Zo života diabetičky: „Prvé, čo mi napadlo, keď mi to doktor povedal, bolo: Tak, a už nikdy nebudeš môcť jesť zákusky.“ Hovorí sa, že pre diabetika sa cukor stal „jedom“. Sacharidy sú však zdrojom energie a každý človek, teda aj diabetik, ich musí prijímať denne...
– Mužovi nad päťdesiat hrozia tri veľké nebezpečenstvá: auto, ktoré ho naučí neurobiť ani pár krokov na vlastných nohách; žena, ktorá dobre varí, a televízor s diaľkovým ovládačom, – konštatuje Ernest.
Vzhľadom na presvedčivé dôkazy o tom, že konzumácia červeného mäsa zvyšuje riziko rakoviny (hrubého čreva a konečníka), odporúča sa znížiť jeho týždennú konzumáciu pod 500 g (v tepelne upravenom stave).
Helena je podnikateľka. Malá, zdôrazňuje, malá podnikateľka, čo znamená, že spolu s manželom majú prepravnú firmu, že je celé dni zavalená papiermi a v noci tŕpne pri telefóne, či kamióny dorazia v poriadku; že nemá čas na kaderníčku ani na cvičenie, celý deň neje a večer vybieli chladničku a potom, samozrejme, nezapne sukňu.
Slovo gurmán u nás zľudovalo ako pojem označujúci niekoho, kto si vychutnáva to, čo konzumuje. Ale to je omyl, a dosť veľký. Gurmán je žrút. Labužníka nazývajme gurmet. Gurmánovi ide o kvantitu jedla, reštauráciu a hostiteľa hodnotí podľa toho, ako veľa jedla mu dali na tanier. Gurmetovi stačí, ak si z každého jedla zobne a s rozkošou ho ochutná.
Ak hľadáte vhodný tip na darček, ktorý by určite nemal sklamať, tak jedným z osvedčených tipov je dobrá kuchárska kniha a kniha o zdravom varení. Zíde sa v každej domácnosti, či už treba variť a piecť pre celú rodinu, pre malé deti, pre milé návštevy alebo pre chorého, ktorý potrebuje diétnu stravu, dobrá kuchárska kniha inšpiruje a vnáša do života príjemné spestrenie jedálneho lístka. Prinášame niekoľko knižných noviniek.
Recepty z tofu. Tofu nátierka * Pórový šalát s tofu * Drožďové knedlíčky do polievok * Slimáčiky * Jahodový kokteil * Čevabčiči * Pečené tofu s dusenou kapustou * Tofu paprikáš
Knihy o chudnutí, najmä tie, ktoré sľubujú rýchle a ľahké zhodenie kilogramov, patria k zaručeným bestsellerom. No po boome rôznych diét sa už konečne dostávajú do popredia aj autori, ktorí propagujú „nediétny“ prístup k chudnutiu, teda postupný návrat k zdravému životu a optimálnej hmotnosti. Tu nájdete knižné tituly, ktoré nebazírujú na prísnej diéte, ale učia ľudí stravovať sa vyvážene a zdravo, čo je síce dlhšia, ale istejšia cesta aj k lepšej postave.
Cukrovka, zvýšený cholesterol, obezita... Civilizačné choroby, ktorý počet stúpa, hoci sa im dá preventívne predchádzať optimálnym stravovaním. Na trh sa dostávajú nové, no i takmer zabudnuté plodiny.
Trápia vás už dlhší čas tráviace problémy? Nie je to dôvod k panike, ani k obavám, že ide o celoživotný problém, s ktorým sa nedá nič robiť. Autorka tejto publikácie sa dyspepsiou, teda funkčnou poruchou trávenia zaoberá dvadsať rokov. Kniha vychádza už v druhom vydaní. Zhrnula v nej rady odborníkov i skúsenosti ľudí, ktorí tieto problémy mali či majú a ktorým sa vďaka ponúkaným radám zdravotný stav zlepšil.