Top leto pod ľadovcom

Top leto pod ľadovcom

Napísala 

Kaprun, malebné rakúske mestečko pod trojtisícovým Kitzsteinhornom poznajú hlavne lyžiari, ktorí si sem chodia vychutnávať lyžovanie na ľadovci. Aj okolie blízkeho mesta Zell am See, ktoré sa rozkladá na brehu jazera, ponúka v zime stovky kilometrov lyžiarskych svahov a bežeckých tratí. Teraz vás však pozývame stráviť pod alpskými končiarmi s večne bielymi čiapočkami horúce a pestré leto.

Začneme rovno TOP zážitkom. Rýchlosťou 146 metrov za minútu nás lanovka vyviezla do vrcholovej stanice vo výške 3029 metrov nad morom. Nad nami sa vypínal 3 204 metrov vysoký vrchol ľadovca Kitzsteinhorn, ktorý si ročne príde pozrieť 800 tisíc ľudí. Niektorí z nich teraz, v druhej polovici júna, ešte lyžovali. Za letným lyžovaním sa sem, k najznámejšiemu ľadovcu Rakúska, chodí už desaťročia. „Vitajte u nás, toto je moje büro,“ ukázal nám fascinujúcu panorámu trojtisícoviek Národného parku Hohe Tauren ranger Martin Schuh. Sprevádzal nás aj po Galérii národného parku, 360 metrov dlhom tuneli, ktorý rozpráva originálne dejiny pohybu zemských platní, vzniku kontinentov, rastu pohorí a formovania alpského geologického podložia. „Našlo sa tu šesťtisíc rokov staré drevo, dôkaz, že kedysi tu rástli stromy a zelená vegetácia. Kým neprišiel ľadovec, ktorý vrchol pokryl štyridsať metrov vysokou vrstvou ľadu. Napriek tomu tu v lete rastú vzácne horské kvety, žijú tu svište či červené líšky, nad vrcholkami masívov lietajú chránené orly.“ V tuneli sme obdivovali 130 kilogramov ťažký čistý horský krištáľ. Dozvedeli sme sa, že v týchto výškach sa pohybovali ľudia už pred 4000 rokmi. Starí Kelti a Rimania tu na prelome letopočtov hľadali striebro a zlato. V 14. až 16. storočí sa v miestnych baniach vyťažilo 600 kilogramov zlata. A veľký horský krištáľ niekoľko dobrodruhov hľadá dodnes.

„Kvôli výškovým tréningom sem chodia vrcholoví športovci Rakúska, Nemecka i Ruska,“ povedal mi Martin, keď videl, že sa mi pri vychádzaní z tunela dýcha o poznanie náročnejšie a dodal: „Ľudí z mesta ľahko spoznám, máte sklony chodiť rýchle. Spomaľte, netreba sa nikam hnať. Mne starý otec kedysi povedal, aby som v kopcoch vždy volil také tempo, ktoré mi umožní rozprávať sa s tým, s kým idem. To je vždy taká malá kontrolka. My ľudia z hôr inak meriame aj čas. Máme pomalší krok, aj žijeme pomalšie.“
www.kitzsteinhorn.at

Kaprun aj Zell am See patria do regiónu Pinzgau. To, čo si domáci ctia a na čo sú mimoriadne hrdí, sú tradície zdedené po predkoch. Svojráznym reprezentantom tohto kraja je Fritz Sendlhofer. Tento bývalý drevorubač a súčasný bodrý dôchodca postavil v záhrade svojho domu malý skanzen, vlastní zbierku 2500 píl, varí vlastné pivo (ako často? podľa smädu, odpovedá so širokým úsmevom), vyrába domácu šunku a vyhráva svetové súťaže bradáčov. Tá jeho garibaldiovská ozdoba tváre mu už získala titul rakúskeho, nemeckého, talianskeho, európskeho, amerického i svetového víťaza „bartmeisterschaftov“ v Berlíne, Brightone, na Aljaške, v Trondheime i v Las Vegas.

Tunajším maskotom je aj Šmidolín, rozprávkový drak, ktorý sprevádza deti po turistickej trase s pätnástimi zastaveniami, na ktorých prekonávajú rôzne prekážky. Deti sem chodia s rodičmi alebo s učiteľkami, na začiatku trasy dostanú knižku s úlohami, sami si odcviknú ich splnenie a po skončení výletu dostanú dračí drink v horskej chate Areit Alm. Novinkou na Šmidolínovej stanici sú detské e-biky. www.schmitten.at

Chata Areit Alm je začlenená do projektu Via Culinaria, ktorý spája reštaurácie a domácich výrobcov s ponukou tradičných jedál. Na terase s výhľadom na Kitzsteinhorn si môžete vychutnať tekvicový či bylinkový dip s chlebom, polievku so syrovými knedličkami, poctivú guľášovku, alebo obrovskú jablkovú štrúdľu.

Oblasť je to vyhľadávaná, vlani sem prišlo na dovolenku 2,3 milióna turistov z 50 krajín. Čoraz častejšie tu počuť aj slovenčinu a češtinu. Jazero v Zell am See má mimoriadne čistú vodu, jednu z najčistejších v Európe. Má svoju pláž, môžete sa po ňom plaviť vyhliadkovou loďou, požičať si čln alebo kajak, alebo obísť jazero na e-biku. Dvakrát do týždňa sa v hudobnom pavilóne na jazere koná lejzrová šou, fascinujúce svetelné obrazy podfarbuje klasická i súčasná hudba.

Nezabudnite si vyzdvihnúť letnú turistickú kartu. Dostane ju zdarma každý hosť, ktorý je ubytovaný v niektorom z 32 partnerských zariadení. Vďaka nej budete mať voľný vstup do 30 atrakcií, takže rodina s deťmi môže počas dovolenky ušetriť stovky eur.
Hotel Tauern SPA (**** Superior) ponúka okrem 160 izieb, 5 reštaurácií a 5 barov aj wellness areál, ktorý sa rozkladá na ploche 20 000 m2. Jeho vodný svet so saunami, fitness a kozmetikou je otvorený aj pre hostí zvonku. Môžete si vybrať z 13 vonkajších i vnútorných bazénov, vrátane bazéna na treťom poschodí s panoramatickým výhľadom na okolité končiare. V blízkosti je golfové ihrisko a množstvo turistických trás. www.tauernspakaprun.com

 

                                                                                                                                                                                                                    Ďalšie tipy tipy na aktívne strávenie pobytu nájdete na www.zellamsee-kaprun.com
Hrad Kaprun z 12. storočia, vyhľadávané miesto pre kultúrne podujatia i filmárov  – www.burg-kaprun.at
Múzeum oldtimerov a motoriek, Kaprun  – www.oldtimer-museum.at
Regionálne múzeum www.kaprunmuseum.at
Obchod Lumpi na pešej zóne v Zell am See s ponukou domáceho chleba, šunky, syrov, tvarohu, destilátov i liečivej masti z horského svišťa. Majiteľ obchodíku Peter Lumpi patrí k propagátorom kulinárskej trasy regiónu Via Culinaria – www.viaculinaria.at
Múzeum vo veži Vogtturm, Zell am See – www.zellamsee.salzburg.at
 

Recept na Kaspressknödel – knedličky z tvrdého syra (podľa Theresie Bacher a jej kuchárskej knihy Meine Heimat - meine Küche) - suroviny na 4 porcie:
6 uvarených zemiakov strednej veľkosti
5 vajec
250 g tvrdého syra Pinzgauer (môžeme použiť čedar)
150 g sušeného bieleho chleba Knödelbrot, môže byť aj múka
trochu mlieka na namočenie chleba, petržlenová vňať, soľ, korenie, bylinky
200 g čerstvého masla
Kaspressknödel je špecialita typická pre alpské oblasti Rakúska. Knödelbrot navlhčíme v teplom mlieku. Syr a zemiaky postrúhame, petržlenovú vňať a bylinky nasekáme. Zo všetkých surovín vymiešame masu, z ktorej tvoríme malé okrúhle bochníky a tie vyprážame v horúcom masle dozlatista. Podávame buď ako knedličky do hovädzieho vývaru a zeleninovej polievky, alebo ako hlavné jedlo s kyslou kapustou.

 

Posledná úprava 28.07.2016

Nájdete nás na FB