Hontianska paráda

Hontianska paráda

Napísala 

Každý rok ma volá do Hrušova (toho vo veľkokrtíšskom okrese) takáto pozvánka: Príďte na Hontiansku parádu, uvidíte takmer zabudnuté roľnícke práce a remeslá v autentickom prostredí uprostred hrušovských lazov i priamo v obci. Rovno vo dvoroch môžete ochutnať starodávne jedlá a v amfiteátri si pozrieť folklórne vystúpenia.

Keďže som sa počas tohto augustového festivalového víkendu do Hrušova nedostala, zaspomínala som si nad fotoalbumom z jedného z minulých ročníkov.

 

                                                                                                                                                                                                                                                Pozrite si tiež, aké sa v Hrušove nosia kroje, ako sa pálilo drevené uhlie v míľach, piekol chlieb v kamennej peci a miesili lepníke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tu je recept na hrušovské lepníke:

Hrubé placky lepníky sa v Honte pečú nasucho vo vonkajšej peci na chlieb. Takú majú v Hrušove takmer v každom dvore. Upečené lepníky potierajú masťou s cesnakom alebo cibuľou. Po prekrojení ich môžete plniť aj sladkou plnkou. V Hrušove sa sladké lepníke najčastejšie plnia tvarohom s popučenými zemiakmi alebo tvarohom rozmiešaným s vajcom, mliekom a cukrom a posypané škoricou s cukrom.

Suroviny: 3 kg hladkej múky špeciál, 1 kg výberovej múky, na každý kilogram múky jednu polievkovú lyžicu soli. Droždie, mlieko, cukor a soľ na kvások. Z tohto cesta upečiete 20 kusov lepníkov. Droždie namočíte do teplého mlieka, pridáte cukor, trochu múky, urobíte kvások, do kvásku vsypete preosiatu múku a miesite, kým sa cesto nelepí na misu. Necháte nakysnúť. Odtrhnete kus cesta a vyvaľkáte lepník. Upečiete v peci. Prekrojíte a plníte plnkou.

Text a foto Danica JANIAKOVÁ, fotené počas Hontianskej parády.

 

Viac zaujímavých faktov o slovenskej (i českej) kuchyni nájdete v knihe

Soňa HUDECOVÁ - PODHORNÁ

Kuriatko v kastrůlku

Česko-slovenský a slovensko-český (občas aj výkladový) slovník gastronómie

192 s., cena: 10,00 € - teraz akciová cena 5,50 € vrátane poštovného, tvrdá väzba

Gastronomický slovník si môžete objednať na tel. č. 0908 069 388 alebo na e-mailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., pošleme vám ho poštou na dobierku. Stojí 5,50 eur, poštovné neplatíte.

Objednávky v Českej republike vybavuje www.pemic.cz.

Posledná úprava 18.12.2016

Nájdete nás na FB