Kráľ Miloslav ako záhradník zaväzuje pyšnej princeznej šnúrky na črievičkách. Spomínate si na túto kultovú scénu jednej z najznámejších českých rozprávok? A viete, kde sa nakrúcala?

Rozmanité, aj tak sa dá jedným slovom charakterizovať Slovinsko. Na území veľkom (či skôr malom) ako Morava nájdeme zasnežené veľhory i úrodné vinohrady, divoké hory i pokojné more, tajomné jaskyne i liečivé kúpele, vidiecke usadlosti i kozmopolitné mestá. Slovinsko by sme mali poznať lepšie, ako ho poznáme – a nielen preto, že si nás svet často zamieňa.

Viete, že slovinská hymna sa volá Prípitok a ospevuje víno? A že v Maribore ešte stále rodí najstarší, 400-ročný vinič na svete? Toto, a ešte viac zaujímavostí sme sa dozvedeli na dňoch gastronómie Ochutnajte Slovinsko.

Priamo v lese, tak, ako to má byť, stojí Perníková chalúpka. A v nej sa dozviete toto: že v rozprávkach zvyčajne víťazí dobro nad zlom, no existuje jedna výnimka. Je ňou rozprávka o Janíčkovi a Marienke, dvoch zlých deťoch, ktoré nepoznali zázračné slovíčko „prosím“, kradli perníky a zavraždili v peci nevinnú živnostníčku, ktorá rada piekla medové koláčiky. Lenže aj tu platí: "kdo lže a krade, do pekla se hrabe..."

Vinohrady a borovice, cyprusové a olivové háje, jablone, čerešne a gaštany, omamná vôňa myrty, rozmarínu, šalvie. Ostrov Samos je jeden z najzelenších gréckych ostrovov. A jeden z najmenej skazených turistickým ruchom, čo ho radí k vhodným miestam pre rodinnú dovolenku.

„Varenie je umenie a kuchár umelec, ktorý tvorí s vášňou,“ vyhlásil len tak, medzi rečou a miešaním boloňskej omáčky, Efrem TASSINATO, kuchárska star talianskej gastronómie. Tento populárny kuchár, majiteľ reštaurácie v Padove, novinár a autor kuchárskych kníh prišiel do Bratislavy, aby tu propagoval nielen mediteránske recepty, ale aj južanské umenie vychutnávať to dobré, čo nám život môže poskytnúť.

„Prichádzame s dobrou správou, u nás už nasnežilo až do údolia, budúci týždeň sa začne lyžiarska sezóna,“ uviedol Christoph Eisinger bratislavskú prezentáciu Ski amadé, najväčšieho lyžiarskeho regiónu v Rakúsku. Vlani privítali pol milióna hostí, 28 000 z nich prišlo zo Slovenska. Slováci lyžujú v Alpách každý rok vo vyššom a vyššom počte, v priemere tu trávia 5-7 dní zimnej dovolenky.

Hovoríme o lyžovačke v Štajersku, ktoré sa považuje v lete za „zelené srdce Rakúska“, v zime skôr za „biele“.

Aleje cyprusov, olivové háje a vinohrady, jeden z najromantickejších regiónov na svete. To je Toskánsko. A kamenné mestá, starobylé pamiatky, paláce a hradby. A more, a Alpy, a dobré víno, chutné syry a hľuzovky a vynikajúci olivový olej. Talianska obchodná komora spolu s domácimi zástupcami cestovného ruchu z provincií Pisa, Lucca a Siena nedávno predstavili v Bratislave Toskánsko ušité záujemcom o oddych na mieru.

Kde sa končia olivovníky, tam sa končí aj gastronómia, tvrdia oddávna Gréci, milovníci dobrého jedla a priateľských posedení pri plnom stole.

Nájdete nás na FB