„Varenie je umenie a kuchár umelec, ktorý tvorí s vášňou,“ vyhlásil len tak, medzi rečou a miešaním boloňskej omáčky, Efrem TASSINATO, kuchárska star talianskej gastronómie. Tento populárny kuchár, majiteľ reštaurácie v Padove, novinár a autor kuchárskych kníh prišiel do Bratislavy, aby tu propagoval nielen mediteránske recepty, ale aj južanské umenie vychutnávať to dobré, čo nám život môže poskytnúť.
Rozmanité, aj tak sa dá jedným slovom charakterizovať Slovinsko. Na území veľkom (či skôr malom) ako Morava nájdeme zasnežené veľhory i úrodné vinohrady, divoké hory i pokojné more, tajomné jaskyne i liečivé kúpele, vidiecke usadlosti i kozmopolitné mestá. Slovinsko by sme mali poznať lepšie, ako ho poznáme – a nielen preto, že si nás svet často zamieňa.
Ak vás zaujíma to, čo by sme mohli nazvať „duchovnými dejinami Európy“, tak by ste určite niekedy mali navštíviť maltské súostrovie. Na malej ploche ponúka milovníkom histórie skutočné lahôdky. Praveké chrámy o tisíc rokov staršie ako egyptské pyramídy, miesta, kde stroskotal a robil zázraky apoštol Pavol, no a, samozrejme, všadeprítomné pamiatky na rád maltézskych rytierov.
Viete, že slovinská hymna sa volá Prípitok a ospevuje víno? A že v Maribore ešte stále rodí najstarší, 400-ročný vinič na svete? Toto, a ešte viac zaujímavostí sme sa dozvedeli na dňoch gastronómie Ochutnajte Slovinsko.
Aleje cyprusov, olivové háje a vinohrady, jeden z najromantickejších regiónov na svete. To je Toskánsko. A kamenné mestá, starobylé pamiatky, paláce a hradby. A more, a Alpy, a dobré víno, chutné syry a hľuzovky a vynikajúci olivový olej. Talianska obchodná komora spolu s domácimi zástupcami cestovného ruchu z provincií Pisa, Lucca a Siena nedávno predstavili v Bratislave Toskánsko ušité záujemcom o oddych na mieru.
Sťatie svätého Jána Krstiteľa, obraz, kvôli ktorému do tejto katedrály chodia ľudia z celého sveta, je veľké plátno, meria 360 x 520 centimetrov. Namaľoval ho Caravaggio, slávny, kontroverzný, fascinujúci a neskrotný maliar, ktorý stále vyvolával šarvátky, za zabitie v súboji utiekol na Maltu,...
Štajersko, „zelené srdce Rakúska“, úrodný región a turistický raj na juhovýchode krajiny, chodí pravidelne do Bratislavy prezentovať svoje dovolenkové lákadlá, aby sa o nich dozvedeli aj slovenskí návštevníci. A môžeme povedať, že vždy prídu s niečím zaujímavým, originálnym, čo nikto iný nemá – ako tohtoročný nápad so „superturistami“.
Kde sa končia olivovníky, tam sa končí aj gastronómia, tvrdia oddávna Gréci, milovníci dobrého jedla a priateľských posedení pri plnom stole.
Najväčší rakúsky kraj Dolné Rakúsko sa rozprestiera v okolí Viedne. Od roku 2000 narástol aj počet návštevníkov zo Slovenska, a to o 250 %. Domáci radi dávajú tomuto kraju prívlastok „kraj pôžitkárov“, keďže jeho hlavným lákadlom sú okrem prírodných krás a historických pamiatok aj skvelé vína a gastronomické špeciality.
Keby ste sa dozvedeli, že hotel, v ktorom sa chcete ubytovať, neprijíma deti, najmä nie tie malé, do dvanásť rokov – boli by ste za? Alebo proti? Keď s týmto programom vyšiel na verejnosť maďarský wellness hotel Duna v Ráckeve, spustili médiá u našich južných susedov veľkú polemiku.