Koláč s vôňou domova

Napísala 

Čo najkrajšie prevonia domov? Predsa dobre upečený kysnutý koláč.

Mám kamarátku, ktorá také skvelé koláče pečie. Keď som sa jej pýtala, kam na tie recepty chodí, len sa smiala: „Recept od mamy, recept od Heleny, recept od Katky, tak vyzerá moja kuchárska kniha.“ A tu je recept od nej, od Danky. Danica Budovská z Bratislavy nám poslala postup, podľa ktorého upečie čučoriedkovo-tvarohový koláč s vôňou domova aj úplný začiatočník.

K v á s o k : V plastovej miske vymiešame kvások z 50 g čerstvého droždia, 1 lyžičky kryštálového cukru, ? l vlažného mlieka a 1 lyžice hladkej múky. Necháme kvasiť, až je kvások pekne do vysoka napenený.

C e s t o : Do nakvaseného kvásku pridáme vajíčko, 50 g práškového cukru, 1/2 kg polohrubej múky, štipka soli a olej (1 dcl, môžeme ho nahradiť 125 g rozpusteného masla). Miešame mixérom (použijeme lopatky na cesto) dovtedy, kým je cesto také tuhé, že sa prestáva lepiť na misku. Prikryjeme ho čistou utierkou, poprášime múkou a necháme približne pol hodiny kysnúť, kým „nekypí“ z misky, najlepšie na teplom mieste, napríklad pri okne, do ktorého svieti slnko.

D r o b e n k a : Na posýpku potebujeme 8 lyžíc polohrubej múky, 4 lyžice práškového cukru, 60 g masla zmäknutého pri izbovej teplote. Múku zmiešame s cukrom a zmäknutým maslom a premiešavame, pokým sa netvoria malé hrčky, ktoré prstami drobíme na malé vločky. Ak sa posýpka lepí, treba pridať múku.

P e č e n i e : Začiatočníkom v pečení odporúčam verziu „vyliať cesto na plech“, čo znamená, že hotové cesto vylejeme na plech pokrytý papierom na pečenie, poukladáme naň sezónne ovocie a posypeme drobenkou.

O niečo zložitejšia je príprava tvarohovo-ovocných koláčikov. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, pokrájame ho na štvorce, tie vypracujeme na menšie guľky, do každej vyhĺbime jamku, ktorú naplníme tvarohom, navrch naukladáme umyté a prebraté čučoriedky a posypeme drobenkou. Okraje natrieme rozšľahaným vajíčkom, aby boli po upečení lesklé.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 20 minút - alebo dovtedy, kým vôňa koláča prevonia celý byt.

D o b r ú   c h u ť !

 

 

Viac zaujímavých faktov o slovenskej (i českej) kuchyni nájdete v knihe

Soňa HUDECOVÁ - PODHORNÁ

Kuriatko v kastrůlku

Česko-slovenský a slovensko-český (občas aj výkladový) slovník gastronómie

192 s., cena: 7,00 €, tvrdá väzba

Gastronomický slovník si môžete objednať na tel. č. 0908 069 388 alebo na e-mailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., pošleme vám ho poštou na dobierku. Stojí 7,00 eur, poštovné neplatíte.

Objednávky v Českej republike vybavuje www.pemic.cz.

Posledná úprava 09.07.2019

Nájdete nás na FB