Recepty z tofu

Recepty z tofu

Napísala 

Recepty z tofu. Tofu nátierka * Pórový šalát s tofu * Drožďové knedlíčky do polievok * Slimáčiky * Jahodový kokteil * Čevabčiči * Pečené tofu s dusenou kapustou * Tofu paprikáš

TOFU NÁTIERKA

1 balenie tofu, 2 polievkové lyžice sezamového semena, 1 kyslá smotana, 1-2 polievkové lyžice droždia TEBI, soľ, kremžská horčica.

Sezamové semeno opražíme nasucho a pomelieme. Nastrúhané tofu opražíme na oleji, pridáme sezamové semeno, kyslú smotanu, TEBI droždie a prísady. Dochutíme a rozmixujeme.

 

PÓROVÝ ŠALÁT S TOFU

1 pór, 1g cibule, 0,5 dl oleja, 300 g miešanej sterilizovanej zeleniny (moravanka), 250 g tofu, 2 lyžice solčanky, 2 dl vody.

Na malom množstve oleja podusíme pór nakrájaný na kolieska aj so zelenou časťou a cibuľu nakrájanú na kocky. Pridáme sterilizovanú zeleninu a najemno nastrúhané tofu, ktoré sme dali deň vopred marinovať do vody zmiešanej so solčankou. Dobre premiešame a necháme pol hodiny postáť na chladnom mieste. Šalát chutí rovnako dobre a má vyšší obsah vitamínov so surovým pórom a cibuľou.

 

DROŽĎOVÉ KENDLÍČKY S TOFU DO POLIEVOK

200 g čerstvého droždia, 3 lyžice oleja, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, 1 lyžička majoránky, 100 g údeného tofu, plátok masla, 3 lyžice sójovej drte, 3 dcl zeleninového vývaru, 3 lyžice strúhanky, krupica, 1 vajce, soľ.

Sójovú drť namočíme na pol hodiny do zeleninového vývaru. Cibuľu nakrájanú na kocky a pretlačený cesnak opražíme na oleji, pridáme droždie a na miernom ohni ho necháme rozpustiť. Pridáme nabobtnanú drť, plátok masla a odstavíme zo sporáka. Do vychladnutej zmesi pridáme vajce, majoránku, soľ, tofu nastrúhané najemno a strúhanku. Zahustíme krupicou a vypracujeme tuhú hmotu, z ktorej tvarujeme guľky. Varíme ich 7 –10 minút v slanej vode alebo priamo v zeleninovom vývare. 

 

SLIMÁČIKY Z TOFU

300 g hrubej múky, 200 g hladkej múky, 250 g margarínu, 100 g údeného tofu, vajce na potretie, 1 dl mlieka, 20 g droždia, 1 lyžička kryštálového cukru, 2 lyžičky soli

Z mlieka, droždia, cukru a soli urobíme kvások, primiešame múku a postrúhané tofu. Zamiesime cesto, sformujeme ho do valca a rozrežeme na 6 dielov. Každý diel postupne rozvaľkáme na okrúhlu placku. Tú rozrežeme na 16 rovnakých dielov (ako tortu). Každý diel zvinieme od širšieho konca. Závitky uložíme na suchý plech, potrieme ich rozšľahaným vajcom a posypeme zvyškom strúhaného údeného tofu zmiešaného s lyžičkou soli. Upečieme vo vyhriatej rúre do ružova.

 

JAHODOVÝ KOKTEIL

250 g popučeného tofu, 7 dcl vody (alebo sójového mlieka), 3 lyžice medu, 1,5 pohára čerstvých jahôd (môžu byť aj mrazené), 1,5 lyžice citrónovej šťavy, štipka soli.

Všetky suroviny rozmixujeme v mixéri a vlejeme do pohárov. Podávame chladené.

 

TOFU ČEVABČIČI (2 porcie)

1 balenie tofu, 10 dkg ovsených vločiek, 1 lyžica sójovej omáčky, zázvor mletý, sezamové semienka, slnečnicové semienka, soľ, vajcia, olej, strúhanka.

Suroviny zmixujeme, vytvarujeme valčeky, obalíme v strúhanke, poukladáme na vymastený plech a upečieme v rúre, alebo ich vyprážeme v horúcom oleji.

 

PEČENÉ TOFU S DUSENOU KAPUSTOU (2 porcie)

1 balenie tofu, rasca, sójová omáčka, múka hladká, solčanka, cesnak, 1 cibuľa, olej, paprika mletá sladká, 40 dkg kapusty hlávkovej, cukor, soľ, ocot.

Pokrájané tofu marinujeme v sójovej omáčke zmiešanej s posekanou cibuľou, rascou a solčankou. Poprášime múkou a paprikou, podlejeme olejom a dáme upiecť na plechu do rúry. Nakrájanú kapustu udusíme na oleji s cibuľou, ochutíme rascou. Zaprášime múkou a dochutíme cukrom a octom. Necháme prejsť varom. Podávame so zemiakmi.

 

TOFU – PAPRIKÁŠ

250 g tofu, 1 cibuľa, 2 – 3 zelené papriky, 2 – 3 paradajky, 0,5 dl oleja, sójová omáčka, mleté čierne korenie, vegeta, mletá rasca, majoránka, mletá červená paprika.

Tofu nakrájame na kocky, zalejeme marinádou zo sójovej omáčky, oleja, vody, korenia, vegety, rasce a majoránky a necháme odstáť najmenej tri hodiny. Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme mletú papriku, tofu a pokrájanú zeleninu. Podľa potreby dochutíme, podlejeme zvyšnou marinádou alebo vodou a necháme podusiť 15 – 20 minút. Podávame s cestovinami.

 

Viac informácií a receptov nájdete na: AlfaBio Recepty

 

Posledná úprava 08.07.2016

Nájdete nás na FB