Knihy o zdravom varení

Napísala 

Ak hľadáte vhodný tip na darček, ktorý by určite nemal sklamať, tak jedným z osvedčených tipov je dobrá kuchárska kniha a kniha o zdravom varení. Zíde sa v každej domácnosti, či už treba variť a piecť pre celú rodinu, pre malé deti, pre milé návštevy alebo pre chorého, ktorý potrebuje diétnu stravu, dobrá kuchárska kniha inšpiruje a vnáša do života príjemné spestrenie jedálneho lístka. Prinášame niekoľko knižných noviniek.

Jörg Zittlau
AKO SA LIEČIŤ VHODNOU STRAVOU
CPress Brno, 224 s.

Kniha nemeckého lekára a biológa Jörga Zittlaua prináša prehľad princípov zdravej výživy  a rady, čo jesť, prípadne nejesť pri 55 najčastejších diagnózach. Práve zdravá výživa dokáže pôsobiť preventívne, zabrániť vzniku choroby, prípadne, ak už človek má nejaký zdravotný problém, môže mu uľahčiť liečbu a podporiť telo, aby si s chorobou poradilo.
Zittlau je autorom viacerých bestsellerov o zdravom životnom štýle. Vychádza z prác Heinricha Tonniesa, ktorý odmieta teóriu jedinej výživy vhodnej pre všetkých. Podľa neho naopak, každý človek je jedinečné indivíduum, jedinečné sú aj jeho zdravotné ťažkosti, limity jeho organizmu a cesty, ako sa má dopracovať k životnému štýlu, ktorý mu pomôže k celkovej fyzickej i psychickej kondícii. Autor zozbieral najnovšie poznatky medicíny výživy, ktoré súvisia s diagnózami najčastejších ochorení, ktoré zoradil podľa abecedy, od aftov po žlčníkové ťažkosti. Nájdete tu aj prehľad vitamínov, minerálov a stopových prvkov a ich význam pre naše zdravie. Na základe týchto infromácií si dokážete zostaviť optimálny stravovací plán ušitý na mieru práve vám.

David Zmrzlý a kol.
VEGANSKÁ KUCHAŘKA od českého kuchaře
CPress, 152 s.

Vegánstvo je životný štýl, ktorý si ľudia volia zo zdravotných, ekologických aj z etických dôvodov. Recepty, ktorá nájdete v tejto kuchárskej knihe, sú „testované na ľuďoch“, ako s úsmevom hovorí jej autor David Zmrzlý, majiteľ rodinného bistra Puro v Prahe. K príprave knihy si prizval viacerých spoluautorov: Karolína Rathousová je známa blogerka, ktorá predovšetkým vášnivo rada pečie; Tereza Vítková objavuje v kuchyni bistra rozmanité chute vegánskej stravy; nutričná terapeutka Lenka Legnerová učí klientov, ako si stravou a pohybom skvalitniť život; Roberto Ruiz Ibanez prišiel do Prahy zo Španielska, kde pracoval dvadsať rokov ako kuchár. Teraz sa špecializuje na vegánske špeciality, inšpiráciu pre zdravý životný štýl hľadá u takých známych historických osobností ako Pytagoras, Platón, Rousseau, Tolstoj či G. B. Shaw. Ich prvá spoločná kuchárska kniha prináša kompletný jedálny lístok pre každodenné vegánske stravovanie. Suroviny sú dostupné v Čechách, buď ide o lokálne potraviny, alebo tie, ktoré sa dovážajú (acai, amarant, camu camu, kala namak, jam čínsky, lucuma, quinoa, spirulina, tahini či tempeh), predstavuje slovníček v závere knihy spolu vysvetlením, prečo sú takým prínosom pre ľudské zdravie.

Jael Backe – Alexandra Reinewarthová
SÁM SEBE LEKÁROM
Dajme telu šancu, aby sa samo uzdravilo
Príroda, 192 s.
Roku 1980 bol do medzinárodného lekárskeho klasifikačného systému ICD-10 zaradený pojem „somatoformné poruchy“. Sú to tie trvalé alebo opakujúce sa ťažkosti, pri ktorých sú výsledky lekárskych vyšetrení negatívne, no pacient trpí: tlak na srdci, bolesti brucha, hnačky či zápchy, problémy s dýchaním, tŕpnutie končatín, poruchy spánku, opuchnuté nohy i ruky, pocičuje únavu a depresiu. Klasický model vzniku chápe tieto poruchy ako výraz nevedomých konfliktov a zlých skúseností z detstva. Kniha Sám sebe lekárom približuje postupy jediného špecialistu, ktorý nášmu chorému telu najlepšie rozumie: vnútorného lekára, ktorý sa skrýva v každom z nás. „Ak sa rozhodneme žiť zdravo a počúvať svoj vnútorný hlas, zistíme, že naše telo má obrovské možnosti samoliečby,“ odkazuje čitateľom jeden z autorov tejto publikácie renomovaný nemecký lekár prof. MUDr. Jael Backe.

Anna Strunecká
BABSKÉ RADY PROFESORKY STRUNECKEJ
Príroda, 216 s.
Anna Strunecká je profesorka fyziológie na dôchodku, česká vedkyňa s kontroverznou povesťou, známa najmä ako autorka kníh Doba jedová a Ako prežiť dobu jedovú. V svojich populárnych knihách – akou je aj novinka s názvom Babské rady profesorky Struneckej – sumarizuje svoje názory na to, ako sa dožiť vysokého veku v zdraví a ako odovzdať deťom a vnúčatám podľa možností v čo najlepšom stave aj planétu, na ktorej žijeme. V úvode cituje propagátorku zdravej výživy Ann Wigmorovú, ktorá vyhlásila jedlo za najbezpečnejšiu medicínu a zároveň aj za najpomalší jed, a pridáva zoznam zdravých a lacných potravín, ktoré by sme mali konzumovať čo najčastejšie. Samostatná kapitola je venovaná stravovaniu detí, vrátane autistov, ktorí potrebujú vo zvýšenej miere konzulovať antioxidanty a vitamín D3. Profesorka Strunecká odporúča prírodnú kozmetiku, kvalitný spánok, podprsenky bez kovových kostíc, intermitendné hladovanie i meditáciu, a zmeny v strave, ktoré fungujú ako prevencia takých civilizačných ochorení, ako obezita, vysoký krvný tlak, či rakovina.

Tatiana Kimáková – Ivana Baranovičová
LIEČIVÁ SILA ANTIOXIDANTOV
Príroda, 152 s.

Na najnovšej publikácii vydavateľstva Príroda zaradenej do edície Cesta ku zdraviu spolupracovali dve autorky. Doc. MVDr. Tatiana Klimáková, PhD. prednáša na Univerzite P. J. Šafárika v Košiciach, na Lekárskej fakulte a na Ústave verejného zdravotníctva. Ivana Baranovičová je skúsená redaktorka, jej hlavnou témou sú články o medicíne a zdravom životnom štýle. V knihe Liečivá sila antioxidantov spoločne hľadajú odpoveď na otázku, čo máme robiť, aby sme boli zdravší, vyhli sa najčastejším ochoreniam a vyzerali mladšie aj vo vyššom veku. Zaujíma nás to všetkých, nielen odborníkov. Tí už dokázali, že za predčasné starnutie a nárast počtu ochorení „môžu“ aj voľné radikály. A že na našej strane v tomto dôležitom boji stoja antioxidanty. Ak sa teda chceme ubrániť chorobám ako cukrovka, kôrnatenie ciev, zápaly, Alzheimerova či Parkinsonova choroba, ale aj epilepsia a predčasné starnutie, významnou mierou nám pomôže zmena stravy. Stačí si rozumne vyberať a spolu so stravou si na tanier naložiť aj mladosť. V knihe sú popísané hlavné zdroje biologicky aktívnych látok, ktorými sú rôzne druhy zeleniny, ovocie, probiotiká, ale i víno, zelený čaj, či čokoláda. Nájdete tu aj zdravé recepty, predovšetkým z oblastí, kde ľudia žijú dlhšie, ako je Okinawa, krajiny okolo Stredozemného mora a Francúzsko.


Ruediger Dahlke
STRAVA PRO KLID V DUŠI
Recepty veganské kuchyně
CPRESS, 188 s.

Peace Food. Taký názov zvolil bestsellerový autor Ruediger Dahlke pre vegánske jedlo, ktoré nazýva aj „výživa mieru a pokoja“. Dahlke je lekár a psychoterapeut, ktorý sa pred pätnástimi rokmi vybral vlastnou prírodnou cestou. Pozornosť verejnosti zaujal najmä originálnymi výkladmi klinických obrazov chorôb. K jeho najznámejším knihám patrí Nemoc jako symbol, Nemoc jako řeč duše, Princip stínu a Strava pro klid v duši (vyšlo aj v češtine). Na poslednú z nich nadviazal touto kuchárskou knihou, ktorá prináša stovku receptov z čerstvých surovín a cenné rady pre vegánov začiatočníkov. Doktor Dahlke patrí k tým autorom, ktorí hlásajú, že živočíšny proteín je škodlivý a chuť zabiť a zjesť zviera nám nie je vrodená. Dobrá správa podľa neho znie: Kto sa v svojej výžive zriekne živočíšnych bielkovín a tukov, má najlepšie šance sa opäť zotaviť a získať úplne nový životný pocit vďaka tomu, že konzumuje zdravšiu a chutnejšiu stravu. Rastlinná strava predstavuje akýsi druh elixíru života a zdravia, sily a energie. Život je potom ľahší, aj čo sa týka hmotnosti, aj varenia. Doktor Dahlke vegánom odporúča suplementovať vitamíny B12 a D.

MUDr. David Frej
DETOXIKÁCIA TELA
Príroda, 166 s.

Táto kniha vyšla najskôr v češtine pod názvom Detoxikace pro dlouhý život. Keďže bola na českom trhu mimoriadne žiadaná, vychádza teraz aj v slovenčine. Doktor Frej vyštudoval najskôr medicínu v Prahe, po niekoľkoročnej praxi internistu začal študovať opäť a to prírodnú medicínu a výživu v Novom Mexiku, Rakúsku a indickej Púne. V svojej praxi spája západnú a východnú medicínu a svojim pacientom a pacientkam radí ako prvý krok k zdraviu zmeniť výživu a vyčistiť organizmus detoxikáciou. Napísal viacer kníh, ako Ájurvéda v praxi českého lékaře, Ájurvédske recepty pro zdraví, Biologické hodiny – tajemství metabolizmu, dlouhověkosti a zdraví a Detoxikace léčivými oleji. Detoxikáciu a pôsty odporúča ako tradičné metódy: „Robili ich ľudia v celej histórii nielen ako súčasť náboženských rituálov, ale aj z liečebných dôvodov a preto, lebo mali rešpekt k sebe i k prírode. Vzhľadom na to, že sa zvyšuje stres, zhoršuje ekonomická situácia, ovzdušie, kvalita potravín, vody a zdravotná starostzlivosť,je pravidelná očista – nielen telesná, ale aj duševná – potrebnejšia, ako kedykoľvek predtým. Verím, že vám praktické informácie z tejto knihy pomôžu prežiť dlhý a zdravý život.“
 

Jarmila Mandžuková

ČO PIŤ, KEĎ...

Vydavateľstvo Príroda, 180 s.

Po úspešnej knihe Čo jesť, keď... pripravila Jarmila Manžuková toto pokračovanie, v ktorom sa znovu vydala na cestu za zdravím. Teraz sa sústredila na pitný režim - čaje, ovocné a zeleninové šťavy, koktaily, vína, likéry a ďalšie nápoje plné prospešných vitamínov a minerálov. Odpovedá na otázku, čo vlastne máme piť, keďže ponuka nápojov je bohatá a nie každý sa v nej dobre orientuje. Dnes už vieme, že nedostatok tekutín vedie k zvýšenej tvorbe obličkových a žlčových kameňov, znižuje pozornosť a zhoršuje duševný výkon. Vhodný nápoj môže zároveň podporiť aj naše zdravie. Kniha prináša v abecednom poradí stovku chorôb a ku každej z nich rady, ktoré nápoje môžu prispieť k vyliečeniu. Predstavuje aj bylinkové čaje a ich liečivé vlastnosti. „Verte v silu prírody,“ odkazuje svojim čitateľom a čitateľkám autorka tejto knihy. Aby jej rady zodpovedali aj moderným medicínskym poznatkom, požiadala o odborné konzultácie MUDr. Marcelu Hajnovú.

Jarmila Mandžuková
ZÁZRAČNÉ LIEKY PRÍRODY
Príroda, 198 s.

Ďalší poradca zo série Praktický domáci lekár je venovaný tentokrát celý téme návratu k prírode a jej liečebnej sile. Skúsená autorka vydavateľstva Príroda Jarmila Mandžuková spracovala v novej publikácii najznámejšie a najlepšie skúsenosti prírodného liečiteľstva: „Už známy nemecký liečiteľ Sebastian Kneipp vyhlasoval, že na každú chorobu existuje jedna bylina. Práve tento výrok ma inšpiroval k tomu, aby som napísala túto knihu. Dozviete sa z nej, aký prírodný superliek, teda aká liečivá bylina je vhodná na vašu chorobu alebo zdravotný problém.“ Najčastejšie ochorenia a možnosti svojpomoci z prírodných zdrojov sú usporiadané podľa abecedy od Áft, cez rôzne druhy bolestí, Depresiu i Dobrú náladu, Cukrovku, Cholesterol, Kŕčové žily, Menopauzu, Neplodnosť, Osteoporózu, Stres či Štítnu žľazu, až po Žalúdok a Žlčník. Na konci knihy nájdete aj receptár na liečivé čaje a nálevy z byliniek.

Marcel Ihnačák
ZELENINA, MOJA LÁSKA
Slovart, 248 s.
Fotografie a dizajn: Vladimír Holina

Marcel Ihnačák (ročník 1978) pôsobil ako šéfkuchár v špičkových reštauráciách v Londýne, Prahe i Bratislave. Varil pre prezidentov i celebrity, mal na starosti stravu hokejistov počas majstrovstiev sveta, bol zástupcom Jamieho Oliviera v jeho reštaurácii Fifteen. Z Anglicka odišiel, pretože dostal ponuku založiť v Bratislave luxusnú reštauráciu. Po prvej knihe RADOSŤ VARIŤ práve vyšla jeho ďalšia kniha, ktorú celú venoval zdravým receptom zo zeleniny. Kniha, ktorá vznikala dva roky, je výsledkom obdivu známeho kuchára k možnostiam, aké dáva kuchárskemu umeniu kvalitná zelenina (aj ovocie). Paradajky, špargľa, mladá fazuľka, baklažán, cukina, paprika, koreňová zelenina, kel, kapusta, zemiaky, karfiol, brokolica, slivky, broskyne, marhule, jablká a hrušky, jahody, to všetko sú ingrediencie, ktoré použil pri príprave svojich špecialít. V úvode k tejto obsahovo zaujímavej a obrazovo naozaj reprezentatívnej publikácii píše: „Ak má byť výsledok dobrý, zelenina, ovocie aj bylinka musia byť čerstvé, domáce a sezónne. Ak si ich nemôžete vypestovať sami, hľadajte na miestnom trhu a kupujte od pestovateľov.“

Jarmila Mandžuková

Čo nejesť, keď...

Praktický domáci lekár

Príroda, 136 s.

Tretia kniha z tejto série, ktorej autorkou je skúsená propagátorka zdravej životosprávy Jarmila Mandžuková, prináša informácie o najčastejších diagnózach a o úpravách stravy, ktoré pri nich pomáhajú. Ak nie si ochotný zmeniť svoj život, niet ti pomoci, cituje lekára Hipokrata, ktorý už v staroveku vedel, že výživa sa podieľa na tom, akí sme zdraví, minimálne jednou tretinou. Čo nejesť, keď chceme byť zdraví, ako sa vyhnúť rizikám, ak sme obklopení ponukou priemyselne spracovaných potravín, polotovarov, rýchlym občerstvením či instantnými jedlami a nápojmi? Ako pri tomto uponáhľanom životnom štýle obmedziť príjem škodlivých látok? Ako aj pri dnešnej ponuke potravín a hotových jedál dodať organizmu všetky potrebné živiny, vitamíny, minerály a získať tak silný organizmus, ktorý odolá chorobám? Čo nepatrí na náš tanier, ak máme alergie, afty, akné, artritídu, či chronický únavový syndróm, kŕčové žily, nádchu, zápchu, žlčové kamene, alebo žltačku? Autorka zároveň ponúka knižniciam a inštitúciám prednášku s názvom Prejedzte sa k zdraviu, v ktorej zhrnula teoretické poznatky i vlastné praktické skúsenosti.
 

Jarmila Mandžuková

ČO JESŤ, KEĎ...

Praktický domáci lekár

Príroda, 216 s.

Jarmila Mandžuková má za sebou už niekoľko úspešných kníh a sériu prednášok na tému zdravého stravovania. V publikácii ČO JESŤ, KEĎ... zhromaždila informácie o tom, ako si môžeme jednoduchou úpravou jedálneho lístka pomôcť pri najbežnejších zdravotných problémoch. Publikácia vyšla najskôr v Čechách, kde sa predalo viac ako tridsaťtisíc exemplárov tohto praktického domáceho poradcu, v týchto dňoch kniha vychádza aj v slovenčine. Autorka v nej prepojila staré a overené ľudové skúsenosti s poznatkami modernej medicíny. Propaguje poctivú domácu prípravu jedla, pri ktorej viete, čo do hrnca dávate, a dostatok času i pohody pri jeho konzumácii. Keďže v knihe narába s medicínskym aparátom, konzultovala jej obsah s MUDr. Miladou Bäumeltovou. V češtine zatiaľ vyšli aj ďalšie publikácie Jarmily Manžukovej s názvami Co pít, když... a Co nám chybí, když...

 

Dagmar von Cramm

VAŘÍME PRO DĚTI

Grada Publishing

Všetko, čo musíte vedieť o zdravej výžive detí od narodenia po školský vek. Viac ako 250 receptov na jedlá, ktoré deti milujú. Pútače na obálke veľkej kuchárskej knihy Vaříme pro děti podávajú dostatočný prehľad o obsahu tejto publikácie, ktorú ocenia mladé matky i staré mamy. Lebo priznajme si, len s buchtami, pizzou či vyprážanými rybími prstami by sme dnes už pri varení pre deti, ktoré má byť zdravé a chutné zároveň, neobstáli.

Jednu lyžičku za maminku, jednu za otecka, jednu za bračeka, jednu za starú mamu... Poznáte to iste tiež, naučiť deti zjesť jedlo, ktoré sme im uvarili, lebo ho považujeme za dobré a zdravé, je niekedy veda. Ročné dieťa ešte ako-tak nakŕmime podľa našich predstáv, staršie deti však dokážu tvrdohlavo vyžadovať to, čo videli v reklame a odmietať to, čo je pre ne vhodné.  Veľa detí neraňajkuje, jedia mnoho tukov a cukrov, málo ovocia a zeleniny, málo pijú a ak niečo, tak sladené nápoje. Milujú hlavne špagety a hranolky. Pri jednostrannej výžive a nedostatku pohybu potom samozrejme stúpa aj ich hmotnosť a tak majú naše deti často choroby, ktoré boli ešte nedávno typické len pre starších ľudí.

Naučme deti, že keď pijú dostatok tekutín (nesladených), dokážu sa v škole lepšie sústrediť. Že keď budú piť mlieko, budú mať pevné kosti. Že ovocie a zelenina ich ubráni pred infekčnými a inými chorobami. A že ten, kto sa stravuje zdravo a pestro, ľahšie odoláva chorobám. Spoločná príprava jedla i jeho spoločná konzumácia je vhodnou príležitosťou na vzájomný kontakt, zlepšuje rodinné vzťahy.

Táto rozsiahla publikácia z vydavateľstva Grada odpovie na otázku, čo to teda je, tá správna a plnohodnotná výživa detí. Zároveň prináša aj recepty, jednoduché a rýchle, väčšinu zvládnete do 30 minút. Kniha sa venuje aj aktuálnym témam nadváhy, alergií a stravy pri takých ochoreniach, ako je cukrovka či poruchy príjmu potravy.

Všetky knihy si môžete objednať tu:

 

 

Posledná úprava 10.06.2021

Nájdete nás na FB