Najčastejší príznak pri refluxnej chorobe pažeráka. Občasnou záhou trpí až 40 % dospelej populácie v Európe. Postihnutí sú hlavne ľudia v strednom veku, muži dvakrát častejšie ako ženy. Neliečená refluxná choroba pažeráka predstavuje zdravotné riziko. Dá sa dobre diagnostikovať a máme proti nej účinné lieky. Neváhajte preto s návštevou lekára!

Má niekto patent na pravdu o výžive? Na to neviem odpovedať. Čo však viem celkom určite, je to, že existuje niečo, čomu sa hovorí vedecký dôkaz. A takéto dôkazy o potravinách a ich vplyve na ľudské zdravie máme.

Ak oddelíme extrémistov, ktorí striktne nedajú do úst nič, čo pokladajú za nezdravé (extrémnemu dodržiavaniu princípov jedného výživového smeru sa hovorí ortorexia), tak aj ľudia, ktorí si strážia hmotnosť, občas majú chuť na čosi nezdravé. Napríklad také husacie hody. Ako si ich dopriať a neuškodiť si?

Ľudia sa na vianočné sviatky väčšinou tešia, no zároveň sa i obávajú toho, že priberú. Bohato prestretý štedrovečerný stôl a vyjedanie dobrôt aj počas ďalších sviatočných dní naozaj nezodpovedá zásadám zdravej výživy. Dajú sa teda Vianoce prežiť zdravo?

Trápia vás už dlhší čas tráviace problémy? Nie je to dôvod k panike, ani k obavám, že ide o celoživotný problém, s ktorým sa nedá nič robiť. Autorka tejto publikácie sa dyspepsiou, teda funkčnou poruchou trávenia zaoberá dvadsať rokov. Kniha vychádza už v druhom vydaní. Zhrnula v nej rady odborníkov i skúsenosti ľudí, ktorí tieto problémy mali či majú a ktorým sa vďaka ponúkaným radám zdravotný stav zlepšil.

O blahodárnych vlastnostiach flavonoidov na ľudské zdravie sa vedelo dávno predtým, ako boli objavené. Vedci najskôr skúmali francúzsky paradox: chceli objaviť dôvod, prečo majú stredomorské oblasti Francúzska napriek veľkej spotrebe živočíšnych tukov nízku úmrtnosť na srdcovo-cievne choroby. Výskum potvrdil, že za tento priaznivý efekt môžu flavonoidy, nachádzajúce sa v červenom víne. Dnes je známych takmer 6000 druhov flavonoidov, teda rastlinných chemikálií, ktoré rastlinám dodávajú ochrannú farbu, vôňu alebo chuť.

Kváskové pečenie chleba sa stalo hitom. Keď ochutnáte kváskový chlieb, presne taký, aký piekla vaša stará mama, chlebík z obchodu vám už chutiť nebude. Vaše chuťové bunky vám rýchle potvrdia, že jete čosi mimoriadne dobré.

Ing. Janka TREBULOVÁ vyštudovala na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre odbor Vedecká výživa ľudí. Ako výživová poradkyňa sa špecializuje na potravinové intolerancie, chudnutie a na benefity zdravého životného štýlu. Pripravila niekoľko receptov pre konferenciu o Alzheimerovej chorobe, na ktorej povedala: „Zdravá strava síce alzheimera nelieči, ale dokáže pôsobiť preventívne, oddialiť nástup ochorenia a neskôr udržať chorého dlhšie vitálneho a pri sile, má teda obrovský význam.“ Rozprávali sme sa spolu o tom, či je naozaj možné jesť tak, aby náš mozog ostal dlho mladý, a aby sme znížili možné riziko nástupu Alzheimerovej choroby.

Chcete schudnúť a hľadáte obezitológa, ktorý to, čo vám odporúča, vyskúšal na sebe? Doktor Peter Minárik pred ôsmimi rokmi schudol 20 kilogramov.

Zopár nových kníh pre inšpiráciu. Ani veľa, ani málo, tak akurát, tak znie tajomstvo spokojného života, ktorému Švédi hovoria „lagom“. Chcete prestať fajčiť? Schudnúť? Piť alkohol? Tím psychoterapeutov vyselektoval od tých, ktorým sa to podarilo, fungujúce techniky. Autori ďalšej knihy apelujú: nie sme vydaní napospas negatívnym myšlienkam, cesta k lepšiemu a spokojnejšiemu životu vždy existuje. A dobrá správa pre tých, ktorí sa nevedia vzdať jedál plných tuku: vyhoďte sacharidy, obmedzte bielkoviny a chudnúť budete aj z bôčika.

Nájdete nás na FB