Keď sa ovce pasú na bylinkách

Napísala 

Ak sa na ostrov Pag pozeráte od pobrežia, vidíte hlavne skaliská vybielené od slnka a silného vetra bóra. No nedajte sa odradiť. Na juhu a západe ostrova sa dobre darí aj vegetácii. A Pažský záliv, to je 27 km pláží, pieskových, štrkových i kamenných.

Po cestičkách, ktorými kedysi chodili ovce, dnes jazdia cyklisti. Z mora vystupujú ostré skaly ? horolezecká romantika. Chcete sa potápať medzi antickými ruinami, surfovať, venovať sa jachtingu či hrať tenis? Na to všetko máte na Pagu skvelé podmienky. A ak vám to nestačí, môžete si urobiť jednodenné výlety do najkrajších národných parkov Chorvátska: v blízkom okolí sa nachádzajú Kornaty, Paklenica, Severný Velebit, Plitvické jazerá a Krka.

Pag v kocke

Mesto Pag postavili podľa plánov Juraja Dalmatínca, geniálneho renesančného staviteľa Dalmácie. * Letný karneval na Pagu, to je oslava ľudových tradícií tancom a spevom. * Najkrajším suvenírom z ostrova je paličkovaná čipka. Skvele sa vyníma aj na bielych čepcoch ženského kroja. * Jedinečnú chuť a liečebné účinky má tunajší med zo šalvie. * Po stáročia sa prírodným postupom ? odparovaním čistej morskej vody v soľných kotlinách ? získava kvalitná soľ. * V  Kláštore svätej Margarity mníšky pečú podľa dávneho receptu trvanlivé pečivo baškotin. Pripomína chlieb, biely  sladký, pečený do tvaru prsteňa alebo krúžku. Namáča sa do sladkého vína a sladí sa. Baškotin vďačí za svoj vznik námorníckej minulosti ostrovanov. Manželky námorníkov ho pripravovali pre svojich mužov, aby mali čo jesť počas dlhých plavieb po mori. Baškotin sa nekazil. Skladovali ho v podpalubí navlečený na dlhých povrázkoch. * Liečivé bahno z okolia Povljany pomáha pri reumatických ťažkostiach.

Paški syr

Osvedčeným tipom na gastronomický darček, ktorým doma určite každého potešíte, je syr. A úplne najlepší je paški sir, teda syr z ostrova Pag, bez preháňania jeden z najlepších syrov na svete. Je to tvrdý syr podobný parmezánu. Na vynikajúcej chuti tunajších syrov sa podpisuje fakt, že sa vyrábajú z mlieka oviec, ktoré sa nepasú na obyčajnej tráve, ale na aromatických bylinkách a tými sú stráne a lúky ostrova priam posiate. Paški syr má zrieť najmenej rok, aby sa stal syrom, ktorý potvrdí dobrú meno tunajších syrov.

Prekvapujúci vplyv na kvalitu ovčieho mäsa aj syra má – morská soľ. Bóra, silný vietor, ktorý vanie z pevniny smerom k moru a k ostrovom Kvarnerského zálivu, zdvíha vlny mora do výšok. Penu z vĺn nesie vietor nad ostrovy a morská voda tak ako dážď zavlažuje trávu. Slanú trávu spásajú ovce, čo dáva jemný nádych mora nielen ich mäsu, ale aj mlieku. Syry vyrábané z tohto mlieka nepotrebujú umelé prísady. Zvláštnu chuť má skuta, zrazenina z mlieka podobná tvarohu. Používa sa ako náplň tort, závinov i klasických sladkých palaciniek.

Slaná torta

Suroviny: 500 g syra z Pagu, 500 g ryže, 100 g údenej slaniny, kurací alebo hovädzí vývar, 3 strúčiky cesnaku, maslo, olivový olej, strúhanka a bylinky: rozmarín, tymián, materina dúška

Postup: Na olivovom oleji necháme rozpustiť kúsok masla, pridáme pretlačený cesnak, nadrobno nasekané bylinky a umytú ryžu. Krátko opražíme, zalejeme vývarom a uvaríme domäkka. Formu na tortu vymažeme maslom a posypeme strúhankou. Striedame vrstvy ryže, na kocky pokrájanej slaniny a nahrubo nakrájaného syra. Pečieme 15 minút pri teplote 220 oC. Ak nemáme pažský syr, môžeme použiť parmezán.

Slaná pita

Slovo pita pochádza z gréckeho slova petta a znamená cesto plnené rôznymi náplňami. Slaná pita môže mať tvar závinu, slimáka, torty alebo jednoducho cesta pečeného na plechu.

Suroviny: 400 g hladkej múky, 1 vajce, pár kvapiek octu alebo citrónovej šťavy, 10 ml oleja, voda, soľ

Postup: Z prísad vypracujeme cesto; miesime dovtedy, kým sa v ňom začnú robiť bubliny. Cesto rozdelíme na tri časti, z každej vyformujeme guľôčku a z nej vyvaľkáme kruh o niečo väčší ako okrúhla forma na tortu. Každý kruh potrieme olejom a necháme polhodinu stáť. Do olejom vymazanej tortovej formy vložíme spodnú časť pity, na ňu navrstvíme polovicu plnky, položíme druhý plát pity, opäť potrieme plnkou a prikryjeme vrchnou časťou cesta, ktoré potrieme olejom.

Na mäsovú plnku udusíme na cibuli mäso ochutené bylinkami a soľou.

Do zemiakovej pity ide náplň z varených zemiakov, ktoré zmiešame s opraženou cibuľkou, vajcom a mliekom.

Do kapustovej pity dávame plnku z nastrúhanej bielej kapusty, ktorú sme dusili na cibuli s mletým čiernym korením a soľou.

Do špenátovej pity zmiešame dusený špenát (môže byť aj zmrazený) s mäkkým tvarohom, vajíčkom, maslom, čiernym korením a soľou.

tvarohovej pite je plnka zo zmesi tvarohu, slaného balkánskeho syra, masla a vajec.

Danica JANIAKOVÁ

Reportáž vznikla za podpory Chorvátskej turistickej agentúry 

Viac informácií o Chorvátsku, jeho zaujímavých miestach a recepty z chorvátskej kuchyne nájdete v knihe

Dobar tek! Dobrú chuť! Gastronomický sprievodca po Chorvátsku

Kniha je vypredaná, v prípade záujmu hľadajte v antikvariátoch.

 

 

Posledná úprava 07.10.2021

Nájdete nás na FB