Recepty z Prírody

Napísala 

Jadwiga Górnicka je v susednom Poľsku dlhé desaťročia známa ako lekárka, ktorá v svojej praxi uprednostňuje liečebné sily prírody. Svoje praktické poznatky o prírodnej medicíne zaznamenala vo viacerých knižných bestselleroch, ktoré teraz začínajú vychádzať aj na Slovensku.

 

Jadwiga Górnicka
OČISTNÉ KÚRY
Príroda, 102 s.
Čas na veľké upratovanie, tak hovorí známa poľská „prírodná“ doktorka Jadwiga Górnicka o očistných kúrach, ktoré už roky odporúča svojim pacientom. V stravovacích odporúčaniach kladie dôraz na kvalitné potraviny, zeleninové a ovocné šťavy a na prevenciu. Ak už dôjde k zhoršeniu zdravia, predstavuje táto špecialistka na prírodné liečenie širokú škálu alternatívnych možností – od ryžovej diéty, cez pečeňové a obličkové kúry, Breussovu diétu či ľanový olej podľa Budwigovej, až po hladovky a urinoterapiu. Keďže ide o kontroverzné metódy, ktoré majú svojich zástancov aj kritikov, v úvode nájdu čitatelia dôležité upozornenie: „Myšlienky, metódy a podnety v tejto knihe prezentujú názory, respektíve skúsenosti autorky. Boli zostavené podľa autorkinho najlepšieho vedomia a s najväčšou možnou starostlivosťou vyskúšané v praxi. Nemôžu však úplne nahradiť lekársku konzultáciu alebo terapiu. Autorka ani vydavateľtsvo nenesú zodpovednosť za prípadné škody, ku ktorým by došlo pri aplikovaní pokynov a postupov v tejto knihe.“

 

Jadwiga Górnicka
LIEČENIE ŠŤAVAMI
Príroda, 120 s.

Filozofia návratu k osvedčeným návodom na to, ako sa starať o svoje zdravie v súlade s prírodou, je blízka aj edičným zámerom vydavateľstva Príroda. Po vyhľadávanom titule Liečenie dotykom, v ktorom autorka predstavila akupresúru a shiatsu, vychádza teraz v edícii Cesta k zdraviu publikácia Liečenie šťavami. Prináša recepty na liečivé bylinkové čaje, odvary, tinktúry, oleje, sirupy, regeneračné masky a kúpele, ktoré pomáhajú pri zdravotných i kozmetických problémoch. Kniha je zostavená prehľadne, pri každej receptúre nájdete popísané skúsenosti, aký účinok má, zatiaľ čo v druhej polovici knihy si ľahko vyhľadáte každé ochorenie s odporúčanými prírodnými prípravkami z domácej lekárničky. Doktorka Górnicka zhromaždila aj tradičné kulinárske recepty na jedlá, ktoré chutia a pritom posilňujú organizmus (cibuľová polievka, boršč, žihľavové koláčiky, tvarohová pasta, púpavový šalát, petržlenové pesto či zdravé raňajky podľa jej vlastných odporúčaní).

Vydavateľstvo Príroda pripravuje na vydanie aj ďalšie tituly od tejto autorky a to knihy Domáci lekár pre ženy (osvedčené metódy prírodnej liečby typických ženských ochorení) a Domáci lekár pre mužov (účinné metódy prevencie a liečby typických zdravotných problémov, ktoré trápia mužov).

Zopár chuťoviek z knihy Liečenie šťavami:

Púpavový šalát pre unavených: Ľudia hľadajú účinné prostriedky proti prejavom jarnej únavy a nevedia, že ich môžu veľmi rýchle nájsť na trávniku okolo domu, na lúke pri záhradných chatkách alebo v najbližšom parku. Z víkendového výletu si môžete priniesť kyticu zdravých a chutných rastlín a urobiť si zásobu na najbližšie obdobie. Silu púpavy poznali už v staroveku. Šalát z čerstvých, mladých, zelených, dôkladne prepláchnutých listov púpavy (je mierne horkastý, dochucuje sa troškou cesnaku, soli a korenia, premieša sa s olejom a niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy) obsahuje vitamíny, krvotvorné látky a prvky, ktoré liečia problémy s pečeňou, zlepšujú látkovú výmenu, čistia obličky a krv. Z týchto dôvodov sa púpava (najmä vo Francúzsku) považuje za mimoriadne cennú výživovú rastlinu, ktorá z hľadiska prínosov predstihne aj šalát, ktorý je, mimochodom, jej blízky príbuzný.

Kto nemá rád púpavový šalát, môže si pripraviť jarnú kúru zo šťavy vytlačenej z 250 g listov, ktoré sa nakrájajú alebo zomelú v mlynčeku. Z tohto množstva získate 1/2 pohára prírodného vitamínového lieku, ktorý odstraňuje nechutenstvo a zlepšuje vzhľad pokožky. Keď nemáte čas pripraviť si šalát ani vytlačiť si šťavu, môžete jednoducho posekať niekoľko opláchnutých a osušených listov a posypať si nimi ražný chlieb namazaný maslom.

Žihľavové koláčiky: Potrebujete 15 g semien žihľavy, 60 g ražnej múky, vodu, trochu medu. Z múky a vody vymieste cesto, pridajte pomleté semená žihľavy a med a znovu zamieste. Vytvarujte 6 koláčikov a upečte ich v rúre pri teplote 150 °C. Dieťaťu dávajte jeden koláčik denne. Kúru aplikujte počas dvoch týždňov. tento recept sa odporúča v prípade mimovoľného pomočovania sa detí.

Pesto s petržlenovou šťavou: Zmixujte 3 zväzky petržlenovej vňate, zopár vylúpaných vlašských orechov a 2-3 lyžice olivového oleja. Dochuťte soľou a prelisovaným strúčikom cesnaku. Omáčku môžete skladovať 2 týždne v chladničke. Je výborná k syrom, údeninám a cestovinám.

Knihy Jadwigy Górnickej objednávajte tu:

Posledná úprava 13.10.2021

Nájdete nás na FB