Ak sa táto choroba dotkne vášho života, tak ako sa dotkla môjho, keď ochorel môj malý syn Charles, poviete si, že musíte skúsiť všetko! – hovorí v úvode k dvom knižným novinkám o vzťahu stravy a rakoviny ich spoluautor Richard Béliveau, prezident nadácie Charlesa Béliveau z Montrealu.

Rakovina hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm, KRCa) je najčastejšie nádorové ochorenie tráviacej trubice a jedno z troch najčastejších onkologických ochorení vôbec. Zo sto Európanov naň môže v priebehu života ochorieť až šesť.

Vplyv stravy na vznik a výskyt kolorektálneho karcinómu skúmajú odborníci už viac ako 30 rokov. Keďže strava sa do organizmu dostáva prostredníctvom tráviaceho systému, v ktorom sa spracováva, ovplyvňuje vznik nádorov zažívacieho traktu, najmä hrubého čreva.

Pokračovanie prvej knihy o rakovine a výžive a tom, čo treba jesť, aby človek neskončil na onkológii, a keď už tam ako pacient je, ako má zmeniť život, aby výrazne zvýšil šance, že sa vylieči. Knihu plná informácií a receptov stojí 5,00 eur plus poštovné a balné, objednať si ju môžete na tel. č. 0908 069 388 alebo na info(at)klub50.sk.

Aj keď vám ide o zdravú výživu onkologického pacienta, počas liečby ho nenúťte dodržiavať nejaké pravidlá. Dôležitejšie je, aby prijal v strave dosť energie. Vzhľadom na vyčerpávajúcu liečbu pacientom totiž hrozí nedostatok živín a následné chudnutie (malnutrícia).

Tieto dve slová dokážu zmeniť celý život. Človek musí zrazu zabojovať o to najcennejšie čo má – o život.

Nájdete nás na FB