Bohemia incognita, aneb Čechy známe i neznáme

Bohemia incognita, aneb Čechy známe i neznáme

Napísala 

Čechy známe i neznáme, Praha známa aj neznáma, Kuchyňa neskorého stredoveku a Čo možno neviete o živote našich predkov. Štyri zaujímavé témy, štyri výnimočné knihy pre milovníkov histórie aj gastronómie.

Petr Ryska
PRAHA NEZNÁMÁ
Procházky po netradičních místech a zákoutích
Grada, 232 s.

Originálny miestopis pre tých, ktorí Prahu nepoznajú, ale aj pre tých, ktorí si myslia, že ju poznajú dobre. Česká metropola skrýva mnoho fascinujúcich miest so zaujímavou históriou, ktoré turisti z neznalosti obchádzajú netušiac, o čo prišli. Petr Ryska je sprievodca, ktorý organizuje netradičné vychádzky po Prahe, píše populárny blog Praha Neznámá a pre vydavateľstvo Grada napísal a nafotil dve časti pútavých „prechádzok po netradičných miestach a zákutiach Prahy“. Čerpal hlavne z rozprávania pražských rodákov, z literatúry a z archívov. Vyberte sa spolu s ním na vychádzky na Barrandov, do Střešoviček, na Slatiny, do Klánovic či Bohníc. Spoznajte vilovú štvrť Ořechovku a najstaršiu dedinu na území mesta Hostivař. V druhej časti sa zoznámite s Tichou Šárkou, so Starými Střešovicami, s vychádzkovými trasami okolo Berounky a s rybníkmi okolo Dubče.

Túto knhu kúpite tu: PRAHA NEZNÁMÁ a tu: PRAHA NEZNÁMÁ II.

Monika Feyfrlíková
KUCHYNĚ POZDNÍHO STŘEDOVĚKU
Grada, 88 s.

Tmavá, plná dymu a hlučná – taká bola stredoveká kuchyňa, no aj tak dokázala vyčarovať pestrú paletu chutí a vôní. Šľachta nevnímala jedlo len ako nutné zasýtenie, malo aj reprezentovať, potešiť oko a dušu. Pre najchudobnejších však šlo o prežitie, ich každodenný program bol takmer úplne zaplnený zabezpečovaním potravy. Autorka tejto zaujímavej knihy zozbierala informácie o gastronómii na prelome 14. a 15. storočia v Českom kráľovstve. Ak vás zaujíma história i kultúra stravovania dohromady, zalistujte v kapitolách, ktoré sú venované stredovekej kuchyni českých miest i vidieka, stravovaniu na panovníckych a šľachtických dvoroch, kuchyniam kláštorov i krčmám a hostincom, židovskej kuchyni, aj strave študentov a vojakov. Dozviete sa, čo jedli ľudia počas sviatkov i pôstu a ako zvládali roky hladomoru a neúrody. A ak máte chuť a primeranú odvahu, môžete vyskúšať recepty, ktoré vychádzajú z prvých kuchárskych kníh nájdených na území Čiech. Recepty majú roztomilé názvy: Kterak máš dělati pohanský koláč, Knedlíky takhle ustroj, Kdo by chtěl dělati šišky z bílého chleba, Kaše brunátná v mastný i postní den, Kuřata mladá uherským obyčejem). Počítajte však vopred s tým, že chute a kombinácie potravín boli v stredoveku veľmi, veľmi odlišné od tých, ktoré máme dnes.

Túto knihu si môžete objednať tu: KUCHYNĚ POZDNÍHO STŘEDOVĚKU
 

Václav Žmolík

BOHEMIA INCOGNITA

neboli Čechy neznámé

Česká televize, 148 s.

Kde je v Čechách brána do pekiel? Kadiaľ sa Karel Hynek Mácha dostal na jednu noc do roku 2006? V ktorej kaplnke sa vyplatí zanadávať duchom? Kam jazdil Rudol II. na leto? Ako a kde (a kým) bola uškrtená kňažná Ľudmila? Kde leží hrob svätej Zdislavy? Navštívili ste už zámky na českej Loire? Viete, že za jeden výtlačok kralickej Biblie sa kedysi platilo stádom oviec? Na stránkach tohto českého bedekra objavíte miesta menej známe, kam nechodia autobusy preplnené turistami, no o to viac môžu byť zaujímavé a nezabudnuteľné. Literárny prepis trinástich častí rovnomenného televízneho seriálu pre záujemcov o históriu a vlastivedu prináša obrázky a postrehy z desiatich miest z „Bohemie“ a dvoch z „Moravie“. Autorom je Václav Žmolík, moderátor, ktorý roky pripravuje pre český rozhlas i televíziu vlastivedný seriál Po česku. Kniha by mohla inšpirovať aj niektorého z našich autorom bedekrov, čosi podobné by som si rada prečítala aj o Slovensku.

Túto knihu si môžete objednať tu: BOHEMIA INCOGNITA

 

Stanislava Jarolímková

CO MOŽNÁ NEVÍTE O ŽIVOTĚ NAŠICH PŘEDKŮ

MOTTO, 242 s.

Ilustroval Štěpán Zavadil

Autorka tejto publikácie je pražská novinárka na voľnej nohe. Napísala už sedemnásť kníh, v ktorých zábavným spôsobom propaguje zaujímavosti z rôznych odborov – od medicíny cez faunu a flóru až po históriu. Minulý rok bol pre ňu mimoriadne plodný, dokončila totiž až dve dvojdielne knihy. Do nakladateľstva Albatrosmedia odovzdala rukopisy Co možná nevíte o živote našich předků (práve vyšla) a Co JEŠTĚ nevíte o živote našich předků (pripravuje sa do tlače). V nakladateľstve Euromedia vyjde tohto roku dvojdielna kniha Patnáct netradičních vycházek Prahou nejen pro Pražany. Publikácia Co možná nevíte o živote našich předků je voľným pokračovaním úspešného titulu Co v učebnicích nebývá, ktorá priniesla zaujímavosti o českých panovníkoch. V tejto knižnej novinke sa dozviete, ako vyzeral život obyčajných ľudí v stredoveku, pred nástupom Habsburgovcov na trón. O každodennom živote sa v učebniciach dejepisu toho veľa nedozvieme. Stanislava Jarolímková túto medzeru zapĺňa. Z jej kníh si urobíme názorný obraz o stredoveku, ako vtedy bývali ľudia na dedinách i v rodiacich sa mestách, odkedy používali kľúče a odkedy spali v nočnej košeli, prečo jedli pivo lyžičkou a vysádzali ovocné stromy v lesoch, prečo si nechávali pustiť žilou, aký veľký bol čberník, dlaň, hrnec či látro, koľko vážilo brnenie, prečo má Plzeň v znaku ťavu, ako vyzerali prijímačky na Karlovu univerzitu a aké predstavenie ponúkali blšie cirkusy.

Túto knihu si môžete objednať tu: CO MOŽNÁ NEVÍTE O ŽIVOTĚ NAŠICH PŘEDKŮ

 

 

Posledná úprava 07.10.2021

Nájdete nás na FB