Slovo gurmán u nás zľudovalo ako pojem označujúci niekoho, kto si vychutnáva to, čo konzumuje. Ale to je omyl, a dosť veľký. Gurmán je žrút. Labužníka nazývajme gurmet. Gurmánovi ide o kvantitu jedla, reštauráciu a hostiteľa hodnotí podľa toho, ako veľa jedla mu dali na tanier. Gurmetovi stačí, ak si z každého jedla zobne a s rozkošou ho ochutná.

Patríte k vášnivým zberačom húb, pre ktorých je v lete a na jeseň najdôležitejšou otázkou: „Rastú?“ Tak práve vám je určená nová Houbová kuchařka, ktorá prináša 102 skvelých receptov so šampiňónmi, dubákmi, kuriatkami, hlivou a hubou šitake.

Pri cyklistickom a pešom moste do Rakúska v Devínskej Novej Vsi bol v letnej sezóne otvorený Vita bar Sandberg, ktorý ako prvý na Slovensku pripravuje „zelené smoothies“ podľa receptov známej propagátorky listovej zelene a surovej stravy Victorie Boutenko. (V zime je osviežujúci bar zavretý, otvoria ho opäť na jar.)

Osteoporóza je tichý zlodej kostí. Je na nás, aby sme sa bránili a pomáhali organizmu vyrovnať sa s deficitom vápnika. Tento jednoduchý recept, ktorý funguje ako prevencia nedostatku vápnika, nám zaslal Laco Zachar z Bratislavy. K receptu pripojil aj zopár faktov.

Danica Budovská nám poslala ďalší recept, tentokrát na jednoduché kvasené uhorky, ktoré vydržia  aj celú zimu. Nerozlučnú dvojicu vytvoria napríklad s granadírom.

 "Ako mnohé ženy, aj ja som postupne začala intenzívnejšie zaujímať o zdravú výživu. Hľadala som nové chute a pri cestách po Stredozemí ma očaril cícer (rímsky hrach)," napísala nám Barbora Hrnčířová z Brna a pridala aj recept a fotografiu cícerovej polievky so zaujímavou chuťou a ešte zaujímavejšími vlastnosťami - je totiž plná živín a zároveň vhodná pre znižovanie nadváhy.

Baklažán sa udomácnil v slovenskej kuchyni veľmi rýchlo. Surový končí v šalátoch, varený dávame do polievok, rozkrojené polovice plníme zeleninou a zapekáme v rúre. Edita Slabejová z Dubničky nám poslala recept na chuťovo vynikajúcu a k tomu ešte aj zdravú baklažánovú nátierku.

Odtrhnúť priamo na záhradke bazalku alebo šalviu, ktoré zanechajú omamnú vôňu najskôr na rukách a potom aj v jedle... Sen každého dobrého kuchára – a teraz už aj realita tam, kde by sme ju možno ani nečakali: v jednom z najznámejších bratislavských hotelov.

Skvelé, chutné, a pritom ľahké a zdravé, také sú placky zo strúhaného kalerábu, bohato plnené zeleninou. Spolu s Evou Fabovou z Dubničky, ktorá nám zaslala tento recept, vám želáme: Dobrú chuť!

Šiesty ročník festivalu vegan a raw stravy v Bratislave, teraz v záhrade Grassalkovičovho, teda prezidentského paláca. Ponuka dvanástich reštaurácií plus ďalšie špeciality od tých, čo si hovoria „amatéri“, ale varili či rawili skvele. Pre tých, ktorí nestihli prísť, zopár poznámok a záberov, aby videli, o čo prišli.

Nájdete nás na FB