Od krátkych k dlhým, od klasických k fancy, dokonalý kokteil musí byť chutný a zábavný zároveň.
Po prvýkrát sa drinky začali miešať v dvadsiatych rokoch dvadsiateho storočia v amerických salónoch. Predchodca dnešných barmanov sa pokúsil prilákať nových hostí a udržať tých stabilných tým, že im ponúkol nápoje hýracie rôznymi farbami i novými chuťami. Nazval ich „cocktaily“, čo bolo slovo odvodené od slova cock (kohút) a tail (chvost), lebo nové nápoje pripomínali farbami pestré ozdoby kohútov.
Novú etapu svojej histórie začali kokteily písať v sedemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia počas éry diskoték, kde si ich obľúbili mladí ľudia do takej miery, že začali vznikať nové recepty na originálne drinky s alkoholickým aj nealkoholickým obsahom. K ich obľube prispeli aj príťažlivé názvy.
Malý lexikon:
Short drink – „krátky“ miešaný nápoj s obsahom 6 – 10 cl
Môže sa podávať ako:
before dinner drink – ako aperitív pred hlavným jedlom na povzbudenie chuti do jedla, je to suchý nápoj s nízkym obsahom cukru
after dinner drink – po jedle, na vychutnanie príjemného posedenia a dobrej spoločnosti, je sladší a podáva sa so slamkou
Long drink – „dlhý“ miešaný nápoj s obsahom 15 – 25 cl
Fancy drink – nápoj namiešaný podľa fantázie barmana, ktorý musí dodržať jedinú podmienku: že drink obsahuje maximálne 6 cl alkoholického nápoja
On the rocks – jednoduchá príprava, obsah najčastejšie tvorí zmes vodky s džúsom doplnená kockami ľadu
Pousse caffé – „dúhový nápoj“, obsahuje destiláty a likéry rôznych farieb, ktoré barman nalieva do pohára tak, aby zachoval rozdielne farebné vrstvy
Angostúra – aromatické esencie z byliniek a korenín, pridávané kvôli zaujímavej horkej chuti
Dash – jeden špric z citrónovej alebo pomarančovej kôry, aby sa vďaka éterickým olejom do nápoja dostala typická citrusová aróma
Perfektný barman
Stačí mu jediný pohľad alebo pár slov so zákazníkom, aby spoznal, čo si hosť praje a hneď mu dokáže ponúknuť ten pravý nápoj. Zvolí vyhovujúci pohár a namieša harmonickú zmes chutí i farieb, ktoré spolu dokonale ladia. Pozná správny pomer súčastí, ktoré treba namiešať pri jednotlivých kokteiloch a podávanie nápoja dokáže okoreniť aj zaujímavou historkou o tradícii, ktorá súvisí so vznikom alebo obľúbenosťou kokteilu. Ovláda svet celebrít, vie, ktorá známa osobnosť má v obľube práve tento nápoj. Vie, že Hemingway miloval daiquiri a mojito a že cisárovná Sissi dávala prednosť pomarančovému likéru Cointreau.
Kokteil Alexander
3 cl brandy, 3 cl kakaového likéru, 3 cl šľahačky, strúhaná čokoláda a muškátový oriešok
Svetoznámy short drink pre večerné príležitosti. Kúsky nastrúhanej čokolády a muškátového orieška dodávajú tomuto nápoju nezameniteľnú chuť.
Manhattan
4 cl whisky, 2 cl ružového vermútu, angostúra, čerešňa, citrusový dash
Kombinácia kvalitnej whisky, vermútu a angostúry doplnená ˇšpricnutou“ vôňou citrusu, najčastejšie z pomarančovej kôry.
Bloody Mary
4 cl vodky, 10 cl paradajkovej šťavy, 1 cl citrónovej šťavy, worcesterová omáčka, tabasko, soľ, korenie.
Long drink s nezameniteľnou krvavočervenou farbou a vyrovnanou harmóniou chutí vodky, citrónu a paradajok, to je to pravé, vďaka čomu sa tento miešaný nápoj stal jedným z najobľúbenejších a najzdravších miešaných drinkov.
Mojito
4 cl rumu Havana Club, limetka alebo limetková šťava, mäta, 5 g hnedého cukru, angostúra, kúsky ľadu, sóda
Kubánsky národný nápoj, ktorý preslávil Ernest Hemingway. Ak má byť mojito konalé, nesmie v ňom okrem niekoľkých lístočkov čerstvej mäty chýbať práve hnedý cukor a pravý kubánsky rum.
Malú exkurziu do pestrého sveta kokteilov sme pripravili za spolupráce s Róbertom Naštickým z Hotelovej akadémie v Bratislave, prezidentom Slovenskej asociácie barmanov.
Viac zaujímavých faktov o slovenskej (i českej) kuchyni nájdete v knihe
Soňa HUDECOVÁ - PODHORNÁ
Kuriatko v kastrůlku
Česko-slovenský a slovensko-český (občas aj výkladový) slovník gastronómie
192 s., cena: 7,00 €, tvrdá väzba
Gastronomický slovník si môžete objednať na tel. č. 0908 069 388 alebo na e-mailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., pošleme vám ho poštou na dobierku. Stojí 7,00 eur, poštovné neplatíte.
Objednávky v Českej republike vybavuje www.pemic.cz.