Pred dvomi rokmi sa na internete objavil pamflet o margarínoch. Písalo sa v ňom, že je to na 99,9 % čistý plast, že to nechcú „žrať“ ani myši a potkany, že margaríny obchádza aj hmyz, plesne a baktérie. A že maslo je „prírodný produkt“, zatiaľ čo margarín je „umelá hmota“. Nutriční špecialisti dali dohromady objektívne argumenty, aby definitívne vyvrátili tento klamlivý mýtus o „škodlivosti“ margarínov a „zdraviu prospešnom“ masle.
Choroba z blahobytu, tak býva označovaná dna. Ak ju diagnostikovali aj vám, ocitli ste sa v reprezentatívnej spoločnosti. Alexander Veľký, Michelangelo, Ľudovít XIV., Rubens aj Luther, Casanova aj Goethe, Charles Darwin aj Winston Churchill – tí všetci vedeli, aké bolestivé sú záchvaty dny. Znižovať hladinu kyseliny močovej v krvi dnes pomáhajú lieky a dobre skombinovaná strava.
Dĺžka ľudského života by narástla míľovými krokmi, keby listová zelenina voňala tak dobre, ako slanina. Vtipný bonmot Dougha Larsona jedinou vetou pomenováva podstatu problému nezdravého životného štýlu: jedlo, ktoré nám škodí, nám proste chutí. Victoria Boutenko, propagátorka surovej zelenej stravy však našla riešenie, ktoré zhrnula v svetovom bestselleri ZELENÁ PRE ŽIVOT.
Prehodnoťte priority svojho života, zostavte si nový rebríček hodnôt, v ktorom bude na prvom mieste – ako najvyššia hodnota – zdravie.
Dnešná porcia kníh o rôznych cestách za zdravím: ako si udržať čistý a dobre fungujúci „druhý mozog“, teda trávenie; ako si dať pauzu od jedla jeden deň v týždni; ako si písať denník a spolu s večnou dietarkou sa konečne dopracovať k vysnenej postave; a ako si písať a kresliť denník a konečne sa dopracovať aj k lepšej nálade a pohode.
Ak sa táto choroba dotkne vášho života, tak ako sa dotkla môjho, keď ochorel môj malý syn Charles, poviete si, že musíte skúsiť všetko! – hovorí v úvode k dvom knižným novinkám o vzťahu stravy a rakoviny ich spoluautor Richard Béliveau, prezident nadácie Charlesa Béliveau z Montrealu.
Zopár nových kníh pre inšpiráciu. Ani veľa, ani málo, tak akurát, tak znie tajomstvo spokojného života, ktorému Švédi hovoria „lagom“. Chcete prestať fajčiť? Schudnúť? Piť alkohol? Tím psychoterapeutov vyselektoval od tých, ktorým sa to podarilo, fungujúce techniky. Autori ďalšej knihy apelujú: nie sme vydaní napospas negatívnym myšlienkam, cesta k lepšiemu a spokojnejšiemu životu vždy existuje. A dobrá správa pre tých, ktorí sa nevedia vzdať jedál plných tuku: vyhoďte sacharidy, obmedzte bielkoviny a chudnúť budete aj z bôčika.
Kváskové pečenie chleba sa stalo hitom. Keď ochutnáte kváskový chlieb, presne taký, aký piekla vaša stará mama, chlebík z obchodu vám už chutiť nebude. Vaše chuťové bunky vám rýchle potvrdia, že jete čosi mimoriadne dobré.
Naštartovať čitateľov k záujmu o zdravé stravovanie podľa piatich elementov, taký cieľ si kladie knižná novinka z vydavateľstva Príroda VARÍME S LÁSKOU, ktorú autori predstavili na Bibliotéke v sekcii Čítame s chuťou.
Deťom, ktorým bola práve diagnostikovaná cukrovka, pomáhajú zo začiatku zvládnuť túto zmenu v ich živote rodičia a celá rodina. Všetko sa však dá osvojiť, naučiť a prijať ako bežnú súčasť životného štýlu. Mám skúsenosti, že detskí diabetici si pomerne rýchlo a ľahko osvoja vedomosti, ktoré potrebujú pre život s cukrovkou, a že sú hrdí na seba, že to dokážu.