Sviatky jedla v Lovrane

Napísala 

LOVRAN, mestečko na úpätí pohoria a národného parku Učka, je významným centrom turistického ruchu. Má 5 500 domácich obyvateľov, známu ortopedickú kliniku a bohatú ponuku ubytovania. Turistov sem lákajú aj gastronomické sviatky – aprílové Dni špargle, júnové Dni čerešní, preslávená je i gaštanová Marunada,...

...trojtýždňové októbrové slávnosti venované sladkostiam, omáčkam, polievkam a pastám zo zvláštnej odrody jedlých gaštanov zvanej maruni.

Ku každému sviatku patrí aj nevyhnutná dávka hudby – ľudovej, džezovej, harmonikári aj dychový orchester. Lovran dostal meno od vavrínu pravého (Laurus nobilis) – bobkového listu, ktorého kríky tu nájdete takmer na každom kroku. V júni sa v tomto mestečku konajú Dni čerešní. Nezabudnite počas nich ochutnať nezabudnuteľnú čerešňovú omáčku k mäsu.

Teľacie medailónky s čerešňovou omáčkou

Suroviny: 500 g šampiňónov, 500 g teľacieho mäsa, 500 g zemiakov, cibuľa, mrkva, hrášok, 1 dl červeného vína, olivový olej, soľ, čierne korenie

Postup: Na rozpálenom oleji podusíme cibuľu, pridáme na kúsky nakrájané šampiňóny, soľ a čierne korenie podľa chuti a necháme podusiť do mäkka. Mäso pokrájame na plátky, uložíme na vymastený pekáč, posypeme kúskami mrkvy a hrášku, osolíme, okoreníme. Do šampiňónovej zmesi pridáme červené víno, ešte dve-tri minúty spolu podusíme, vylejeme na mäso a na 40 minút dáme zapiecť do rúry. Podávame s varenými zemiakmi a čerešňovou omáčkou.

Príprava čerešňovej omáčky: Do olivového oleja primiešajte trochu masla a syra (vyberte si mäkký druh syra, ten sa rýchlejšie roztopí), k tomu pridajte čerešne nakrájané na kúsky, soľ, cukor, čierne korenie, trochu smotany na varenie a na dochutenie muškátový oriešok. Varíme za neustáleho miešania asi 15 minút.

V lovranských vilách

Lovran je známy aj vďaka sedemdesiatim elegantným vilkám z čias Rakúsko-Uhorska. Väčšinu z nich vlastní firma Lovranská vila, ktorá obnovuje pôvodnú harmóniu jedinečných stavieb a prírody. Ide o architektonické skvosty. Vilu Astra z roku 1905, ktorej autorom bol známy benátsky architekt Renato Renosco, zrekonštruovali v súlade so zásadami feng šuej. Z letnej rezidencie turínskeho podnikateľa Nicola Guerru je dnes elegantný hotelík, ktorý prispieva k romantickému geniu loci. Rekonštrukcie víl z čias monarchie sú drahé. Pamiatkari úzkostlivo dbajú na to, aby udržali ich pôvodný štýl, a tým aj Lovran na výslní záujmu zahraničných návštevníkov opatijskej riviéry. Drevený reliéf s tvárou Mustaćona nad dverami kedysi plnil náročnú úlohu ochrancu domu pred zlými duchmi.

Prírodný park Učka s plochou 146 km? a najvyšším vrchom Vojak (1401 m) okrem bohatej fauny a flóry preslávili stáročné lesy gaštanov jedlých. Na rozdiel od orechov, ktoré sú bohaté na tuky, obsahujú jedlé gaštany škrob, bielkoviny, vitamíny C a B, a len trochu tuku. Preto mali také dôležité miesto v strave tunajšieho obyvateľstva. Kedysi sa z gaštanov mlela aj múka, dnes sa používajú hlavne na prípravu omáčok, pyré, sladkostí a ako príloha k pečenému mäsu.

Morka na lovranský spôsob

Morka s hmotnosťou 2 – 2,5 kg, 1 kg gaštanov, ? kg zomletého teľacieho mäsa, 200 g slaniny, 300 ml sladkej smotany, 100 ml prošeku, 30 ml rumu, 30 ml koňaku, 4 vaječné žĺtky, 100 g masla, 200 ml oleja, 2 bobkové listy, majorán, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Morku zvnútra i zvonka osolíme. Gaštany narežeme do kríža a upečieme na prudkom ohni. Ešte teplé ich ošúpeme a roztlačíme vidličkou. Tri štvrtiny ošúpaných gaštanov zmiešame so smotanou a desať minút dusíme na masle. Udusené gaštany zmiešame so zvyškom pečených gaštanov, štyrmi žĺtkami, koňakom, rumom a prošekom a pridáme ich k zomletému teľaciemu mäsu. Zmes dobre premiešame a osolíme. Morku naplníme touto plnkou a zašijem. Na pekáči podlejeme olejom, posypeme majoránom, pridáme bobkový list a pečieme 2 hodiny pri teplote 200 oC. Potom mäso vyberieme, výpek zriedime vodou, povaríme, pretrieme cez sitko a podávame ako omáčku. 

Gaštanový krém
500 g jedlých gaštanov, 1 citrón, 250 ml suchého bieleho vína, 100 g cukru, 2-3 lyžice likéru maraskíno, 150 g kyslej smotany, 4 čerstvé figy
Postup: Gaštany narežeme do kríža a polhodinu varíme. Scedíme a hneď ošúpeme.
Citrón dobre omyjeme a osušíme, aby sme z neho mohli nastrúhať kôru.
Gaštany s vínom, cukrom a citrónovou kôrou varíme v odkrytom hrnci, až kým sa dajú ľahko roztlačiť vidličkou. Mierne vychladnuté ich rozmixujeme. Do mixéra postupne po kvapkách pridávame likér z čerešní maraska. Gaštanové pyré pretlačíme cez sito a po lyžičkách do neho zašľaháme kyslú smotanu, až kým krém nie je hladký a napenený. Necháme hodinu postáť. Ešte raz vyšľaháme. Z hmoty formujeme na dezertné tanieriky kopčeky, ktoré zdobíme čerstvými figami pokrájanými na plátky. Gaštanový krém môžeme poliať aj horúcou čokoládou.

Torta s gaštanovou plnkou

Suroviny na cesto: 250 g masla, 250 g práškového cukru, 250 g čokolády na varenie, 125 g múky, 6 žĺtkov, 10 bielkov

Suroviny na plnku: 500 g uvarených, ošúpaných a prepasírovaných gaštanov, 150 ml šľahačky, 100 g práškového cukru

Suroviny na polevu: 150 g masla, 150 g práškového cukru, 100 g čokolády na varenie

Postup: Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridávame žĺtky a nastrúhanú čokoládu na varenie. Primiešame sneh z desiatich bielkov a múku. Okrúhlu formu vymastíme maslom, posypeme múkou, vlejeme cesto a pečieme v rúre pri teplote 180 oC.

Šľahačku dobre vymiešame najskôr s cukrom a potom aj s prepasírovanými gaštanmi. Vychladnutý tortový korpus prekrojíme na polovicu, potrieme plnkou a polejeme polevou. Tú si pripravíme vopred tak, že maslo s cukrom vyšľaháme do peny a primiešame čokoládu rozpustenú nad parou.

Wellness ponuka

V posledných rokoch začali Chorváti investovať do wellness ponuky, teda do programov pre krásu a zdravie: pobyty pre alergikov, pre tých, čo chcú schudnúť, antistresové a proticelulitídové programy, prekvapujúco pestrá  ponuka masáží, sauny a vírivky, aromaterapia, thalassoterapia a hlavne bazény s teplou morskou vodou ­– všetko pre regeneráciu tela i ducha dovolenkárov. V Lovrane otvorili prvú Spa Wellness akadémiu, ktorá vychováva odborníkov pre tento druh služieb.

Za čias monarchie patril Lovran spolu s Rijekou k hlavným letným sídlam európskej aristokracie. Dvakrát tu bol ubytovaný aj saský kráľ Friedrich August II., známy botanik, ktorého sem prilákala prírodná rozmanitosť pohoria Učka. Dnes sem často mieria športovci, horolezci, potápači, jachtári, tenisti, milovníci horskej cyklistiky aj športového rybrástva. Ak vám ako najobľúbenejší druh športu stačí obyčajná – a mimochodom, lekármi veľmi odporúčaná – chôdza, vychutnajte si 12 kilometrov dlhú vychádzkovú trasu popri mori (lungomare), ktorá vedie z  Lovranu do Voloska. Blízke mestečko Mošćenička Draga je známe vďaka vyhľadávanej štrkovej pláži.

Danica JANIAKOVÁ

 

Reportáž vznikla za podpory Chorvátskej turistickej agentúry 

 

Viac informácií o Chorvátsku, jeho zaujímavých miestach a recepty z chorvátskej kuchyne nájdete v knihe

Dobar tek! Dobrú chuť! Gastronomický sprievodca po Chorvátsku

Kniha je vypredaná, v prípade záujmu hľadajte v antikvariátoch.

 

 

Posledná úprava 07.10.2021

Nájdete nás na FB