Baklažánová nátierka

Napísala 

Baklažán sa udomácnil v slovenskej kuchyni veľmi rýchlo. Surový končí v šalátoch, varený dávame do polievok, rozkrojené polovice plníme zeleninou a zapekáme v rúre. Edita Slabejová z Dubničky nám poslala recept na chuťovo vynikajúcu a k tomu ešte aj zdravú baklažánovú nátierku.

„O to, akým spôsobom sa dá baklažán využiť v kuchyni, som sa začala viac zaujímať odvtedy, ako som sa dozvedela o jeho zdravotných účinkoch,“ hovorí Editka.  „Baklažán má totiž veľa provitamínu A. Je vhodný pri všetkých diétach tráviaceho traktu, šetrný pri vredoch žalúdka, lieči zápchu, znižuje hladinu cholesterolu, pomáha schudnúť. Tmavá šupka má dokonca protirakovinové účinky, takže ju netreba zahodiť, dá sa upiecť nasucho na platni.“

Pri výbere baklažánu treba dávať pozor, aby jeho koža bola tvrdá, ale zároveň pružná, a aby mal kovový lesk. Pred úpravou ho treba posoliť, nechať odstáť a keď pustí vodu, osušiť na savom obrúsku.

Baklažánová nátierka

Uvarený baklažán ošúpeme, pokrájame na kúsky. Paradajku sparíme chvíľu vo vriacej vode, aby sa ľahšie šúpala, a tiež pokrájame. Na olivovom oleji udusíme cibuľku, pridáme kúsky baklažánu i paradajky, soľ, čierne korenie a pár kvapiek octa. Varíme za stáleho miešania, pokým sa neodparí voda. Podávame s čerstvým chlebom alebo na toastoch.

Len stručná poznámka na záver: Akýmkoľvek spôsobom baklažán pripravujete, nezabudnite na cesnak, je jeho dokonalým doplnkom.

 

Posledná úprava 10.06.2021

Nájdete nás na FB