Nafukuje vás?

Nafukuje vás?

Tvorba črevných plynov (vetrov) je normálnou súčasťou tráviacich procesov. Odhaduje sa, že u dospelého človeka sa denne vytvorí priemerne ?-1-2 litre črevných plynov. O nafukovaní (nafúknuté brucho – meteorizmus) hovoríme vtedy, keď sa črevných plynov tvorí príliš mnoho a spôsobujú problémy.

Niekedy je meteorizmus spojený aj s bolesťami alebo kŕčmi v bruchu. Naproti tomu zvýšenému odchodu vetrov cez konečník sa hovorí flatulencia. Tá nemusí byť vždy spojená s nafúknutým bruchom. Denná tvorba črevného plynu je u každého človeka individuálna a individuálne je aj vnímanie a prežívanie tohto fyziologického javu. Množstvo plynu, ktoré je pre jedného človeka bežnou normou, môže pre iného človeka znamenať už problém, ktorý vníma ako brušnú tráviacu poruchu – dyspepsiu.

Nafúknuté brucho, čiže črevný meteorizmus, môže byť sporadickým prejavom brušného dyskomfortu, ktorý spôsobila napríklad konzumácia väčšieho množstva rastlinnej potravy (najmä strukovín či kapusty). Ak sa však epizódy meteorizmu vyskytujú často, trvajú dlho alebo ich sprevádzajú kŕče v bruchu, môžu pre mnohých ľudí znamenať veľký problém.

Meteorizmus môže byť niekedy aj následkom organického ochorenia zažívacieho traktu. Medzi známe príčiny zažívacích ťažkostí, pri ktorých môže byť v popredí meteorizmus, hnačky a kŕčové bolesti brucha, je celiakia (zápal sliznice tenkého čreva s následnou poruchou vstrebávania živín) alebo intolerancia mliečneho cukru – laktózy (vrodený alebo získaný nedostatok črevného enzýmu laktázy, ktorý štiepi a trávi mliečny cukor – laktózu). Príčinou nafukovania môžu byť aj črevné zápalové ochorenia a chorobné zmeny črevnej bakteriálnej mikroflóry, takzvané dysmikróbie. K črevnej dysmikróbii dochádza po liečbe širokospektrálnymi antibiotikami alebo pri črevnej infekcii. Nafukovanie pravidelne sprevádza choroby žlčníka (žlčníkové kamene) a chronické zápaly pankreasu (slinivky brušnej) spojené s nedostatočnou tvorbou a vylučovaním pankreatických tráviacich enzýmov. Väčšinou je však znakom funkčných tráviacich porúch, pričom sa objektívnymi vyšetreniami žiadne organické zmeny na tráviacich orgánoch nezistia.

Jedným z odlišujúcich znakov druhu nafukujúcej dyspepsie (poruchy trávenia) je fakt, či odchádzajúce črevné plyny zapáchajú, ale nie. Pri poruche trávenia a vstrebávania sacharidov (laktóza, sacharóza, fruktóza, prípadne vláknina) sa sacharidy z rôznych dôvodov (organických alebo funkčných) nevstrebávajú v tenkom čreve, ale prechádzajú do hrubého čreva, kde sa rozkladajú enzýmami baktérií a vzniká prevažne kysličník uhličitý (CO2), ktorý nepáchne. Keďže pri rozklade sacharidov dochádza k ich kvaseniu, tomuto typu nafukovania hovoríme kvasná dyspepsia. Pri poruche trávenia a vstrebávania bielkovín v tenkom čreve opäť z rozličných organických alebo funkčných príčin sa bielkoviny nevstrebané v tenkom čreve rozkladajú v hrubom čreve, pričom vznikajú zapáchajúce plyny s obsahom síry, napríklad sírouhlík (CS2). Rozkladu bielkovín hovoríme hnitie, preto tomuto typu nafukovania hovoríme hnilobná dyspepsia.

Ak sa tráviace ťažkosti objavili iba nedávno, respektíve ak u vás došlo k zreteľnej zmene zažívania a doteraz ste na ne neboli objektívne vyšetrení, odporúčam, aby ste navštívili všeobecného lekára, ktorý zistí príčiny a stanoví diagnózu. Ak bude nutné, pošle vás na špecializované vyšetrenie ku gastroenterológovi. Bude potrebné vylúčiť črevné ochorenia, ako aj choroby žlčníka, pečene alebo pankreasu. Liečba závisí od zistenej príčiny.

Ak na tráviace ťažkosti trpíte už dlhé roky a objektívne vyšetrenia vylúčili organické choroby tráviacich orgánov, potom sa musíte venovať otázkam výživy, stravovania a celkovej životosprávy. Ordinované lieky môžu krátkodobo pomôcť a priniesť pocit úľavy, väčšinou však neriešia príčinu vášho stavu. Tá môže byť v samotnej potrave či v narušenej bakteriálnej harmónii v hrubom čreve. Za funkčnými črevnými poruchami často stoja dlhodobé nadmerné a nezvládnuté stresy. Ak sa podarí identifikovať pôvod stresov, môže tráviace problémy pomôcť vyriešiť pozitívna zmena sociálnej situácie, psychoterapia, relaxačné techniky alebo (výnimočne a skôr iba krátkodobo) ľahšie upokojujúce lieky. Poznám dosť prípadov, keď sa po defintívnom vyriešení dlhodobého problému akoby zázrakom vytratili aj zdĺhavé tráviace problémy.

Lekár odporúča

Diéta pri chorobách spojených s meteorizmom šetrí črevo chemicky aj mechanicky. V strave vynechajte sladké mlieko a nahraďte ho kyslým mliekom, cmarom, kefírom a jogurtom, teda mliečnymi výrobkami s obsahom probiotických kultúr (poznámka: v kyslomliečnych nápojoch sa väčšina mliečneho cukru – laktózy vykvasila na kyselinu mliečnu). Pomôcť môžu aj probiotiká. Ak sa ukáže, že je nevyhnutné vylúčiť i kyslomliečne produkty, zaraďte do jedálneho lístka sójové mlieko obohatené o vápnik. Takisto obmedzte alebo krátkodobo úplne vylúčte potraviny bohaté na rastlinnú vlákninu, najmä celulózu. Niekedy stačí, ak čerstvú zeleninu a ovocie nahradíte tepelne upravenou formou, ako je šetrne dusená zelenina či ovocný kompót. Nejedzte čerstvý chlieb a pečivo; nahraďte ho starším, odležaným niekoľko dní. Nepoužívajte ani dráždivé koreniny, nepite alkohol a silnú čiernu kávu. Prednosť má nízkotučná strava pred mastnými a tučnými potravinami. V tepelnej príprave jedál uprednostňujte varenie vo vode a v pare pred vyprážaním. Skúste piť feniklový a anízový čaj. Vyhýbajte sa kvaseným nápojom, muštom, šupkám z ovocia. Počas ťažkostí vám neodporúčam piť sýtené nápoje.

Túto kapitolu nájdete v knihe:

MUDr. Peter Minárik: VADEMECUM ZDRAVEJ VÝŽIVY

208 s., cena: 5,00 eur plus poštovné a balné

Knihu si môžete objednať na tel. č. 0908 069 388 a na info(zavináč)klub50.sk, pošleme vám ju na dobierku.

 

Peter Minárik a Daniela Mináriková

Rakovina a výživa: mýty a fakty 1, 2

Kontakt, 192 s.

Knihu Rakovina a výživa: mýty a fakty 1, 2 si môžete objednať na 0908 069 388 alebo Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., každá stojí 5,00 eur plus poštovné a balné, pošleme vám ich poštou na dobierku.

 

Posledná úprava 21.10.2017

Nájdete nás na FB