Dve dôležité knihy o návrate k zdraviu po etape vážneho ochorenia srdca alebo mozgu. Tá prvá odpovedá na otázky, ako sa uzdraviť z mozgovej mŕtvice, druhá mapuje vplyv rôznych druhov potravín na choroby srdca. Plán prevencie a ochrany pred ochorením srdca je doplnený aj dvojtýždenným jedálničkom s receptami na zdravé a chutné jedlá.

Zápcha sa môže niekomu javiť ako banálny problém. Najskôr však iba tomu, kto na ňu netrpí. Objektívne sa zápcha pokladá za významný problém, a to tak lekársky (diferenciálna diagnóza, často zložité vyšetrenia a nie vždy rýchly úspech po liečbe), ako aj ekonomický (drahé vyšetrenia na vylúčenie závažných príčin zápchy, bohatá preskripcia liekov proti zápche) a neraz aj sociálny (horšia kvalita života pri dlhom pretrvávaní alebo častých recidívach).

„Veď nie som chorý, mám len vyšší tlak,“ bránia sa často v ambulanciách pacienti, ktorým lekár zrazu zakazuje fajčiť a soliť, nariaďuje diétu a pohyb, dokonca predpisuje lieky, hoci oni necítia žiadne bolesti. „Hypertenzii, teda vysokému krvnému tlaku, sa hovorí aj tichý zabijak. Mnohí ľudia roky nemusia vedieť, že ho majú, až...

Pojem mužský prechod alebo andropauza (climacterium virile) po prvý raz použil A. Werner roku 1939. Andropauza je súbor klinických príznakov a biochemických zmien u muža staršieho ako 50 rokov, ktorý charakterizuje predovšetkým znížená hladina mužských pohlavných hormónov. Intenzita príznakov je individuálna a všetky príznaky nemusia byť prítomné.

Aj v zrelom veku sa môžete cítiť dobre, odkazujú autorky prvej publikácie ľuďom v zrelom veku: „Ak máte päťdesiat rokov, alebo dokonca viac než šesťdesiat, neprestávajte s pohybom, alebo začnite znovu s pohybovými aktivitami! Je to skvelé a pomôže vám to cítiť sa dobre čo najdlhšie.“ Autori druhej publikácie (jeden z nich tréner, ktorého služby využívajú známe francúzske herečky, druhý geniálny ilustrátor anatómie ľudského tela) dali dohromady praktické rady pre ženy o tom, ako správne zvoleným tréningom dokážu zmeniť jednotlivé partie svojho tela tak, aby ich výsledkom bola atraktívna a vitálna ženská postava.

Populácia rastie. Namiesto terajších 6 miliárd nás v roku 2050 bude 9 miliárd. Štúdie svedčia o tom, že sa zvyšuje priemerný vek, ktorého sa dožívame: rastie podiel starších ľudí na celkovej populácii. Bola vypočítaná pravdepodobnosť, že z dievčat, ktoré sa narodili po roku 1994 a dnes majú šesť až osem rokov, sa polovica dožije osemdesiatky, prípadne aj viac. U chlapcov ide o nižšie čísla: podľa odhadu OSN sa polovica z nich dožije sedemdesiatky. Treba počítať s tým, že so starnutím populácie bude rásť aj počet ochorení typických práve pre starší vek.

Kuchařka podle jógy s podtitulom Harmonie pro zdraví a požitek prináša okrem rád skúsenej jogínky a propagátorky zdravého stravovania viac než 100 receptov podľa typu vašej osobnosti.

„Odhadujeme, že na Slovensku má problém s únikom moču asi 653 tisíc žien. Žiaľ, až polovica z nich  nehľadá odbornú pomoc u lekára, ale snaží sa riešiť ťažkosti svojpomocne, a nesprávne. Hoci väčšinou stačí správna diagnostika a jednoduchý postup, ktorý problém zmierni, až úplne odstráni,“ – konštatoval doc. MUDr. Ján Švihra, PhD. z Jeséniovej lekárskej fakulty UK v Martine, vedúci autorského kolektívu, ktorý zostavil monografiu Inkontinencia moču, počas krstu tejto knižnej novinky učenej odborníkom i laikom.

Alzheimerova choroba má na sebe spoločenskú stigmu, akoby sa rodiny, v ktorých bola niekomu diagnostikovaná, mali za čosi hanbiť. A pritom práve oni potrebujú podporu, pretože starať sa o blízkeho človeka, ktorý pred ich očami nezadržateľne chátra, je mimoriadne vyčerpávajúce. Počas tohto týždňa (od 12. do 18. marca 2018) sa v Košiciach, Banskej Bystrici a Bratislave konajú podujatia pre verejnosť aj pre odborníkov, na ktorých sa bude hovoriť o tom, čo to znamená, keď mozog zlyháva, ako pomáhať postihnutým rodinám, a ako sa dá preventívne pôsobiť proti rozvoju neurodegeneratívneho ochorenia. (Bližšie informácie o termínoch a mieste konania akcií nájdete v závere článku)

„Fytonutrienty, vitamíny, lipidy... Stačí zmena stravovania a znížime riziko vzniku obávaného „alzheimera“ o tretinu až polovicu. Je možné jesť tak, aby náš mozog ostal dlho mladý,“ tvrdí Cinzia Cuneová, Kanaďanka s talianskymi koreňmi, ktorá založila službu SOSCuisine, aby pomáhala ľuďom so zdravotnými problémami získať kontrolu nad svojím stravovaním.

Nájdete nás na FB