Voňavý vianočný datľovník

Napísala 

Recept na tento netradičný vianočný strom nám poslala Ivanka Gabúľová z Čeboviec, ktorá napísala: „Tento datľový stromček som po prvýkrát piekla s mamou, ktorá nám datľovníkom rozvoniava každé Vianoce. Počúvali sme koledy a spoločne kontrolovali, či je všetko presne navážené. Boli to nezabudnuteľné Vianoce...

...už aj preto, že v nasledujúcom roku som sa vydala a vianočné špeciality pripravujem teraz pre môjho manžela a dcérku. Datľovník odvtedy pečie už len moja mama.“

Ingrediencie: 250 g datlí, 3 dl mlieka, 100 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vajce, 225 g polohrubej múky, 1 ČL sódy bikarbóny, 2 ČL škorice, 50 g posekaných orechov, 25 g mandlí, 2 dozreté banány.

Na polevu: 100 g kryštálového cukru, 7 PL vody, 1,5 dl šľahačkovej smotany.

Tri-štyri dni pred plánovaným pečením kúpte dva veľké banány a nechajte ich dozrieť pri izbovej teplote. Ráno v deň, keď budete datľovník piecť, datle umyte, nechajte ich na sitku odkvapkať, potom ich vykôstkujte, posekajte na malé kúsky a dajte variť do 3 dl mlieka. Počas varenia ich občas premiešajte. Keď sú rozvarené, nechajte ich vychladnúť. Do vychladnutej zmesi zamiešajte sódu.

V miske osobitne vymiešame maslo, cukor a vajce na hladký krém, pridáme preosiatu múku, škoricu a na drobnúčko posekané očistené a popražené  mandle a orechy. Orechy krátko sušíme v rúre, kde krásne pustia arómu. Vysypeme ich  na dva papierové obrúsky a trením medzi papierom orechy zbavíme šupiek. Pridáme popučené banány a nakoniec datľovú zmes. Dobre všetko premiešame a vylejeme do vymastenej formy stromčeka, ktorú vysypeme polohrubou múkou. Masu roztrieme a dáme piecť do vyhriatej rúry asi na 160 – 170 °C. Pečieme 50 – 55 minút. Skúsené kuchárky hovoria, že koláč upečený vtedy, keď začne rozvoniavať. V prípade datľovníka to platí dvojnásobne, omamná vôňa škorice a vanilky rozvonia nielen kuchyňu, ale celý dom. Pre istotu však do koláča pichneme špáradlom a keď ostane suché, koláč vyberieme. Pripravíme si dosku a na horúcu formu položíme utierku namočenú do studenej vody –  vtedy sa stromček ľahko vyklopí.

Horúci koláč polejeme karamelovou polevou, ktorú si pripravíme podľa tohto postupu: Cukor zohrievame s 3 lyžicami vody, až kým nevznikne karamel. Odtiahneme z platne, pridáme 4 lyžice vody, šľahačku, dobre vymiešame a dáme prevrieť, kým nevznikne kompaktná hmota. Necháme trošku vychladnúť a rovnomerne ho rozlejeme na ešte horúci koláč.

Najlepšie na tomto koláči je to, že sa tak skoro nepokazí a je veľmi vhodný ako raňajky počas vianočných sviatkov, kedy ho môžete jesť s kakaom alebo kávičkou. Verím, že si ho obľúbite a stane sa vám milou vianočnou tradíciou, alebo vám aspoň spestrí Vianoce.

Dobrú chuť!    

Viac zaujímavých faktov o slovenskej (i českej) kuchyni nájdete v knihe

Soňa HUDECOVÁ - PODHORNÁ

Kuriatko v kastrůlku

Česko-slovenský a slovensko-český (občas aj výkladový) slovník gastronómie

192 s., cena: 7,00 €, tvrdá väzba

Gastronomický slovník si môžete objednať na tel. č. 0908 069 388 alebo na e-mailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., pošleme vám ho poštou na dobierku. Stojí 7,00 eur, poštovné neplatíte.

Objednávky v Českej republike vybavuje www.pemic.cz.

Posledná úprava 07.10.2021

Nájdete nás na FB