Tak takýto e-mail poteší. Poslala nám ho čitateľka Ľubka Gažová z Malinova. Ďakujeme!
Ingrediencie potrebné na prípravu orechovej torty
Cesto: 6 vajec, 15 dkg jemného kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 15 dkg mletých orechov, 3 dkg polohrubej múky, kávová lyžička prášku do pečiva
Vajíčka rozbijeme, oddelíme źĺtka od bielkov. Bielka vyšľaháme na sneh. V inej miske vyšľaháme žĺtka s jemným kryštálovým a vanilkovým cukrom. Lopatky mixéra sa nemusia umývať, ak najprv vyšľaháme bielka a potom žĺtka. Pri opačnom poradí by sa bielka nevyšľahali na sneh.
Do vyšľahaných žĺtkov zľahka primiešame varechou múku pomiešanú s práškom do pečiva a orechami. Nakoniec pridáme vyšľahané bielka.
Formu na pečenie vymastíme a vysypeme múkou. Skúška, či je cesto upečené, sa robí špajdlou, ak sa na drievko cesto nelepí, je dostatočne upečené.
Krém: 0,4 l mlieka, vanilkový puding, 4 dkg cukru do pudingu, 25 dkg masla, 10 dkg čokolády na varenie, 1 polievková lyžica kakaa
Uvaríme vanilkový puding, na tortu potrebujeme asi 2/3 množstva uvareného z jedného vrecka. Puding necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s rozpustenou čokoládou a kakaom. Postupne vmiešame vychladnutý puding.
Zdobenie: asi 5 dkg orechov nasekáme nahrubo, na panvicu dáme lyžicu masla, vsypeme orechy a 1 lyžicu kryštálového cukru. Miešame dovtedy, kým cukor skaramelizuje. Cukru nedávame priveľa, aby sa orechy nelepili a masa ostala sypká.
Dobrú chuť!
Viac zaujímavých faktov o slovenskej (i českej) kuchyni nájdete v knihe
Soňa HUDECOVÁ - PODHORNÁ
Kuriatko v kastrůlku
Česko-slovenský a slovensko-český (občas aj výkladový) slovník gastronómie
192 s., cena: 7,00 €, tvrdá väzba
Gastronomický slovník si môžete objednať na tel. č. 0908 069 388 alebo na e-mailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., pošleme vám ho poštou na dobierku. Stojí 7,00 eur, poštovné neplatíte.
Objednávky v Českej republike vybavuje www.pemic.cz.