Dobar tek! Dobrú chuť!

Dobar tek! Dobrú chuť!

Napísala 

Viete, kde a kedy sa v Chorvátsku zrodil turistický ruch? A prečo sa v krajine pri našom najobľúbenejšom mori platí kunami? Tieto a ešte viac zaujímavých informácií, vrátane receptov z chorvátskej kuchyne nájdete v knihe Dobar tek! Dobrú chuť!

Gastronomický sprievodca po Chorvátsku. Turistický sprievodca a kuchárska kniha v jednej publikácii – titul, ktorý slovom aj obrazom predstavuje výber z najlepších tipov pre dovolenku v Chorvátsku. Odporúča čitateľom päťdesiat destinácií, ktoré by mali vidieť, a sto gastronomických špecialít, ktoré by určite mali ochutnať.

Knihu Dobar tek! Dobrú chuť! si môžete objednať na tel. č. 0908 069 388, stojí 5 €, poštovné neplatíte

A teraz odpovede na obe otázky z úvodu: - Oficiálne uznávaným „vynálezcom“ turistiky je bohatý obchodník Iginio Scarpa (1794 – 1866), ktorý síce žil v Rijeke, ale v roku 1844 si v Opatiji dal postaviť klasicistickú vilu, ktorú nazval po svojej manželke Angiolina. Do tejto vily, ktorá stojí dodnes, pozýval svojich obchodných partnerov. V roku 1860 hľadala Mária Anna, manželka bývalého rakúskeho cisára Ferdinanda, vhodné miesto na morské kúpele a pokojné prechádzky, ktoré jej predpísal lekár. To všetko ? spolu s príjemnou klímou a dobrým vzduchom ? našla u Scarpu v jeho vile Angiolina. Tým „odštartovala“ záujem o Opatiju. Mesto, ktoré bolo dobré pre kráľovskú krv, veľmi rýchle objavila európska šľachta a urobila si z neho nielen obľúbené letovisko, ale aj zimovisko, keďže sa postupne ukázalo, že sa tu zmiešava morský vzduch s horským vzduchom od blízkeho pohoria Učka a vzniknutý aerosol blahodarne pôsobí na liečenie dýchacích problémov. Z Opatije sa stali vychytené a noblesné kúpele. Turistický ruch sa teda začal ako návšteva u priateľa a liečebný pobyt. Dnes je vo vile Angioline prvé chorvátske múzeum cestovného ruchu. Nájdete tu staré dokumenty, historické fotografie, pohľadnice, dobové predmety, a môžete sa tak zoznámiť s príbehom tejto prvej opatijskej vily.

A prečo sa v Chorvátsku platí kunami? Odpoveď nájdete v mestečku Osor na ostrove Cres, ktoré má štyritisíc rokov starú slávnu históriu. Milovníci klasickej hudby vedia, že sa tu už tri desaťročia konajú známe Hudobné noci. Dnes Osor láka pokojnou atmosférou, pamiatkami a bronzovými sochami. Jednou z nich je Bahorićova Kuna, socha zvieraťa, ktoré má v Chorvátsku zvláštne postavenie. V 11. storočí, počas nadvlády Benátok, odvádzali totiž mestá Cres a Beli Benátčanom ročný poplatok 40 a 15 nožičiek kuny skalnej. Bolo to prvé použitie kuny ako platidla. Podľa malého vrtkého dravca neskôr pomenovali chorvátsku menu.

Ukážky z knihy nájdete tu: Chorvátska kuchyňa

 

Posledná úprava 28.07.2016

Nájdete nás na FB