Kuchárske knihy sa v Dalmácii dedia. Prababka, babka, mama, dcéra, vnučka, každá pripisuje k pôvodným receptom svoje poznámky, vlastné skúsenosti s prípravou a vylepšením tradičného jedla. V tom spočíva čaro takého rodinného pokladu, akým dobrá kuchárska kniha bezosporu je.

Pri hľadaní tipov na to, kde sa dá na Istrii dobre najesť, návštevníkovi pomôže zorientovať sa IstraGastro, regionálny gastronomický sprievodca. Katalóg pripravujú nezávislí odborníci, ktorí anonymne navštevujú reštaurácie a podľa objektívnych kritérií bodujú ich ambient, kvalitu jedla, vína i obsluhy.

Chorvátsko na severe hraničí s Maďarskom. V tomto regióne je lákadlom pre turistov predovšetkým barokové mesto Varaždín. Jeho dejiny sú písomne zaznamenané už v roku 1181, no najväčší rozkvet zažilo v období baroka. K mestu neodmysliteľne patrí hudba a festival Varaždínske barokové večery.

Aj chorvátske hlavné mesto má svoje „Záhorie“. Podľa neho prijala druhé meno známa spisovateľka Marija Jurić-Zagorka, autorka Gričskej čarodejnice. Keď tadiaľto niekedy pôjdete, nezabudnite navštíviť hrady Veliki Tabor, romantický Trakoščan a mesto Samobor, známe vychýrenými krémešovými zákuskami.

Ak sa na ostrov Pag pozeráte od pobrežia, vidíte hlavne skaliská vybielené od slnka a silného vetra bóra. No nedajte sa odradiť. Na juhu a západe ostrova sa dobre darí aj vegetácii. A Pažský záliv, to je 27 km pláží, pieskových, štrkových i kamenných.

Tretím najväčším mestom Chorvátska po Záhrebe a Splite je prístav Rijeka, sídlo lodnej spoločnosti Jadrolinija a vysokej školy pre námorníkov.

Ostrov Krk je pretkaný šetnicami ? chodníčkami na pešiu turistiku, ktoré kopírujú dávne pastierske cesty.

Travarica sa vyrába zo slivovice alebo rakije lozovače, ktorá sa doplní ovocím a liečivými bylinami a nechá odstáť na teplom slnečnom mieste aspoň štyridsať dní.

Vlani sa ubytovalo v Brne 127 000 hostí zo Slovenska; patríme na špičku v počte turistov, ktorí navštívili nielen Brno, ale aj celú južnú Moravu. Väčšina návštevníkov tu strávi priemerne dva dni, ale mesto má potenciál udržať si nás aj dlhšie. Čo všetko nám teda môže Brno ponúknuť od leta do konca roka 2019?

Ukážky z prvého slovensko-českého (občas aj výkladového) slovníka gastronómie Kuriatko v kastrůlku, autorka Soňa Hudecová-Podhorná

Nájdete nás na FB