Alkohol – kedy na zdravie a kedy už nie

Alkohol – kedy na zdravie a kedy už nie

Napísala 

Tieto čísla sú varujúce: až 11 % dospelých na Slovensku je závislých od alkoholu, ďalších 8 % pije alkohol tak, že ohrozujú svoje zdravie aj rodinný život.

Na Slovensku sa všeobecne podceňujú riziká spojené s pitím alkoholu. Liga za duševné zdravie urobila nedávno prieskum, v ktorom 60 % oslovených uviedlo, že pijú menej ako ich priatelia, a len 3 % ľudí si uvedomovali, že pijú viac ako ich okolie. Čo je zrozumiteľný dôkaz, že človek podceňuje vlastné pitie a tým aj jeho následky. Alkohol tvorí bežnú súčasť života dospelých, navyše rastie počet žien a mladistvých, ktorí pijú akohol vo zvýšenej miere. Medzi deťmi nad 11 rokov boli dve z desiatich už aspoň raz opité, alkohol im dokonca pri domácich oslavách ponúkli rodičia! Takmer 90 % mladých ľudí vo veku 16-17 rokov za posledných rok alkohol pilo a polovica z nich sa opila, čo je viac ako európsky priemer. A napriek tomu sa pitie alkoholu u nás ešte stále bagatelizuje, 35 % ľudí si myslí, že pár pohárikov denne prospieva zdraviu, 38 % ľudí považuje za ťažké odmietnuť ponúknutý alkohol. Málokto z tých, čo pijú „pohárik nalačno“ tuší, že to je najhoršia verzia pitia s najhoršími následkami pre ich zdravie.

Najviac sa u nás pije pivo, na druhom mieste je víno, na treťom liehoviny. Množstvá, ktoré uvádza štatistika (8,7 litra alkoholu na jedného obyvateľa Slovenska v roku 2011) je zbytočné rozpitvávať, keďže nevieme, koľko bolo vypitého nelegálne vyrobeného alkoholu. Je teda dôležité varovať ľudí pred rizikami pitia alkoholu, aby nepovažovali za bežné to, čo im môže zničiť rodiny i zdravie.

Od pohárika "na zdravie" k cirhóze pečene

O bezpečnej konzumácii alkoholu sa nedá hovoriť, nedá sa ani vopred odhadnúť, ako dlho a koľko toho človek musí vypiť, aby sa stal alkoholikom, nehovoriac o tom, že je to individuálne. Relatívne nízke riziko a teda aj maximálna odporúčaná dávka alkoholu na deň je podľa WHO 20 g čistého alkoholu u žien a 40 g u mužov. Jedna štandardná dávka sa v Európe udáva ako 10 g čistého alkoholu, čo je buď 250 ml pivo s 5 % obsahom alkoholu, alebo 125 ml vína s 12 % obsahom alkoholu, alebo 70 ml dezertného vína s 18 % alkoholu, alebo 50 ml likéru či aperitívu s 25 % obsahom alkoholu alebo 25 ml destiláru so 40 % obsahom alkoholu.

Jedným z častých zdravotných dôsledkov nadmerného pitia alkoholu je cirhóza pečene. Tú síce môže dostať aj človek, ktorý má nadváhu, cukrovku či hyperlipidémiu, ale najčastejším spúšťačom tohto ochorenia býva nadmerná a dlhodobá konzumácia alkoholických nápojov. Aby vznikla jej alkoholová forma, je potrebné piť aspoň päť rokov. To sú tie dni, týždne, mesiace a roky každodenného akútneho poškodzovania pečene, ktoré rozhodnú o tom, že sa z človeka užívajúceho si pitie alkoholu stane alkoholik a neskôr pacient s poškodenou pečeňou, ktorému ide o život. Pečeň najskôr stukovatie, neskôr sa pridávajú opakované zápaly a choroba pokračuje až do cirhózy pečene a jej komplikácií. Tou najčastejšie je hetapocelulárny karcinóm, teda rakovina. Najhoršie vyhliadky majú pacienti, u ktorých sa spája niekoľko rizikových faktorov – pijú priveľa alkoholu, sú obézni, prípadne majú chronickú vírusovú hepatitídu. Preto je dôležité sledovať rizikové skupiny pacientov, ktorým už bola diagnostikovaná cirhóza pečene. Medicína má možnosti, ako liečiť komplikácie spojené s touto diagnózou. K dispozícii sú lieky, malé nechirurgické výkony (vypúšťanie ascitu, nadmernej tekutiny v brušnej dutine), endoskopické metódy, chirugické operácie a transplantácia pečene. Samozrejme, v čím skorších štádiách ochorenia sa začne s liečbou, tým lepšie. Včasná liečba ochorenia predlžuje život a šetrí nemalé finančné prostriedky.

Stratégie boja proti alkoholizmu

Vo svete existujú rôzne stratégie, napríklad stratégia zákazu (čo je americká cesta, mladí ľudia do 21 rokov nemôžu piť alkohol, alkohol sa nesmie piť na ulici), či francúzska cesta propagácie kvalitného pitia, teda výchova k pitiu kvalitného vína ako doplnku k dobrému jedlu. My zatiaľ hľadáme slovenskú cestu, ktorá by redukovala pitie alkoholu a naučila ľudí piť striedmo. Na rokovanie vlády je už pripravený Národný akčný plán na znižovanie škodlivých účinkov alkoholu na roky 2013 – 2016. Vychádza z európskeho akčného plánu, ktorý odporúča to, čo vo svete funguje – teda zvýšiť cenu, dane, obmedziť dobu predaja. Reklamy na alkoholické nápoje by nemali byť na bilboardoch, ani na zastávkach, kde môžu ovplyvniť deti a mladistvých. Nezobrazovať celebrity s pohárom v ruke, dávať viac priestoru tým, ktorí už na závislosť doplatili a po vyliečení sú vhodným príkladom. Najdôležitejšiu úlohu hrá, samozrejme, rodina, ale na posune vnímanie rizík spojených s alkoholom sa má podieľať aj školstvo, aj kultúra, aj zdravotníci.

Inšpiráciou by nám mohol byť už Juraj Fándly, ktorý roku 1793 v svojom Zelinkárovi propagoval štyri predpoklady pre dobrý život: zachovať si veselú myseľ, čisté svedomie, striedmosť v jedení a pití a každý deň sa ísť poprechádzať do prírody.

(dana)

Viac informácií nájdete na:

www.sancaprepecen.eu

www.bayer.sk

 

Viac informácií o závislostiach nájdete v knihe Tak už dosť! Východiská zo závislostí. Kniha je vypredaná, nechystá sa dotlač. Rozhovory, ktoré boli autorizované, sú uverejnené na tomto webe v kategórii (roz)hovory o závislostiach.

Posledná úprava 12.04.2016

Nájdete nás na FB