Hlavné mesto vína

Napísala 

Taký prívlastok dostali Valtice, ktoré vždy v jeden májový víkend pozývajú na Moravu všetkých milovníkov dobrého vína na vínne trhy.

História najväčšieho sviatku vína vo Valticiach sa píše od roku 1850. Tunajší rod Lichtenštejnovcov mal svojich obchodne zdatných zástupcov, ktorí v druhej polovici devätnásteho storočia organizovali na zámku vo Valticiach vínny trh. Tu sa s vínom naozaj obchodovalo, sem prichádzali kupcovia z Prahy, z Viedne a z iných miest, aby ochutnali a nakúpili vynikajúce víno z okolia Valtíc a Mikulova. Z trhu sa stával tradičný veľtrh, až postupne vznikli dnešné Valtické vínne trhy, najstaršia výstava vín v Českej republike a jedna z najstarších v celom bývalom Rakúsko-Uhorsku.

Počas víkendu na Valtických vínnych trhoch môžu návštevníci ochutnať vzorky takmer tisícku vín. Ak nestihnete navštíviť tento sviatok vína, príďte nabudúce, o týždeň, o mesiac, vo Valticiach sa stále niečo deje. Kamkoľvek sa v tomto meste pohnete, všade narazíte na inštitúciu alebo akciu, ktorá má čosi spoločné s vínom. Na zámku sídli Národné vinárske centrum a Salón vín, v ktorom môžete ochutnať najlepšie moravské a české vína. Na strednú odbornú školu vinársku, jedinú svojho druhu v Čechách, prichádzajú študovať mladí ľudia, ktorí chcú pokračovať vo vinohradníckej a vinárskej tradícii. Ak sa chcete o víne dozvedieť viac ako jeho amatérsky obdivovateľ, je tu Vinárska akadémia, známa najmä kurzami pre someliérov. Na námestí stojí Múzeum vinárstva, záhradníctva a životného prostredia, v meste máte na výber reštaurácie s bohatými vinotékami. Peši i na bicykli si môžete prejsť päťkilometrovú vinársku cestu obkolesenú vinohradmi a „sklípkami“.

Osem miestnych výrobcov vín predáva svoju produkciu pod spoločnou značkou Hlavné mesto vín. Túto značku kvality si musí víno „zaslúžiť“ tým, že je vyrobené tradičnými metódami, takže jeho chuť i kvalita majú veľmi blízko k vínam, aké sa v tomto vinohradníckom kraji vyrábali v jeho slávnej histórii. Zároveň majú zodpovedať nárokom súčasného človeka, ktorý považuje kvalitné víno za súčasť kultúry, zdravého životného štýlu a relaxácie. Môžete ich ochutnať aj vo Valtickom podzemí, ktorého návšteva býva jedinečným zážitkom. Je to unikátny labyrint jedenástich pivníc starých meštianskych domov, ktoré sú vzájomne prepojené v dĺžke 760 metrov. Tie najstaršie boli postavené už roku 1289 ako súčasť kláštora minoritov. Dnes po renovácii slúžia ako originálne miesto pre ochutnávku vín a to počas celého roka a prakticky 24 hodín denne. Je v nich 360 miest na sedenie a stála teplota 10 – 12 °C. Domáci hostitelia sa zaručujú, že ako ich hostia budete z podzemia odchádzať „velmi spokojeni, velmi nasyceni a příjemně ovíněni.“

 

Viac zaujímavých faktov o slovenskej (i českej) kuchyni nájdete v knihe

Soňa HUDECOVÁ - PODHORNÁ

Kuriatko v kastrůlku

Česko-slovenský a slovensko-český (občas aj výkladový) slovník gastronómie

192 s., cena: 7,00 €, tvrdá väzba

Gastronomický slovník si môžete objednať na tel. č. 0908 069 388 alebo na e-mailovej adrese Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., pošleme vám ho poštou na dobierku. Stojí 7,00 eur, poštovné neplatíte.

Objednávky v Českej republike vybavuje www.pemic.cz.

 

Posledná úprava 07.10.2021

Nájdete nás na FB