Trogir - múzeum pod holým nebom

Napísala 

Jednou z pamiatok zaradených do zoznamu svetového dedičstva UNESCO je mesto – múzeum pod šírym nebom, niekedy nazývané aj „malé Benátky“. Zo Splitu prejdete autom iba 25 kilometrov a zrazu akoby ste sa ocitli hlboko v stredoveku.

TROGIR založili Gréci. Historické jadro, ktoré dodnes stojí v obdivuhodne zachovanom stave, bolo postavené v 13. až 15. storočí. Leží na malom, umelo vytvorenom ostrove. S pevninou a so susedným ostrovom Čiovo ho spájajú dva mosty.

Prejdite sa úzkymi uličkami pomedzi kostolmi, palácmi, meštianskymi domami, všímajte si detaily, erby, portály, kovania brán – jeden vzácny architektonický skvost za druhým. Cestu do minulosti si môžete vychutnať spolu s kávou aj v niektorej z kaviarní na hlavnom námestí pri katedrále. V mestskom parku nájdete trogirských mužov hrať bočanje – miestnu variáciu kolektívnej hry, v ktorej sa vrhá guľou.

Katedrálu sv. Vavrinca stavali päťsto rokov, od roku 1123 do roku 1598. Nádherným dielom je hlavný portál so sochami Adama a Evy, apoštolov a alegoricky stvárnených dvanástich mesiacov roka. Autor tohto románskeho skvostu je známy, bol ním majster Radovan, podľa nápisu z roku 1240 „najlepší v svojom remesle“.

Na trhu v prístave si môžete kúpiť ryby, ovocie, zeleninu, travaricu i prošek. Gýčovité suveníry s mušľami, kožené opasky a tričká patria k bežnému obrazu takýchto trhov. Až na jednu výnimku: je ňou kópia mramorového reliéfu gréckeho boha Kaira, ktorej originál sa nachádza v zbierke kláštora benediktínok. Kairos je podľa gréckej mytológie krásny nahý mladík, ktorý prináša ľuďom šťastie. Má krídla v chodidlách, preto sa vždy a všade ponáhľa, a hustú šticu, aby ho smrteľník, okolo ktorého práve beží, mohol chytiť za vlasy a zadržať šťastie pri sebe. Staré Gréci však dobre vedeli, že Kairos je príliš rýchly boh, vyšmykne sa a hneď je preč. Grécky mýtus tak prináša ľuďom poznanie, že šťastie nemôže byť trvalý stav, že v živote máme pridelené len prchavé momenty, počas ktorých sme schopní držať za šticu večne unikajúceho boha šťastného okamihu.

Trogirské ravioly

Suroviny: 500 g múky, 8 žĺtkov, 150 g masla, 2 balíčky vanilkového cukru, 100 g kryštálového cukru, mlieko

Postup: Zo surovín spracujeme cesto; mlieka pridáme podľa potreby. Cesto necháme 15 minút stáť, potom ho natenko vyvaľkáme a narežeme na pláty široké asi 10 cm. Natrieme plnkou a formujeme ravioly. Okraje potrieme bielkom, aby sa dobre zlepili, pritisneme, položíme do vymasteného pekáča a pečieme pri teplote 220 oC.

Plnka: 500 g mandlí, 500 g cukru, 400 g masla, sneh zo 6 vaječných bielkov, vanilkový cukor, nastrúhaná citrónová kôra, 10 ml likéru maraskíno a trochu rumu. Dobre premiešame.

Koláč so svätojánskym chlebom a figami

Okolie Trogiru, to sú háje olivovníkov a figovníkov. Počas sezóny tu zberajú aj svätojánsky chlieb a voňavé bylinky.

Suroviny na cesto: 500 g polohrubej múky, 2 dl mlieka, 20 g droždia, 3 žĺtky, 50 g rozpusteného masla, 50 g kryštálového cukru, kôra nastrúhaná z 1 citrónu, vanilínový cukor, soľ

Suroviny na plnku: 250 g zomletého svätojánskeho chleba, 250 g sušených fíg nakrájaných na menšie kúsky, 70 g práškového cukru, 1 vajce, 250 g medu, mlieko, kôra z 1 citrónu, 3 roztlčené klinčeky, na špic noža škorice

Postup: Z droždia, teplého mlieka a lyžičky cukru zarobíme kvások, ktorý chvíľu necháme odstáť. Kvások vlejeme do múky, pridáme zvyšok teplého mlieka, maslo, cukor, citrónovú kôru, žĺtky a soľ. Vypracujeme hladké cesto, ktoré bude najmenej 2 hodiny kysnúť.

Mletý svätojánsky chlieb zatiaľ krátko povaríme v mlieku, pridáme med, práškový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, klinčeky, škoricu pre chuť, kúsky fíg, a povaríme ďalších 5 minút. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 mm, potrieme vychladnutou plnkou, stočíme ako roládu a položíme na olejom potretý a múkou vymazaný plech. Necháme ďalšiu hodinu kysnúť. Cesto potrieme vajíčkom, vložíme do horúcej rúry a pečieme hodinu pri 220 oC. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom.

Danica JANIAKOVÁ

Reportáž vznikla za podpory Chorvátskej turistickej agentúry 

 

Viac informácií o Chorvátsku, jeho zaujímavých miestach a recepty z chorvátskej kuchyne nájdete v knihe

Dobar tek! Dobrú chuť! Gastronomický sprievodca po Chorvátsku

Kniha je vypredaná, v prípade záujmu hľadajte v antikvariátoch.

 

 

 

Posledná úprava 07.10.2021

Nájdete nás na FB