Francúzsky paradox

O blahodárnych vlastnostiach flavonoidov na ľudské zdravie sa vedelo dávno predtým, ako boli objavené. Vedci najskôr skúmali francúzsky paradox: chceli objaviť dôvod, prečo majú stredomorské oblasti Francúzska napriek veľkej spotrebe živočíšnych tukov nízku úmrtnosť na srdcovo-cievne choroby. Výskum potvrdil, že za tento priaznivý efekt môžu flavonoidy, nachádzajúce sa v červenom víne. Dnes je známych takmer 6000 druhov flavonoidov, teda rastlinných chemikálií, ktoré rastlinám dodávajú ochrannú farbu, vôňu alebo chuť.

Vedecké výskumy v posledných rokoch dokázali, že flavonoidy sú mimoriadne dôležité pre človeka a dlhodobé uchovanie jeho zdravia. Na rôznych úrovniach látkovej výmeny totiž vstupujú do chemických procesov, ktoré riadia fungovanie ľudského organizmu. Ich pravidelný prísun podporuje našu imunitu (teda obranyschopnosť voči choroboplodným baktériám a vírusom), ruší škodlivé pôsobenie karcinogénov a spomaľuje rast zhubných nádorových buniek. Fytochemikálie sú schopné zabrániť poškodeniu bunkovej DNK. Dokázaný bol ich protibakteriálny a protialergický efekt, pôsobia dokonca proti vzniku osteoporózy a proti zubnému kazu.

Najznámejším účinkom fytochemikálií je ich antioxidačná aktivita, čo znamená, že rušia, alebo aspoň potláčajú škodlivý vplyv voľných radikálov, ktoré poškodzujú stenu tepien a podporujú vznik aterosklerózy. Flavonoidy tak znižujú riziko kôrnatenia tepien, koronárnej choroby srdca a infarktu. Rôznymi mechanizmami a na rôznych úrovniach dokážu potlačiť ontogenézu, teda vznik rakoviny. Sú schopné potláčať angiogenézu, novotvorbu ciev. Pri rakovine dochádza k neregulovanej novotvorbe ciev, čo uľahčuje tvorbu a šírenie metastáz. Vedci intenzívne skúmajú aj antitrombotický účinok flavonoidov, predovšetkým kvercetínu, myricetínu a kaemferolu. Viaceré štúdie priniesli dôkazy o schopnosti flavonoidov potláčať rozmnožovanie vírusov. Ich protiinfekčný účinok bol pozorovaný pri vírusoch herpes simplex, pri rotavírusoch, adenovírusoch a iných respiračných vírusoch. Už dve desaťročia sa študuje možnosť využiť flavonoidy pri potlačení rastu HIV vírusov. Výskum flavonoidov zatiaľ nie je ukončený.

Zdroje užitočných flavonoidov

Ovocie, zelenina a strukoviny. Veľa sa ich nachádza v sóji a v orechoch. Zo zeleniny je to najmä kapusta, brokolica, zeler, petržlen, cibuľa, cesnak a pór. Z ovocia citrusy, jablká, červené hrozno, drobné ovocie ako jahody, maliny a čučoriedky. Nachádzajú sa aj v korení kurkuma, v zelenom čaji, v káve a v červenom víne. Najznámejším flavonoidom je resveratrol, ktorý sa nachádza v šupe a jadierkach červeného hrozna. Najčastejšie konzumujeme kvercetíny v jablkách a cibuli.

 

Túto kapitolu nájdete v knihe

MUDr. Peter Minárik: VADEMECUM ZDRAVEJ VÝŽIVY

208 s., cena: 5,00 eur plus poštovné a balné

Knihu si môžete objednať na tel. č. 0908 069 388 a na info(zavináč)klub50.sk, pošleme vám ju na dobierku.

 

Peter Minárik a Daniela Mináriková

Rakovina a výživa: mýty a fakty 1, 2

Kontakt, 192 s.

Knihy Rakovina a výživa: mýty a fakty 1, 2 si môžete objednať na 0908 069 388 alebo info(zavináč)klub50.sk, každá stojí 5,00 eur plus poštovné a balné, pošleme vám ju poštou na dobierku.

 

Posledná úprava 21.10.2017

Nájdete nás na FB