Čo svet je? Originálna výstava na zámku Schloss Hof

Čo svet je? Originálna výstava na zámku Schloss Hof

Napísala 

Je máj, v barokových záhradách zámku Schloss Hof rozkvitá 35 tisíc rastlín, o ktoré sa stará dvadsať záhradníkov, robotníci finišujú na revitalizácii siedmich terás - zatiaľ čo v interiéroch jedného z najznámejších rakúskych zámkov čaká na návštevníkov nová výstava, nečakane a provokatívne skloňujúca slovo „jedlo“.

Výstava s názvom Čo svet je? je koncipovaná ako trojročný projekt. Prvá časť, ktorú tu nájdete do 18. novembra, mapuje tému, ako sa potraviny dostávajú z pôdy na náš tanier. Nehľadajte recepty na gastronomické špeciality, zastavte sa, ak máte záujem o fakty a o dopad konzumácie potravín na pôdu, vodu, na celú planétu.

Naši predkovia si pôdu mimoriadne cenili, videli v nej bohyňu, ako dosvedčujú sumerské, egyptské, grécke či rímske mýty. Matka Zem Gaia a ďalšie plodné bohyne stelesňovali živú bytosť, ktorej ľudia ďakovali za úrodu a za prežitie. Kam sme sa od týchto mýtických čias posunuli, kde sa dnes nachádzame vo vzťahu k pôde a potravinám, ktoré sa v nej rodia? Pôdy by bolo na Zemi dosť, jeden človek jej pre život potrebuje priemerne 2000 m2, no len každý Európan „spotrebuje“ dvojnásobok tejto rozlohy, a podobne sú na tom aj obyvatelia ďalších vyspelých krajín sveta (vyspelých v zmysle „konzumných“).

Výstava zoznamuje návštevníkov so štyrmi základnými metódami spracovania potravín: oheň (varenie), mráz (chladenie), kvasenie a mletie, ktoré sprevádzajú ľudstvo počas celej jeho existencie. Vieme však dnes, kto a ako melie múku, spracováva mlieko, vyrába jogurty, varí pivo? Deti by mohli zaujať aj príbehy o vzniku rybích prstov, croissantov, burgerov, suši či kebabu, vrátane histórie kuchynských spotrebičov.  



Záujemcovia o tému zdravého stravovania tu nájdu fakty o obávaných a niekedy neprávom „ohováraných“ É-čkach i o fairtrade produkcii. Kapitola venovaná spracovaniu potravín poučí napríklad o tom, komu vďačíme za rozšírenie konzerv (len tak medzi rečou: Napoleonovi, ktorý hľadal spôsob, akým by počas pochodov nakŕmil šesťstotisícovú armádu). Budúcnosť stravovania bude patriť (možno) hmyzu, ktorým sa už teraz živia dve miliardy ľudí, mäsu zo skúmavky a génovým manipuláciám. Zaujímavé sú aj trendy, na jednej strane neochota variť doma a uprednostňovanie stravovania v reštaurácii, či zvýšený záujem o dovoz hotových jedál, na druhej strane presný opak, vrátane preferovania čerstvých sezónnych a regionálnych potravín. Zdá sa, že moderná domácnosť vyhľadáva tak nové možnosti, ako aj návrat k overeným tradičným hodnotám.

Historická časť expozície upozorňuje na to, že Habsburgovci bohatli aj na obchode so soľou, ktorá sa v tých časoch využívala nielen na dochucovanie potravín, ale aj na ich konzervovanie. Dnes pôsobí úsmevne zobrazenie korunovačnej hostiny Františka Lotrinského, pri ktorej bolo výsadou stáť nad hodujúcimi a obdivovať plné taniere, vrátane zlata a striebra na stoloch.



Výstava síce deklaruje, že zaujme celú rodinu, no dá sa predpokladať, že menšie deti fakty až tak neoslovia. Ale ani deti sa tu nudiť nebudú, k dispozícii sú detské hracie kútiky v klasických expozíciách apartmánov Márie Terézie, Jozefa II. a Eugena Savojského, zážitkové okruhy v záhradách, vertikálna farma v oranžérii, pieskové hrisko s preliezačkami, malá farma s typickými zvieratmi tohto regiónu (i netypickými, ako ťavy, ktoré na zámok priniesol princ Savojský ako korisť z bojov proti Turkom). A po prehliadke sa môžete povoziť po rozľahlom parku na koči ťahanom koňmi.

Si to, čo ješ

Výstava pokračuje aj na susednom zámku Niederweiden, kde sa rozoberá téma „potraviny a naše zmysly“, teda akým spôsobom naše stolovanie ovplyvňuje vzhľad, vôňa, dotyk a zvuk. Len dva prekvapujúce údaje: 83 % našej chuti vytvára zrak, farby teda veľmi ovplyvňujú, či niečo zjeme s chuťou alebo nie (modré je zvyčajne fuj, červené ham); tá istá porcia jedla vyzerá na menšom tanieri väčšia (a naopak), čo možno úspešne využívať pri chudnutí. Nájdete tu veľké tabule, na ktoré môžete napísať odpovede na otázky: čo znamená pre vás zdravé stravovanie a čo znamená pre vás pôst. A zamyslíte sa aj nad tým, či by ste jedli mäso zvierat, keby ste ich museli zabiť vlastnoručne.



Všetky exponáty majú titulky v nemčine, angličtine a slovenčine. Prehliadka so slovenským lektorom sa koná každú nedeľu a počas slovenských štátnych sviatkov o 11.30 h a 13.30 h, príplatok za komentovanú prehliadku 3 eurá/osoba. Detská prehliadka v slovenčine každú nedeľu a vo sviatok o 15. hodine, príplatok za komentovanú prehliadku 3 eurá/osoba (vrátane preobliekania sa do kostýmov a zaujímavých faktov o cisárskych deťoch). Zámok môžete navštíviť aj individuálne bez príplatku za prehliadku so slovenským lektorom.

Informácie o vstupnom

Špeciálny program počas slovenských štátnych sviatkov

Tipy na ďalšie akcie v tomto roku: Prvomájový sprievod zvierat * Kuchárska show s Marcelom Ihnačákom 8. mája o 14. h. * Súboj mušketierov 10. – 13. mája * Oslavy a koncert ku Dňu matiek 10. – 13. mája * Jarné dni záhrad 25. – 27. 5. * Argentínske grilovanie Asado 16. – 17. 6. * Medzinárodný deň piknikov 23. 6. * Noc zámkov na Moravskom poli 4. 8. * Veľká prázdninová zábava 4. 8. – 2. 9. * Slávnosť koní 1. – 2. 9. * Festival umeleckých remesiel 15. – 16. 9. * Šarkaniáda 29. – 30. 9. *  Jesenná záhradná slávnosť 13. – 14. 10. * Vianočné trhy 17. – 18. 11., 24. – 25. 11., 1. – 2. 12., 8. – 9. 12., 15. – 16. 12., 22. – 23. 12.

Koncerty na zámku Schloss Hof: Klasika a romantika, 26. 5. o 17. h * Operné soirée, 22. 6. o 20. h. * In Vino veritas, 16. 9. o 11. h. * Faltenradio Rešpekt, 20. 10. o 17. h.

 

Posledná úprava 05.05.2018

Nájdete nás na FB