Objavovať Taliansko III. - Benátsko

Napísala 

Skutočne šťastný región Talianska. Tak radi hovoria domáci o Benátsku. Aby nedošlo k omylu, Benátsko, to nie sú len Benátky. Benátsko je región so siedmimi provinciami – a keď myslíte na Taliansko ako na miesto budúcej dovolenky, tak tu nájdete všetko: more i hory, umenie i architektúru, neporušenú prírodu aj rušný nočný život, nákupné strediská i gastronomické špeciality.

Praha, Toruň, Varšava, Bratislava, Budapešť a Záhreb. Na námestí každého z týchto miest sa zastavil kamión so šiestimi stánkami, ktoré propagovali turistický región Benátsko. Hostesky rozdávali prospekty, kuchári varili a ponúkali špeciality, počas workshopov premietali cestopisné filmy, na večernej recepcii hral hosťom orchester Note Veneziane. Prečo by sa teda práve Benátsko malo stať cieľom vašej dovolenky?

Za umením a kultúrou

S každou prechádzkou po uliciach miest tohto regiónu vchádzate hlboko do histórie. Hlavným magnetom sú veľkolepé a magické Benátky, mesto zo zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Verona ponúka nezabudnuteľný zážitok - operné predstavenia v dvetisíc rokov starom amfiteátri. No nesmrteľným toto mesto hudby urobil predovšetkým Shakespeare, keď sem zasadil dej romantickej drámy Rómeo a Júlia. Pod Júliin balkón stále prúdia zvedaví turisti, neúnavne sa fotia a lepia naň lístočky s ľúbostnými želaniami. Blízke Monte Baldo je známe ako „záhrada Európy“. Do Padovy s Bazilikou svätého Antona prichádzajú tisícky pútnikov z celého sveta. Treviso preslávili paláce pomaľované freskami, dóm, románska galéria – a suché šumivé víno prosecco.

V zozname svetového dedičstva UNESCO nájdete aj mesto Vicenza. Jeho paláce nesú rukopis geniálneho renesančného architekta Andrea Palladia. „Architektúra ešte nikdy nenadobudla taký vysoký stupeň nádhery,“ napísal kedysi o Palladiovom diele Goethe. Najmenšou provinciou Benátska je Rovigo. Návštevníka prekvapí jeho jemná elegancia, ktorá má korene už v stredoveku, kedy si tu benátski šľachtici dávali stavať letné rezidencie.

K moru a za športom

Našinec chodí do Talianska samozrejme predovšetkým k moru. V Benátsku ho čakajú kilometre piesočných pláží a program vhodný pre každého, pre rodiny s deťmi i pre seniorov, pre kaviarenské typy i pre milovníkov surfingu. Od známeho Bibione s modrými vlajkami za čisté more i pláže, až po súkromný ostrov Albarella, na ktorý vstupujete z pevniny mostom a so špeciálnym „pasom“. Lido de Jesolo ponúka zábavu, Sottomarina piesok bohatý na jód, Caorle romantické uličky, Cavallino patrí hlavne kempujúcim dovolenkárom, Lido Venezia, kedysi miesto stretávania sa európskej šľachty, láka aj dnes luxusnými hotelmi.

Ak vás zaujíma dovolenka v nedotknutej prírode a s kulinárskym nádychom, navštívte deltu rieky Pád. Ak milujete vodné športy a zaujala vás možnosť potápania sa k vrakom lodí, spoznajte Gardské jazero. Ak vám ide o upevnenie zdravia a krásy, vyhľadajte kúpele s termálnymi prameňmi.

A na záver fascinujúce a veľkolepé Dolomity, raj horských športov. S jedinou permanentkou sa môžete lyžovať v dvanástich dolinách a na 1200 kilometroch zjazdoviek. Bežecké stopy, snowboarding, sánkovanie, bobové dráhy, paragliding z vrcholkov Malých Dolomitov. Ten, kto v horách hľadá pokoj, si vychutná nočný výlet na snežniciach alebo jazdu kočiarom, ktorý ťahajú kone.

Za špecialitami benátskej kuchyne

Na stole v tunajšej kuchyni sa najčastejšie objavuje zelenina, syry, salámy, huby, gaštany a čerešne, morské plody i sladkovodné ryby. Darí sa tu čakanke a špargli.

Ako predjedlo boli počas 3000 km dlhej propagačnej roadshow podávané špecialitky ako varené garnáty na tekvicovej pene, závitky z jadranskej sardinky, syrový krém s gardskými olivami, či malé ráčiky s chrumkavým pórom a zemiakovým krémom. Z rieky Pád vylovili aj úhora, ktorý skončil na polente z bielej kukurice ozdobený plátkami hrušky.

Zaujala nás informácia, že v delte rieky Pád sa rozprestierajú ryžové plantáže. Ako pripravuje rizoto šéfkuchár Walter Crema? Nakrája cibuľu a červenú kapustu na kúsky, osolí a na slabom ohni ich varí s červeným vínom dovtedy, pokým nezmäknú. Medzitým vo veľkom hrnci a malom množstve vody krátko povarí ryžu. Pridá extra panenský olivový olej, červené víno a bujónový vývar (na 1 kg ryže 2 l bujónu). Ryža sa pomaličky varí asi 18 minút, treba ju trpezlivo miešať, aby sa neprichytila. Keď mäkkú ryžu stiahne z platne, rýchle do nej vmieša maslo a strúhaný syr. Podáva posypané dusenou červenou kapustou, čím horúcejšie, tým lepšie.

Čokoládová tortička

Suroviny: 125 g čokolády, 125 g masla, 3 žĺtka, 3 celé vajíčka, 2 lyžičky múky, 4 lyžice (60 g) cukru

Postup: Čokoládu aj maslo rozpustíme, zmiešame dohromady, pridáme 3 žĺtka i 3 celé vajcia, dobre vymiešame , pridáme cukor a ku koncu múku. Pečieme 8 minút pri 180 °C. Masu vložíme do formičiek. Po upečení bude koláčik vo vnútri mäkký a zvonka chrumkavý.

Text: Danica JANIAKOVÁ

Posledná úprava 07.10.2021

Nájdete nás na FB