Pečieme dia-koláče

Napísala 

Pečieme pre diabetikov: citrónové kolieska, mandľové keksíky, dia-koláčiky a mandľovo-sezamový ovocný koláč, recepty aj SJ

Citrónové DIA kolieska

Suroviny: 100 g celozrnnej múky, 2 vajcia, 30 g práškového diabetického sladidla, 20 g ovocného cukru (Fruktóza), pol balíčka prášku do pečiva, 2 lyžičky citrónovej šťavy, kôra z polovice citróna, štipka soli

Postup: Zo všetkých surovín spracujeme cesto, zabalíme ho do fólie a necháme hodinu odpočinúť v chladničke. Vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a vykrajujeme kolieska. Pečieme 5 – 10 minút pri teplote 180 °C.

Celá dávka zodpovedá 9 SJ, 600 kcal, 2510 kJ, bielkoviny 24 g, tuky 13 g



Mandľové keksíky

Suroviny: 80 g mandľovej múky, 30 g sukrinu, 1 bielko, štvrť lyžičky vanilky a štipka soli.

Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C. Bielko vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme vanilku a soľ. V druhej miske zmiešame mandľovú múku a sukrin. Obe zmesi spojíme. Lyžičkou kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie kôpky, ktoré stlačíme na placku. Pečieme 30 minút.

Celá dávka zodpovedá 1 SJ, 261 kcal, 1093 kJ, bielkoviny 32,8 g, tuky 9,7 g



Koláčiky aj pre diabetika

Suroviny: 270 g hladkej múky, 130 g Hera alebo maslo, 80 g mleté vlašské orechy, 1/2 vajca, na špic noža mletá škorica, 6 tabletiek náhradného sladidla, 1 kávová lyžička vlažnej vody, 1 PL mlieka

Suroviny na krém: 150 ml mlieka, 200 g mletých vlašských orechov, 5-6 tabletiek náhradného sladidla, 30 g masla

Postup: Múku, pomleté orechy, maslo a škoricu dôkladne premiešame. Pridáme vajce, mlieko (podľa potreby), sladidlo rozpustené na lyžici s vodou a spracujeme. Cesto necháme 30 minút odpočinúť v chladničke.

Cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na hrúbku 3 mm. Vykrojené kolieska uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 7 minút vo vyhriatej rúre na 180 °C. Po vychladnutí plníme orechovým krémom.

Suroviny na krém: Mleté vlašské orechy vsypeme do horúceho mlieka, v ktorom sme rozpustili náhradné sladidlo. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej orechovej kaše vmiešame maslo.

Celá dávka zodpovedá 25 SJ



Mandľovo-sezamový ovocný koláč

Suroviny: 130 g mandľovej múky, 50 g sezamová múka, 6 vajec, 100 g brezového cukru (xylitol), 500 g čučoriedok alebo iného ovocia, strúhaná kôra z 1 citróna, pol lyžičky prášku do pečiva, pol lyžičky vanilky

Keďže koláč neobsahuje lepok, je vhodný aj pre celiatikov.

Postup: Rúru predhrejeme na 170 °C. Bielka oddelíme od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do žĺtok pridáme prášok do pečiva, xylitol, nastrúhanú citrónovú kôru a vanilku. Vymiešame do peny, pridáme polovicu múkovej zmesi a dôkladne vymiešame. Postupne po lyžiciach pridávame striedavo vyšľahané bielka a zvyšnú múku, až vznikne cesto vzdušné ako pena. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme ovocím. Pečieme 30 minút pri teplote 180 °C.

Upečený koláč po vychladnutí krájame na kocky.

Celá dávka zodpovedá 11 SJ, 1609 kcal, 6729 kJ, bielkoviny 116 g, tuky 66 g

 

Viac o stravovaní diabetika nájdete v knihe Varíme diabetikom od diétnej sestry Márie Štefákovej.

Objednávajte na tel. č. 0908 069 388 alebo na info(zavináč)klub50.sk.

Kniha plná dobrých rád a receptov stojí 10 eur,

pošleme vám ju poštou na dobierku, poštovné neplatíte.

 

Posledná úprava 25.03.2016

Nájdete nás na FB