O strachu z rakoviny

Napísala 

MUDr. Eva Valovičová, CSc. z internetovej poradne Ligy proti rakovine: Pri diagnóze rakoviny ešte stále vo verejnosti pôsobí faktor strachu a paniky. Verejnosť nemá dostatok informácií o liečebných úspechoch. Je len málo známe, že rakovina krčka maternice je v prvom štádiu choroby trvale vyliečiteľná až v 94 %, rakovina kože v 90 %, rakovina tela maternice v 80 % a rakovina prsníka až v 90 % prípadov.“

Doc. MUDr. Eva VALOVIČOVÁ, CSc. vedie besedy na túto tému a odpovedá na otázky v poradni na www.lpr.sk.

Je zaujímavé, že psychologický faktor 'postrachu rakoviny' je v povedomí verejnosti omnoho výraznejší, než napríklad pri srdcovom infarkte. Diagnóza infarktu znamená pre pacienta i verejnosť potrebu zvýšenej starostlivosti o zdravie, kontroly u lekára, zdravú výživu, vyhýbanie sa stresom a iné opatrenia. Ľudia sa touto diagnózou netaja, rozprávajú o nej priateľom, známym, žijú prevažne normálnym pracovným, spoločenským a rodinným životom ako predtým. Pri diagnóze rakoviny ešte stále vo verejnosti pôsobí faktor strachu a paniky. Verejnosť registruje hlavne ľudí, ktorí na rakovinu zomreli. Liečení a vyliečení pacienti zväčša o sebe nehovoria, takže stále pretrváva dojem, že sa na túto chorobu iba zomiera. Verejnosť nemá dostatok informácií o liečebných úspechoch. Je len málo známe, že rakovina krčka maternice je v prvom štádiu choroby trvale vyliečiteľná až v 94 %, rakovina kože v 90 %, rakovina tela maternice v 80 % a rakovina prsníka až v 90 % prípadov.

Pyramída zdravého života

Základňu pyramídy nášho života tvorí genetika. Každý z nás je jedinečná osobnosť, ktorá po oboch rodičoch dedí gény, vrátane ich mutácií, ale i obranné faktory. Na druhom stupni pyramídy stojí výživa a pohybová aktivita. Spoločne sa podieľajú na metabolizme, ktorý je  často narušený nezdravým životným štýlom. A metabolické pochody ovplyvňujú imunitu, ktorá nás chráni pred chorobami, vrátane rakoviny. Vplyv na našu energetickú rovnováhu má aj psychika. Každý deň bojujeme so stresormi, preto by sme mali mať v rovnováhe pracovné povinnosti a oddych. Nemalým stresorom sú sociálne vzťahy. Vo vzťahoch s ľuďmi je dôležitá schopnosť komunikovať a riešiť konflikty. Na vrchole pyramídy sa ocitá naša psychická vyrovnanosť, životná filozofia, schopnosť ovplyvniť to, čo môžeme ovplyvniť, a prijať to, čo ovplyvniť nemôžeme.

Život je pohyb

Na besedách sa ma pacientky pýtajú, ako majú po liečbe rakoviny zmeniť stravu. Strava však nie je zázračný všeliek; nie je to jediné, čo by sme mali meniť. Rovnako dôležité sú aj pohybové aktivity a psychika. Nenadarmo sa hovorí, že život je pohyb. To, že primeraný pohyb patrí k liečbe srdcovo-cievnych a metabolických chorôb, je známe; podobne známa je i jeho úloha nielen v prevencii, ale aj pri liečbe rakoviny. Pribúdajú však aj dôkazy o tom, že pohyb zvyšuje úspešnosť liečby onkologických chorôb. Pravidelné pohybové aktivity trikrát do týždňa, prípadne aspoň hodinové prechádzky, posilňujú imunitný systém človeka, zvyšujú nielen jeho kondíciu, ale podieľajú sa i na zlepšovaní obranyschopnosti organizmu, zvyšujú imunitu, znižujú stres a pocity úzkosti, zlepšujú spánok – a to všetko človek počas onkologickej liečby alebo po nej potrebuje.
Keď človek cvičí, v mozgu sa mu tvoria endorfíny – hormóny radosti, ktoré zlepšujú jeho náladu a prinášajú pozitívne pocity. Cvičenie počas onkologickej liečby zvyšuje kvalitu života pacientov, znižuje pravdepodobnosť návratu choroby a predlžuje život. Potvrdili to dlhodobé sledovania pacientov liečených na rakovinu prsníka, hrubého čreva i prostaty. Cvičiaci pacienti navyše lepšie prijímajú svoje telo, zvyšuje sa im sebaúcta a sebadôvera, zlepšujú svoje kontakty s ľuďmi. Bránia sa tak i obezite, ktorá je jedným zo závažných faktorov vedúcich k rakovine. Máme mnoho dôkazov o tom, že onkologické ochorenie prebieha priaznivejšie u ľudí, ktorí sa venujú primeraným pohybovým aktivitám – akýmkoľvek, pretože akákoľvek pohybová aktivita je lepšia ako žiadna. No najlepšia je taká, ktorá človeka teší.

Robte si radosť

Besedy s onkologickými pacientmi sme nazvali Ako žiť s rakovinou, lebo s každým chronickým ochorením, či už je to hypertenzia, cukrovka, alebo rakovina, treba vedieť žiť. Radi by sme organizmus vnímali ako jednoduchý mechanizmus, ktorý dokážeme ľahko ovládať, ale on je to zložitý počítač, o ktorom toho ešte veľa nevieme. Vieme však, že všetko sa začína v mozgu, ktorý spracováva informácie o tom, čo sa v organizme deje: akú stravu konzumujeme, akú energiu vydávame vo forme pohybu, akým stresom sme vystavení a ako ich spracovávame. Stres sa vytvoril na prežitie a adaptáciu človeka. Je známe, že chronické dlhodobé stresy vedú k narušeniu imunity a práve chronickému stresu sa dnes dosť ťažko vyhneme. Je však na nás, akým spôsobom sa naučíme spracovávať negatívne myšlienky, ktoré v nás spôsobujú. Niektoré techniky vás naučí dobrý psychológ. Lebo nie každý je optimista od prírody, ale i keď niekomu nie je dané vidieť veci vždy z tej lepšej stránky, hľadať a nachádzať malé radosti a robiť si každý deň potešenie príjemnými zážitkami dokáže každý človek, keď sa to naučí a sústredí na to svoju pozornosť.

Výživa v prevencii a liečbe rakoviny

Podľa odborníkov zloženie stravy, teda správne stravovanie, významne ovplyvňuje metabolické pochody a imunitu organizmu v boji s civilizačnými chorobami, vrátane rakoviny. Za vysoký výskyt tohto ochorenia môže nezdravé zloženie stravy a nevhodné spôsoby jej prípravy, ako je vyprážanie, údenie a presáľanie, zlé stravovacie návyky. Predpokladá sa, že strava a nesprávne stravovanie sa podieľajú z 30 až 40 percent na vzniku rakovinových ochorení. Strava bohatá na zeleninu a obilniny, s menším obsahom červeného a tučného mäsa, s veľmi miernou konzumáciou alkoholu a doplnená dostatočnou  telesnou aktivitou by mohla významne znížiť rakovinu hrubého čreva u oboch pohlaví, prsníka u žien a prostaty u mužov. A takýto spôsob stravovania je dôležitý aj po liečbe – v štádiu pokoja, v remisii.
Ako konkrétne zmeniť svoj jedálniček pri liečbe rakoviny a po nej? Poradiť môžem len onkologickému pacientovi, ktorého diagnózu a aktuálny stav poznám. No ak sa od lekára očakáva „recept ako na Sacherovu tortu“, ktorý má chrániť pred recidívou rakoviny, ľutujem, taký recept neexistuje. Keďže však vieme, že nadváha a energeticky nevyvážená, nepravidelná a nedostatočne pestrá strava podporujú vznik rakoviny, poznáme aj všeobecné zásady, ako urobiť stravu plnohodnotnou práve pre pacienta po onkologickej liečbe. Sú to zásady racionálnej výživy známe z prevencie: obmedziť energeticky nevyváženú stravu (tučné a červené mäso, tuky a sladkosti), vhodne upravovať stravu, pravidelne sa stravovať, konzumovať netučné kuracie a močacie maso raz až dvakrát týždenne, rovnako i ryby, pridať do stravy zeleninu a ovocie (denne niekoľko porcií s prevahou zeleniny), strukoviny a obilniny, používať olivový a repkový olej, nefajčiť, nekonzumovať alkohol, nanajvýš 1 až 2 dcl červeného vína denne, vôbec nepiť destiláty.
V zásadách racionálnej výživy sú však tiež rozdiely. Napríklad diabetici – a medzi pacientkami s rakovinou prsníka je veľa diabetičiek – nemôžu mať taký typ racionálnej výživy ako ženy, ktoré diabetes nemajú. Pacienti s celiakiou musia vynechať zo stravy obilniny a potraviny, v ktorých sa nachádza lepok, pretože im poškodzuje sliznicu tenkého čreva, ktoré potom nedokáže absorbovať viaceré látky z potravy (aminokyseliny, mnohé z vitamínov, ktoré sú dôležité v potrave i ako antikancerogény, teda ochranné látky proti vzniku rakoviny). Ak celiatik nedodržiava potrebnú diétu, hrozí mu onkologické ochorenie (lymfómy, karcinóm tenkého i hrubého čreva a iné). Ináč bude tiež vyzerať strava seniora, ktorému sa s vekom znížila schopnosť vstrebávať živiny, iná bude strava pacienta s rakovinou, ktorý trpí nechutenstvom, ináč sa má stravovať ten, kto potrebuje schudnúť. Preto treba aj výživu takpovediac „ušiť na telo“ každého konkrétneho pacienta.

Čo je dobré na imunitu

Najväčší imunitný orgán je črevo. Probiotiká – baktérie nachádzajúce sa v čreve – sú prvou obrannou líniou sliznice, ktoré ju chránia pred usídlením patogénnych baktérií a antigénov z potravy. Rovnováhu črevnej flóry zabezpečuje približne 400 druhov bakteriálnych druhov. Narušujú ju infekčné a neinfekčné choroby aj diétne chyby. Dlhodobo porušená mikroflóra čreva môže byť príčinou mnohých ochorení: zápalov, alergií, infekcií, nádorových ochorení gastrointestinálneho traktu. Preto často potrebujeme doplniť probiotiká – dobré baktérie podporujúce našu imunitu. Vyskytujú sa v jogurtoch, acidofilnom  mlieku, kefíri, bryndzi, kyslej kapuste, kvasených uhorkách a iných prirodzene kvasených zeleninách. Ak má pacient črevnú flóru takmer zlikvidovanú liekmi alebo zlým stravovaním, odporúčame mu aj koncentrované probiotiká v tabletkách.
Chcem zdôrazniť, že pre pacientky s rakovinou prsníka je veľmi dôležitá konzumácia vlákniny, keďže majú často poruchu tukového metabolizmu. Vláknina je schopná „vychytať“ cholesterol a stiahnuť ho so sebou do stolice; podporuje aj výživu buniek tenkého čreva, čo je potrebné pre správnu imunitu.
Imunitu vynikajúco podporujú niektoré drevokazné huby – z našich je to hliva ustricová. V lekárni sa dajú kúpiť aj extrakty z hlivy, ale ja považujem za zdravšie jesť ju upravenú vo forme polievok, šalátov a v iných jedlách. Výťažky z hlivy predpisujú lekári vtedy, keď má pacient časté vírusové ochorenie – napríklad herpes zoster, ale i pri iných infekciách, alergiách, respektíve zníženej imunite.
Za potravinu s výrazne protirakovinovým účinkom je považovaná brokolica, najlepšie krátko povarená a dobre požutá alebo rozmixovaná, aby sa z nej uvoľnili  enzýmy potrebné na jej efektívne zužitkovanie.

Pripomienky k užívaniu výživových doplnkov
 
Výživové doplnky – voľne dostupné v lekárňach – nie sú lieky! Sú to doplnky výživy, ktoré boli testované na to, že sú bezpečné a že ich koncentrácia v prípravku je taká, ako sa uvádza na obale. Nemajú však za sebou dostatočné klinické skúšky, ktoré by dokázali ich liečivý účinok. Upozornite svojho lekára, ak ich chcete užívať, pretože pri niektorých hrozí interakcia s liekmi, ktoré vám predpísal.
Odporúčam vám konzumovať radšej plnohodnotnú a pestrú stravu, dať jej prednosť pred užívaním rôznych doplnkov výživy. Prečo? Lebo dostatočne pestrá strava prináša do organizmu prirodzené komplexy biologicky účinných látok. Izolované chemické látky (vitamíny, fytochemikálie a iné), i keď dokázateľne obsahujú účinné látky, sa nezapoja prirodzene do metabolizmu a v nadmerných množstvách alebo v rôznych zmesiach môžu byť pre organizmus dokonca škodlivé. Ako príklad uvediem selén. Žijeme v krajine, ktorá má v prirodzenom prostredí málo selénu. Jeho nedostatok sa tiež dáva do vzťahu so vznikom rakoviny. Ale pozor! Existuje úzka hranica medzi užitočnosťou a toxicitou selénu. Tak je to i s inými stopovými prvkami. Ak ich skonzumujeme priveľa, stávajú sa jedom. Selén sa dá kúpiť v kombinácii so zinkom a vo forme naviazanej na bielkoviny. Ak si ho však kúpite vo forme, ktorá nie je naviazaná na bielkoviny, len prejde cez zažívací trakt a organizmus ho nedokáže dostatočne využiť. Pri doplnkoch výživy pomerne často platíte len za drahý moč a drahú stolicu.

Niektoré potraviny s protirakovinovými účinkami (podľa Beliveau, R., Gingras, D.: Výživa ako zbraň proti rakovine I. Potraviny, ktoré pomáhajú v prevencii a liečbe proti rakovine II. Balneotherma 2008):
Koreniny ako kurkuma, oregano, bazalka, kôpor a čierne korenie, čučoriedky, jahody, maliny, černice, ríbezle, brusnice, zelený čaj, paradajky, hrozno a červené víno, citrusy, cesnak a cibuľa, brokolica, kapusta, karfiol, paprika, špenát, hrach, fazuľa, šošovica, kukurica, pohánka, celozrnné obilniny, orechy, kakaový prášok, ľanový olej, broskyne, jablká, huby, slnečnica.

Celý rozhovor s MUDr. Evou VALOVIČOVOU a ďalšími odborníkmi na liečbu rakoviny nájdete v knihe JA SI ŤA NEDÁM s podtitulom Diagnóza, ktorá všetko mení. Dozviete sa v nej, čo čaká ženu, ktorej práve diagnostikovali rakovinu prsníka, s čím musí počítať, ako ľahšie zvládne liečbu a čo má po nej zmeniť v svojom živote. Viac o tom, ako súvisí strava s prevenciou či liečbou rakoviny, sa dozviete v knihe Rakovina a výživa: mýty a fakty 2:

Danica Janiaková

JA SI ŤA NEDÁM. Diagnóza, ktorá všetko mení

104 s., cena: 5,00 eur plus poštovné a balné

Knihu si môžete objednať na č. 0908 069 388, pošleme vám ju na dobierku.

Peter Minárik a Daniela Mináriková

Rakovina a výživa: mýty a fakty 1, 2

Kontakt, 192 s.

Knihu Rakovina a výživa: mýty a fakty 1, 2 si môžete objednať na 0908 069 388 alebo Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., každá stojí 5,00 eur plus poštovné a balné, pošleme vám ich poštou na dobierku.

 

 

 

 

Posledná úprava 21.10.2017

Nájdete nás na FB