Poznáte to určite aj na sebe. Čítate recepty, ktoré by ste chceli vyskúšať, a poviete si: skúsim tiež, veď to nemôže byť až taký kumšt. Keďže som už párkrát piekla bezlepkový chlieb, povedala som si, že sa posuniem na inú úroveň a skúsim upiecť bezlepkový kváskový chlieb. Rád a receptov som našla na internete dosť. Založila som si kvások, prikrmovala ho podľa návodu, ale na štvrtý deň mi splesnivel. A akoby náhodou, aj keď náhody nejestvujú, mi práve vtedy prišla cez sociálnu sieť informácia o kurze bezlepkového pečenia kváskového chleba. Lenka Mančíková, ktorá kurz vedie u Dobrožrútov na Zámockej ulici v Bratislave, je mama troch detí a okrem pečenia chleba a zdravých koláčov sa venuje aj homeopatickému poradenstvu. S kysnutým cestom pracuje rada. Tradičné recepty z klasickej múky zamieňa za nutrične bohatšie druhy, vrátane bezlepkových surovín. Pri pečení používa obilné slady, med, trstinový cukor či xylitol.
Na úvod kurzu nám Lenka dala ochutnať dva druhy kváskových chlebov. Naučili sme sa vážiť správne množstvá surovín, vypracovať cesto a piecť. Nakoniec sme si v ošatke odniesli domov vlastný chlieb. Lenka nám okrem základného receptu na chlebík venovala aj kvások, aby sme mohli piecť skvelý chlieb podľa tohto osvedčeného postupu aj doma.
Text a foto: Zuzana Kolačanová
Viac o Lenke a pečení nájdete na:
www.zdravepecenie.sk