Stravou k harmónii

Napísala 

Kuchařka podle jógy s podtitulom Harmonie pro zdraví a požitek prináša okrem rád skúsenej jogínky a propagátorky zdravého stravovania viac než 100 receptov podľa typu vašej osobnosti.

Bettina Matthaei – Anna Trökes

KUCHAŘKA PODLE JÓGY

CPress, 144 s.

K cvičeniu jogy privedie ľudí zväčša nejaký zdravotný alebo psychický dôvod. Človek sa chce zbaviť bolesti, stuhlosti, nadváhy, zlého držania tela, povrchného dýchania, stresu. Pravidelné cvičenie jogy mu pomáha uvoľniť sa, zmeniť zlé návyky a nezdravý životný štýl. Tento proces podporuje aj vhodná strava. Vďaka prepracovanému systému jogy naše telo citlivo reaguje aj na to, čím sa živíme. Postupne si samé povie, čo mu robí dobre a ktorým jedlám sa má vyhýbať.

Bettina Matthaei je novinárka a autorka viacerých kuchárskych kníh. Rada cestuje, predovšetkých po Indii, Indonézii, Brazílii, Karibiku a do arabských krajín. Fascinujú ju najmä chute a vône korení. Svoju vášeň pre korenené jedlá vnáša aj do receptov. Anna Trökes je učiteľkou jogy, ktorá spája cvičenie s propagáciou kvalitnej stravy. Tí, čo už skúsili žiť podľa zásad jogy, vedia, že každá strava je v tomto systéme považovaná za božskú energiu a mala by byť preto pripravovaná a konzumovaná s rešpektom a úctou. Obe autorky spojili svoje sily a zhrnuli celoživotné poznanie do knihy, v ktorej priniesli špeciálne recepty tak pre energetické typy ľudí, ktorí sa potrebujú upokojiť, ako aj pre pokojné typy, ktoré potrebujú vniesť do svojho života dynamiku. Cieľom je dosiahnuť u všetkých rovnováhu stredu. Jednu kapitolu venovali jedlám, ktoré podporujú meditáciu, ďalšiu užitočným radám, ako zaradiť jogínsku stravu do bežného dňa v našich končinách.

Úvod k tejto zaujímavej príručke napísala učiteľka jogy Claudia Turske. Upozorňuje, že naša strava by mala byť čerstvá, pestrá a prírodná. Odpovedá aj na otázku, či človek musí byť vegetarián alebo dokonca vegán, ak cvičí jogu. Claudiina odpoveď znie prekvapujúco: „Jogíni nemusia vôbec nič! Joga nie je dogmatická. Netvrdí, že rastlinná strava je zdravá pre každého. Niektorí ľudia potrebujú živočíšne bielkoviny, iní dokážu v pohode žiť bez nich. Vďaka joge a rastúcemu sebauvedomeniu si človek sám najlepšie uvedomí, čo robí dobre práve jemu.“ Claudia praje čitateľom knihy príjemnú zábavu pri experimentovaní a zostavovaní osobného jedálneho lístka.

Poetickými fotografiami text doplnil renomovaný nemecký fotograf Michael Boyny.

Knihu Kuchařka podle jógy objednávajte tu:

 

Posledná úprava 07.10.2021

Nájdete nás na FB