Mám kamarátku, ktorá také skvelé koláče pečie. Keď som sa jej pýtala, kam na tie recepty chodí, len sa smiala: „Recept od mamy, recept od Heleny, recept od Katky, tak vyzerá moja kuchárska kniha.“ A tu je recept od nej, od Danky. Danica Budovská z Bratislavy nám poslala postup, podľa ktorého upečie čučoriedkovo-tvarohový koláč s vôňou domova aj úplný začiatočník.
K v á s o k : V plastovej miske vymiešame kvások z 50 g čerstvého droždia, 1 lyžičky kryštálového cukru, ? l vlažného mlieka a 1 lyžice hladkej múky. Necháme kvasiť, až je kvások pekne do vysoka napenený.
C e s t o : Do nakvaseného kvásku pridáme vajíčko, 50 g práškového cukru, 1/2 kg polohrubej múky, štipka soli a olej (1 dcl, môžeme ho nahradiť 125 g rozpusteného masla). Miešame mixérom (použijeme lopatky na cesto) dovtedy, kým je cesto také tuhé, že sa prestáva lepiť na misku. Prikryjeme ho čistou utierkou, poprášime múkou a necháme približne pol hodiny kysnúť, kým „nekypí“ z misky, najlepšie na teplom mieste, napríklad pri okne, do ktorého svieti slnko.
D r o b e n k a : Na posýpku potebujeme 8 lyžíc polohrubej múky, 4 lyžice práškového cukru, 60 g masla zmäknutého pri izbovej teplote. Múku zmiešame s cukrom a zmäknutým maslom a premiešavame, pokým sa netvoria malé hrčky, ktoré prstami drobíme na malé vločky. Ak sa posýpka lepí, treba pridať múku.
P e č e n i e : Začiatočníkom v pečení odporúčam verziu „vyliať cesto na plech“, čo znamená, že hotové cesto vylejeme na plech pokrytý papierom na pečenie, poukladáme naň sezónne ovocie a posypeme drobenkou.
O niečo zložitejšia je príprava tvarohovo-ovocných koláčikov. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, pokrájame ho na štvorce, tie vypracujeme na menšie guľky, do každej vyhĺbime jamku, ktorú naplníme tvarohom, navrch naukladáme umyté a prebraté čučoriedky a posypeme drobenkou. Okraje natrieme rozšľahaným vajíčkom, aby boli po upečení lesklé.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 20 minút - alebo dovtedy, kým vôňa koláča prevonia celý byt.
D o b r ú c h u ť !
Viac zaujímavých faktov o slovenskej (i českej) kuchyni nájdete v knihe
Soňa HUDECOVÁ - PODHORNÁ
Kuriatko v kastrůlku
Česko-slovenský a slovensko-český (občas aj výkladový) slovník gastronómie
192 s., cena: 7,00 €, tvrdá väzba
Gastronomický slovník si môžete objednať na tel. č. 0908 069 388 alebo na e-mailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., pošleme vám ho poštou na dobierku. Stojí 7,00 eur, poštovné neplatíte.
Objednávky v Českej republike vybavuje www.pemic.cz.