Jedna z najteplejších oblastí Jadranu s 240 slnečnými dňami ročne. Zálivy a ostrovy so 73 kilometrami pieskových pláží a s historickými pamiatkami svetového významu. Desať percent územia pokryté divokou prírodou s riekami, z ktorých sa pokojne môžete napiť. Najhlbší a najdlhší kaňon sveta. Najväčšie jazero na Balkáne. To všetko má Montenegro, Čierna Hora, krajina, v ktorej olivovníkové háje striedajú vinohrady a palmové promenády letovísk. Na vstup do Čiernej Hory vám stačí občiansky preukaz a aj keď Montenegro nie je člen EÚ, platí sa tu eurom.

Najväčší rakúsky kraj Dolné Rakúsko sa rozprestiera v okolí Viedne. Od roku 2000 narástol aj počet návštevníkov zo Slovenska, a to o 250 %. Domáci radi dávajú tomuto kraju prívlastok „kraj pôžitkárov“, keďže jeho hlavným lákadlom sú okrem prírodných krás a historických pamiatok aj skvelé vína a gastronomické špeciality.

Je to mágia, tá chvíľa, keď bábka vyrezaná z dreva ožije a fascinovaný divák zistí, že môže byť veselá aj smutná, dobrá aj zlá, že miluje i nenávidí a že on spolu s ňou intenzívne prežíva všetky emócie. Bábkové divadlo je fenomén, ktorý oslovuje nielen deti. Majú ho radi aj dospelí diváci, milovníci divadelnej histórie vnímajú bábky vyslovene ako „rodinné striebro“. A tento poklad českých aj slovenských bábkarov bol prvého decembra 2016 zapísaný do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

Recept na klasické tiramisu pochádza priamo z Benátok. „Tirami su“ v taliančine znamená doslovne „vytiahni ma hore" a obrazne „zlepši mi náladu“. Poznáme ho v rôznych podobách, základný predpis si ľudia prispôsobujú podľa svojej chuti. Takto si ho môžete pripraviť doma.

Kráľ Miloslav ako záhradník zaväzuje pyšnej princeznej šnúrky na črievičkách. Spomínate si na túto kultovú scénu jednej z najznámejších českých rozprávok? A viete, kde sa nakrúcala?

Rozmanité, aj tak sa dá jedným slovom charakterizovať Slovinsko. Na území veľkom (či skôr malom) ako Morava nájdeme zasnežené veľhory i úrodné vinohrady, divoké hory i pokojné more, tajomné jaskyne i liečivé kúpele, vidiecke usadlosti i kozmopolitné mestá. Slovinsko by sme mali poznať lepšie, ako ho poznáme – a nielen preto, že si nás svet často zamieňa.

Viete, že slovinská hymna sa volá Prípitok a ospevuje víno? A že v Maribore ešte stále rodí najstarší, 400-ročný vinič na svete? Toto, a ešte viac zaujímavostí sme sa dozvedeli na dňoch gastronómie Ochutnajte Slovinsko.

Priamo v lese, tak, ako to má byť, stojí Perníková chalúpka. A v nej sa dozviete toto: že v rozprávkach zvyčajne víťazí dobro nad zlom, no existuje jedna výnimka. Je ňou rozprávka o Janíčkovi a Marienke, dvoch zlých deťoch, ktoré nepoznali zázračné slovíčko „prosím“, kradli perníky a zavraždili v peci nevinnú živnostníčku, ktorá rada piekla medové koláčiky. Lenže aj tu platí: "kdo lže a krade, do pekla se hrabe..."

Vinohrady a borovice, cyprusové a olivové háje, jablone, čerešne a gaštany, omamná vôňa myrty, rozmarínu, šalvie. Ostrov Samos je jeden z najzelenších gréckych ostrovov. A jeden z najmenej skazených turistickým ruchom, čo ho radí k vhodným miestam pre rodinnú dovolenku.

„Varenie je umenie a kuchár umelec, ktorý tvorí s vášňou,“ vyhlásil len tak, medzi rečou a miešaním boloňskej omáčky, Efrem TASSINATO, kuchárska star talianskej gastronómie. Tento populárny kuchár, majiteľ reštaurácie v Padove, novinár a autor kuchárskych kníh prišiel do Bratislavy, aby tu propagoval nielen mediteránske recepty, ale aj južanské umenie vychutnávať to dobré, čo nám život môže poskytnúť.

Nájdete nás na FB