Lemujú ich kamenné múriky, zásobníky dažďovej vody, vinohrady, olivové háje, malé kaplnky, vedú popri krasových jazierkach, morských zátokách a rybárskych dedinkách. Vyznačených je šestnásť chodníkov v dĺžke 85 km. Mesto Krk je prístavom pre jachty a rybárske člny a románska katedrála.
Malebná Baška so stredovekým hradom má kilometer dlhú štrkovú pláž. V okolí Bašky si nedajte ujsť výlet do obce Jurandvor, ku Kostolu sv. Lucie z 11. storočia, v ktorom bola nájdená Bašćanska ploča (tabuľa), najvýznamnejšia pamiatka v hlaholike. Text na nej hovorí, že chorvátsky kráľ Dmitar Zvonimir, ktorý zomrel v roku 1089, daroval opátstvu kus zeme, ležiacej úhorom. Druhá časť hovorí, že iný opát s deviatimi rehoľníkmi postavili kostol. Originálna tabuľa je uložená v Záhrebe; v kostolíku si môžete pozrieť jej kópiu. Vo Vrbniku si určite pozrite slávnu knižnicu so vzácnymi historickými exemplármi hlaholských rukopisov a prejdite cez Klančiču, uličku s prívlastkom „najužšia na svete“.
Bašćanske šurlice s guľášom z jahňacieho mäsa
Konoba Luce vo Vrbniku je známa domácou kuchyňou a rodinnou atmosférou. Určite ochutnajte ich šurlice s guľášom. Šurlice sa podobajú našim šúľancom. Väčšinou ich polievajú hustou mäsovou omáčkou alebo omáčkou z plodov mora. V Baške sa podávajú s guľášom z jahňaciny.
Suroviny na guľáš: 1 kg jahňacieho mäsa, 50 ml oleja, 3 cibule, 4 zelené papriky, 4 paradajky alebo 2 lyžice paradajkového pretlaku, lyžička mletej červenej papriky, nasekaná petržlenová vňať, hladká múka
Na oleji udusíme cibuľu, pridáme mletú červenú papriku, umyté a na kocky pokrájané mäso, opražíme, zalejeme vodou a prikryté dusíme. Po 15 minútach pridáme na rezance nakrájanú zelenú papriku, na malé kúsky pokrájané paradajky alebo paradajkový pretlak. Pridáme petržlenovú vňať a ku koncu poprášime múkou, aby guľáš zhustol.
Suroviny: 500 g múky, 1 vajce, 1 žĺtok, voda, soľ, olivový olej
Postup: Z múky, teplej vody, vajíčka, žĺtka, soli a olivového oleja zamiesime cesto, ktoré necháme 1 – 2 hodiny stáť. Potom z neho formujeme valčeky a z nich režeme menšie kúsky, ktoré na pomúčenej doske ručne šúľame do tvaru šurlíc. Varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.
Vrbnická žlahtina
Autochtónnym druhom hrozna, ktoré rastie len vo vinohradoch na ostrove Krk, je biele hrozno, z ktorého vinári vo Vrbniku vyrábajú jedinečnú Vrbnickú žlahtinu (žlahtina znamená „šľachetná“), harmonické biele víno s nežným buketom a farbou žltej slamy, značku preslávenú aj v zahraničí. Podáva sa k hydinovému mäsu a morským plodom.
Záliv Soline je od predrománskych čias známy soľnicami. Dnes sem prúdia návštevníci hlavne kvôli liečivému bahnu, ktoré pomáha pri ochoreniach kostí. Natrieť si celé telo čiernym bahnom, zmyť ho morskou vodou a jeho „vôňu“ si odniesť spolu s nádejou na vyliečenie ? to je exotický zážitok, ktorý z roka na rok vyhľadáva čoraz viac ľudí.
Teľacie na divej špargli
Divá špargľa sa na ostrove Krk rodí od marca do mája ? nazbierate ju hocikde popri ceste. Hotel Malin v mestečku Malinska uviedol do života tradíciu špargľových májových dní, keď varia podľa receptov starých mám. V ponuke sú jedlá z divej špargle na rôzny spôsob: polievky a šaláty, špagety so špargľovou omáčkou a množstvo ďalších špecialít. Máj je skrátka mesiacom špargle.
Suroviny: 200 g teľacieho mäsa, 300 g špargle, 1 vajce, soľ, čierne korenie, olivový olej, 1 dl balzamikového octu, 1 malá cibuľa, 1 lyžička horčice, paradajka, paprika
Postup: Teľacie mäso varíme v slanej vode domäkka približne hodinu. Očistenú špargľu krátko povaríme. Pozor, neprevariť! Mäso nakrájame na rezance, špargle na kúsky, varené vajce na kolieska a naaranžujeme na tanier. Pridáme podusenú cibuľu. Z oleja, octu, horčice a korenia vymiešame dresing. Polejeme ním mäso a ozdobíme ho paradajkou, paprikou a bylinkami.
Punat majú radi jachtári a milovníci olivového leja. V polovici októbra sa tu každý rok konajú Dni olív. Návštevníci mesta sú hosťami domácich ? môžu si pozrieť ich olivovníky, zapojiť sa do zberu olív, obedujú v prírode a k večeri patrí aj vystúpenie folklórneho súboru. Miestne špeciality pripravujú výlučne na domácom extra panenskom olivovom oleji. Olivy sa v minulosti nakladali do soli, piekli, varili, lisovali sa z nich olej. Dnes záujem o ich využitie v gastronómii opäť stúpa, vysádzajú sa aj nové olivovníky. V oblastiach, kde sa v kuchyni používa takmer výhradne olivový olej, majú najnižší počet ochorení srdca a žíl. Pomáha aj pri tráviacich problémoch. Ak teda v minulosti považovali ľudia olivový olej za posvätný, tak právom.
Reportáž vznikla za podpory Chorvátskej turistickej agentúry
Viac informácií o Chorvátsku, jeho zaujímavých miestach a recepty z chorvátskej kuchyne nájdete v knihe
Dobar tek! Dobrú chuť! Gastronomický sprievodca po Chorvátsku
Kniha je vypredaná, v prípade záujmu hľadajte v antikvariátoch.