Tiramisu na zlepšenie nálady

Napísala 

Recept na klasické tiramisu pochádza priamo z Benátok. „Tirami su“ v taliančine znamená doslovne „vytiahni ma hore" a obrazne „zlepši mi náladu“. Poznáme ho v rôznych podobách, základný predpis si ľudia prispôsobujú podľa svojej chuti. Takto si ho môžete pripraviť doma.

 

Potrebujeme:

3 balenia piškót (najlepšie dlhé)
1 maskarpone
1 nízkotučný tvaroh
4 vajcia
4 – 5 PL lyžíc kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
1/2 litra silnej kávy

koňak na dochutenie (amareto, no stačí aj rum)
1 šľahačka
ovocie (najlepšie drobné ako čučoriedky, ríbezle či černice)
Postup: použijeme misu zo skla (štvorcovú alebo obdĺžnikovú). Jej dno vyložíme vrstvou piškót, ktoré sme vopred namočili do kávy dochutenej alkoholom. Piškóty posypeme cez sitko kakaom a zakryjeme krémom. Na krém nasypeme ovocie, na ovocie opäť uložíme piškóty, posypeme kakaom, navrstvíme krém (už nedávame ovocie) a na záver prídu piškóty posypané kakaom. Máme tri vrstvy piškót, dve vrstvy krému a jednu vrstvu ovocia. Všetky piškóty vopred namáčame, no dávame pozor, aby sa nerozmočili. Na noc necháme všetko stuhnúť v chladničke.
Krém: 4 žĺtky vymiešame so 4 – 5 lyžicami cukru, pridáme maskarpone, tvaroh, vanilkový cukor, na záver ušľahanú šľahačku a sneh zo 4 bielkov.

 

Nepravé tiramisu - piškótová tortička pre začiatočníkov...

...a pre všetkých s trochou fantázie. Ako hovorievala naša teta, treba mať doma niečo pohotovostné pre prípad, že by nás začala „mlsná honiť“. Vítaným riešením sú detské piškóty. Môžeme ich využiť naozaj všestranne. Aj vtedy, ak čakáme hostí, je horúce leto a už aj myšlienka na zapnutie rúry na upečenie zákusku v nás vyvoláva hrôzu. Navyše, piškótové tortičky vie pripraviť aj dieťa...

K tortičke potrebujeme piškóty – ak máme okrúhlu formu, sú lepšie okrúhle, ak máme hranatú, tak dlhé. Okrem toho potrebujeme kyslú smotanu, prípadne biely jogurt, do ktorého zamiešame vanilkový cukor, a ovocie. V lete je najlepšie čerstvé mäkké ovocie – jahody, maliny, „lesná zmes“, marhule, mimo ovocinárskej sezóny kompót, alebo kiwi, banán. Postup je naozaj jednoduchý: na spodok formy dáme vrstvu piškót, na ktoré nalejeme časť smotany s rozmiešaným vanilkovým cukrom. Keďže piškóty sú samy o sebe dosť sladké, do 250 ml bohate stačí jedno vrecko. Na smotanu naukladáme ovocie (väčšie kusy nakrájame na menšie), naň opäť piškóty a prelejeme zbytkom smotany. Ak sme piškótky navrch len tak ledabolo nahádzali, môžeme zmätok prekryť šľahačkou.
Piškótová tortička potrebuje aspoň tri hodiny postáť v chlade, aby piškóty zmäkli. Ak nemáme toľko času, lebo návšteva už zvoní pri dverách, pokvapkáme pri príprave piškóty kompótovou šťavou, aby rýchlejšie zmäkli. Výhodou tohto zákusku je, že môžeme pripraviť množstvo variantov: za hriech stojí vyskúšať aj verziu s ananásom, vynikajúce sú čučoriedky. Netreba sa báť experimentovania a kombinovania, napríklad jahody s banánmi mali u detí veľký úspech. Namiesto ovocia môžeme na piškóty pokvapkané trochou rumu (alebo iného alkoholu či likéru, poprípade s kávou, kakaom) natrieť jemný tvaroh, vymiešaný s vanilkovým cukrom a šľahačkou. Do tvarohu môžeme pridať strúhanú čokoládu alebo kakao, alebo vaječný likér, a menej zorientovaným tvrdiť, že to je pravé tiramisu. Čo je samozrejme nezmysel, ale chutí to výborne.
Potrebujeme:
1 – 2 balíky piškót
300 – 400 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
1 – 2 balíky vanilkového cukru, čerstvé alebo kompótové ovocie a trochu kompótovej šťavy, prípadne na odzdobenie šľahačku
tortovú formu

 

Posledná úprava 07.10.2021

Nájdete nás na FB