžičky mletých klinčekov, ? čajovej lyžičky mletého muškátového orieška, čerstvo nastrúhanú kôru z 1 pomaranča, 3 čajové lyžičky grappy, 2 čajové lyžičky roztopeného masla

Postup: Vo veľkej miske vypracujte z prísad hladké, elastické cesto. Zakryte ho vlhkou utierkou a nechajte 30 - 45 minút kysnúť. Uložte ho do chladničky minimálne na 4 hodiny, ideálne cez noc. Potom cesto vyberte. Keď znovu získa izbovú teplotu, na múkou poprášenej doske vyvaľkajte z neho obdĺžnik s rozmermi 45 x 20 cm.

Medzitým si pripravte plnku: hrozienka, mandle, píniové oriešky, cukor, kakao, škoricu, muškátový oriešok, klinčeky, pomarančovú kôru a grappu dôkladne rozmixujte mixérom. Povrch obdĺžnika potrite roztopeným maslom a plnkou, ale nechajte si pritom asi 5 cm okraje. Cesto začnite odspodu (dlhšou stranou) smerom hore rolovať, aby vznikla dlhá roláda. Cesto pripomínajúce povraz stočte do špirály ako slimáka a vložte do maslom vymastenej okrúhlej formy. Povrch opäť potrite roztopeným maslom. Cesto zakryté utierkou nechajte vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem (asi hodinu). Gubanu pečte v rúre predhriatej na 350 stupňov do zlatohneda, 45 - 50 minút.


Friulianský pstruh

Nie, toto nie je losos, aj keď tak na prvý pohľad vyzerá. Malé pohostenie bolo pripravené z kúskov údeného červeného pstruha. Je to tunajší druh pstruha, ktorý dorastá do dĺžky až 1,5 metra a vodárenská spoločnosť ho nasadzuje do toku rieky Tagliamento, pretože funguje ako vynikajúci indikátor čistoty vôd. Ak sa pstruhom v rieke darí, znamená to, že aj voda, ktorá v nej tečie, je v poriadku.

Ak sa zaujímate o regionálnu gastronómiu, určite v máji navštívte Villu Manin v Udine. Počas dvoch víkendov sa tu koná SAPORI PRO LOCO, program, počas ktorého predstaví spoločnosť Pro Loco vyše 100 rôznych chodov jedál.

Viac informácií o regióne Friuli - Venezia Giulia

Danica JANIAKOVÁ

Posledná úprava 07.10.2021

Nájdete nás na FB