Najčastejší príznak pri refluxnej chorobe pažeráka. Občasnou záhou trpí až 40 % dospelej populácie v Európe. Postihnutí sú hlavne ľudia v strednom veku, muži dvakrát častejšie ako ženy. Neliečená refluxná choroba pažeráka predstavuje zdravotné riziko. Dá sa dobre diagnostikovať a máme proti nej účinné lieky. Neváhajte preto s návštevou lekára!

Má niekto patent na pravdu o výžive? Na to neviem odpovedať. Čo však viem celkom určite, je to, že existuje niečo, čomu sa hovorí vedecký dôkaz. A takéto dôkazy o potravinách a ich vplyve na ľudské zdravie máme.

Ak oddelíme extrémistov, ktorí striktne nedajú do úst nič, čo pokladajú za nezdravé (extrémnemu dodržiavaniu princípov jedného výživového smeru sa hovorí ortorexia), tak aj ľudia, ktorí si strážia hmotnosť, občas majú chuť na čosi nezdravé. Napríklad také husacie hody. Ako si ich dopriať a neuškodiť si?

Ľudia sa na vianočné sviatky väčšinou tešia, no zároveň sa i obávajú toho, že priberú. Bohato prestretý štedrovečerný stôl a vyjedanie dobrôt aj počas ďalších sviatočných dní naozaj nezodpovedá zásadám zdravej výživy. Dajú sa teda Vianoce prežiť zdravo?

Trápia vás už dlhší čas tráviace problémy? Nie je to dôvod k panike, ani k obavám, že ide o celoživotný problém, s ktorým sa nedá nič robiť. Autorka tejto publikácie sa dyspepsiou, teda funkčnou poruchou trávenia zaoberá dvadsať rokov. Kniha vychádza už v druhom vydaní. Zhrnula v nej rady odborníkov i skúsenosti ľudí, ktorí tieto problémy mali či majú a ktorým sa vďaka ponúkaným radám zdravotný stav zlepšil.

O blahodárnych vlastnostiach flavonoidov na ľudské zdravie sa vedelo dávno predtým, ako boli objavené. Vedci najskôr skúmali francúzsky paradox: chceli objaviť dôvod, prečo majú stredomorské oblasti Francúzska napriek veľkej spotrebe živočíšnych tukov nízku úmrtnosť na srdcovo-cievne choroby. Výskum potvrdil, že za tento priaznivý efekt môžu flavonoidy, nachádzajúce sa v červenom víne. Dnes je známych takmer 6000 druhov flavonoidov, teda rastlinných chemikálií, ktoré rastlinám dodávajú ochrannú farbu, vôňu alebo chuť.

Kváskové pečenie chleba sa stalo hitom. Keď ochutnáte kváskový chlieb, presne taký, aký piekla vaša stará mama, chlebík z obchodu vám už chutiť nebude. Vaše chuťové bunky vám rýchle potvrdia, že jete čosi mimoriadne dobré.

Nájdete nás na FB