Recept na klasické tiramisu pochádza priamo z Benátok. „Tirami su“ v taliančine znamená doslovne „vytiahni ma hore" a obrazne „zlepši mi náladu“. Poznáme ho v rôznych podobách, základný predpis si ľudia prispôsobujú podľa svojej chuti. Takto si ho môžete pripraviť doma.

Kráľ Miloslav ako záhradník zaväzuje pyšnej princeznej šnúrky na črievičkách. Spomínate si na túto kultovú scénu jednej z najznámejších českých rozprávok? A viete, kde sa nakrúcala?

Rozmanité, aj tak sa dá jedným slovom charakterizovať Slovinsko. Na území veľkom (či skôr malom) ako Morava nájdeme zasnežené veľhory i úrodné vinohrady, divoké hory i pokojné more, tajomné jaskyne i liečivé kúpele, vidiecke usadlosti i kozmopolitné mestá. Slovinsko by sme mali poznať lepšie, ako ho poznáme – a nielen preto, že si nás svet často zamieňa.

Viete, že slovinská hymna sa volá Prípitok a ospevuje víno? A že v Maribore ešte stále rodí najstarší, 400-ročný vinič na svete? Toto, a ešte viac zaujímavostí sme sa dozvedeli na dňoch gastronómie Ochutnajte Slovinsko.

Priamo v lese, tak, ako to má byť, stojí Perníková chalúpka. A v nej sa dozviete toto: že v rozprávkach zvyčajne víťazí dobro nad zlom, no existuje jedna výnimka. Je ňou rozprávka o Janíčkovi a Marienke, dvoch zlých deťoch, ktoré nepoznali zázračné slovíčko „prosím“, kradli perníky a zavraždili v peci nevinnú živnostníčku, ktorá rada piekla medové koláčiky. Lenže aj tu platí: "kdo lže a krade, do pekla se hrabe..."

Vinohrady a borovice, cyprusové a olivové háje, jablone, čerešne a gaštany, omamná vôňa myrty, rozmarínu, šalvie. Ostrov Samos je jeden z najzelenších gréckych ostrovov. A jeden z najmenej skazených turistickým ruchom, čo ho radí k vhodným miestam pre rodinnú dovolenku.

„Varenie je umenie a kuchár umelec, ktorý tvorí s vášňou,“ vyhlásil len tak, medzi rečou a miešaním boloňskej omáčky, Efrem TASSINATO, kuchárska star talianskej gastronómie. Tento populárny kuchár, majiteľ reštaurácie v Padove, novinár a autor kuchárskych kníh prišiel do Bratislavy, aby tu propagoval nielen mediteránske recepty, ale aj južanské umenie vychutnávať to dobré, čo nám život môže poskytnúť.

„Prichádzame s dobrou správou, u nás už nasnežilo až do údolia, budúci týždeň sa začne lyžiarska sezóna,“ uviedol Christoph Eisinger bratislavskú prezentáciu Ski amadé, najväčšieho lyžiarskeho regiónu v Rakúsku. Vlani privítali pol milióna hostí, 28 000 z nich prišlo zo Slovenska. Slováci lyžujú v Alpách každý rok vo vyššom a vyššom počte, v priemere tu trávia 5-7 dní zimnej dovolenky.

Hovoríme o lyžovačke v Štajersku, ktoré sa považuje v lete za „zelené srdce Rakúska“, v zime skôr za „biele“.

Aleje cyprusov, olivové háje a vinohrady, jeden z najromantickejších regiónov na svete. To je Toskánsko. A kamenné mestá, starobylé pamiatky, paláce a hradby. A more, a Alpy, a dobré víno, chutné syry a hľuzovky a vynikajúci olivový olej. Talianska obchodná komora spolu s domácimi zástupcami cestovného ruchu z provincií Pisa, Lucca a Siena nedávno predstavili v Bratislave Toskánsko ušité záujemcom o oddych na mieru.

Nájdete nás na FB